Wanneer je er aan denkt om de gevel van je huis te (laten) renoveren zijn er heel wat verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Eén van deze factoren waar in de praktijk opvallend weinig bij stil wordt gestaan is het aanvragen van een bouwvergunning. Een dergelijke vergunning is vereist omdat een gevelrenovatie er voor kan zorgen dat de uitstraling van de gevel en dus van je volledige woning komt te veranderen. Het niet aanvragen van een dergelijke vergunning kan er zomaar voor zorgen dat je een boete krijgt opgelegd en / of dat je de uitgevoerde renovatie of aanpassingen ongedaan moet maken. Wanneer is het nu echter precies een vereiste om een bouwvergunning voor gevelrenovatie aan te vragen en wanneer niet? Je komt er alles over te weten op deze pagina!
Inhoudsopgave
Wordt de bouwgrens gerespecteerd of niet?
Een eerste zeer belangrijke vraag waar je een antwoord op zal moeten geven heeft betrekking tot het feit of de bouwgrens bij het renoveren van je gevel wordt gerespecteerd of niet. Het gebeurt bijzonder vaak dat er bij een gevelrenovatie meer ruimte in beslag wordt genomen. Dit is in het bijzonder het geval wanneer er een nieuwe buitenmuur dient te worden geplaatst. In dit geval is de kans bijzonder groot dat er meer dan 10 centimeter extra aan ruimte zal worden ingepalmd. Geldt dat ook voor jouw situatie? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat het aanvragen van een bouwvergunning wettelijk verplicht is. Bedraagt de (extra) ruimte die wordt ingenomen minder dan 10 centimeter? In dat geval is het doorgaans niet verplicht om een bouwvergunning aan te vragen, al neemt dit niet weg dat er ook uitzonderingen bestaan.
Welke gevel wordt er precies gerenoveerd?
De ene gevel van de woning is de andere niet. Er wordt in de praktijk dan ook een onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld de voorgevel en één van de zijgevels. Op het ogenblik dat je er voor wil kiezen om de voorgevel van je huis te renoveren (iets wat in het merendeel van de gevallen zo is), dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze niet zomaar over een andere uitstraling mag komen te beschikken. Is dat wel het geval? Dan dien je daarvoor in eerste instantie een stedenbouwkundige vergunning voor aan te vragen. Indien enkel en alleen één of meerdere van de zijgevels en de achtergevel worden gerenoveerd is het aanvragen van een dergelijke vergunning dan weer helemaal geen vereiste meer.
Wat bij gevelreiniging?
Bij veel gevels kan er worden vastgesteld dat de uitstraling er van door de jaren heen aanzienlijk is aangetast. Dit heeft alles te maken met het feit dat externe factoren zoals bijvoorbeeld roetaanslag en / of mossen en algen een niet onaanzienlijke invloed kunnen hebben op de materialen waar je gevel uit bestaat. In deze situatie zal je er mogelijks voor willen kiezen om een gevelreiniging uit te laten voeren. Dat is interessant, maar ook deze kan de uitstraling van je gevel enigszins veranderen. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat de kleur bijvoorbeeld een behoorlijk stuk lichter kan worden. Betekent dit dat er ook in deze situatie rekening moet worden gehouden met het aanvragen van een bouwvergunning? Absoluut niet. Er wordt namelijk in tegenstelling tot bij een renovatie niet voor gekozen om nieuwe materialen of een nieuwe afwerking aan te brengen. De structuur van de geve blijft dan ook hetzelfde, alleen wordt ze schoongemaakt. Hiervoor dien je dan ook nooit rekening te houden met het aanvragen van een bouwvergunning.
Kan je het aanvragen van een bouwvergunning voorkomen?
Op het ogenblik dat je gevelrenovatie gaat toepassen is het vaak onmogelijk om onder het aanvragen van een bouwvergunning uit te komen. Dit is niet in het minst het geval omwille van één of meerdere van de onderstaande punten:
- De uitstraling van de voorgevel van je woning verandert;
- Er wordt meer ruimte in beslag genomen door de (nieuwe) gevel;
Wanneer één of meerdere van deze punten van toepassing is voor jouw situatie is het altijd verplicht om een bouwvergunning aan te vragen. Concreet betekent dit dat je er voor het daadwerkelijk laten uitvoeren van je gevelrenovatie goed aan doet om even voor jezelf uit te maken wat je nu precies van de renovatie verwacht. Heeft ze bijvoorbeeld als doel om de oorspronkelijke uitstraling van je gevel terug te brengen of wil je een compleet nieuwe uitstraling realiseren? In het eerste geval kan het zomaar mogelijk zijn dat je voor het renoveren van je gevel geen bouwvergunning dient aan te vragen. Op het ogenblik dat het uitzicht van je gevel en dus ook je huis wordt aangepast is dat wel het geval.
Waarom is het moeten aanvragen van een bouwvergunning voor gevelrenovatie nu precies zo vervelend? Zeer eenvoudig. Niet alleen kan het aanvragen van deze vergunning namelijk zorgen voor een bepaalde hoeveelheid aan tijdsverlies, daarnaast is het ook nog eens zo dat er kosten mee gepaard gaan. Voorkomen dat er een bouwvergunning dient te worden aangevraagd is dan ook altijd zowel financieel als praktisch een echte aanrader.