Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

SpouwmuurisolatieBeschikt je woning over een spouw die nog nooit is geïsoleerd geweest? In dat geval is de kans zeer groot dat je in huis te maken hebt met een niet onaanzienlijke hoeveelheid warmteverlies. Dit warmteverlies kan er niet alleen voor zorgen dat het wooncomfort wordt beïnvloed, daarnaast is de kans ook bijzonder groot dat je elk jaar opnieuw een stevige energiefactuur in de bus krijgt. Wil je deze beide vervelende aspecten definitief verlost zijn? In dat geval is kiezen voor het toepassen van spouwmuurisolatie ongetwijfeld een aanrader. Op deze manier kan je het warmteverlies via de gevel op efficiënte wijze de kop indrukken. Ben jij ook van plan om de spouwmuur van jouw woning te laten isoleren, maar wil je graag eerst een duidelijk beeld van het gemiddelde kostenplaatje dat hieraan verbonden is? Wij zetten al deze informatie graag even voor jou op een rijtje op deze pagina!

*Tip:

Wat is de kostprijs van spouwmuurisolatie voor jou? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

prijzenIn tegenstelling tot wat veel mensen denken is spouwmuurisolatie een goedkope vorm van isoleren. Ze is dan ook altijd voordeliger in vergelijking met het plaatsen van isolatieplaten aan de binnen- of buitenzijde van de gevel. Bovendien heeft spouwmuurisolatie als extra voordeel dat ze geen ruimte in beslag neemt. Wanneer je woning niet over een spouwmuur beschikt ben je helaas wel verplicht om gebruik te maken van isolatieplaten waardoor ofwel een vergunning dient te worden aangevraagd (voor het bevestigen van de isolatieplaten aan de buitenkant van de woning) of je rekening dient te houden met plaatsverlies (indien de platen aan de binnenkant van de ruimte worden bevestigd). Wij hebben in ieder geval even de gemiddelde kosten voor de verschillende vormen van spouwmuurisolatie voor jou op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Type woning Glaswol Steenwol Isolatiekorrels PURschuim
Appartement (25 vierkante meter) 210 – 310 euro 260 – 360 euro 310 – 410 euro 510 – 610 euro
Tussenwoning (65 vierkante meter) 510 – 660 euro 560 – 710 euro 610 – 760 euro 910 – 1.210 euro
Hoekwoning (65 vierkante meter) 660 – 810 euro 710 – 860 euro 760 – 910 euro 1.110 – 1.410 euro
2 onder 1 kap woning (100 vierkante meter) 760 – 1.050 euro 810 – 1.100 euro 910 – 1.210 euro 1.610 – 1.910 euro
Vrijstaande woning (150 vierkante meter) 1.160 – 1.310 euro 1.210 – 1.410 euro 1.410 – 1.610 euro 2.310 – 2.610 euro

De prijsopbouw van spouwmuurisolatie

Ondertussen heb je ongetwijfeld reeds een bepaald beeld van het gemiddelde kostenplaatje waar je rekening mee dient te houden bij het laten plaatsen van spouwmuurisolatie. De vraag die veel mensen zich evenwel stellen is op welke manier deze prijs is opgebouwd. We onderscheiden drie verschillende delen, namelijk de kostprijs voor het materiaal, de arbeidskosten die in rekening worden gebracht evenals de kost voor bijvoorbeeld het huren van een bepaalde machine. De arbeidskosten met betrekking tot het plaatsen van spouwmuurisolatie vormen de belangrijkste kostprijs. Deze is goed voor een slordige 59 procent van de totale prijs. De tweede grootste kost wordt gevormd door de materiaalkost die 36 procent in beslag neemt. De resterende 5 procent gaat naar het huren van een machine om de spouwmuurisolatie mee te plaatsen.

prijsopbouw spouwmuurisolatie

Keuzes die de prijs van spouwmuurisolatie beïnvloeden

Wanneer je er eveneens aan denkt om spouwmuurisolatie te voorzien in je woning is het altijd belangrijk om rekening te houden met een aantal keuzes die de kostprijs aanzienlijk kunnen verhogen of juist verlagen. Wij hebben de belangrijkste keuzes alvast even voor jou op een rijtje gezet:

Keuze 1: Spouwmuur of niet?

Vooraleer je de spouwmuur van je huis kan laten isoleren moet je huis uiteraard wel ook daadwerkelijk over een spouwmuur beschikken. Is het niet helemaal duidelijk of jouw woning er één heeft of niet? In dat geval kan je dit doorgaans relatief eenvoudig achterhalen door na te gaan uit welk jaar jouw woning afkomstig is. Woningen die werden gebouw van voor het jaar 1920 beschikken doorgaans niet over een spouw. Woningen na 1988 beschikken dan weer wel over een spouwmuur, maar vaak is die reeds geïsoleerd. Heeft je huis geen spouwmuur, dan ben je doorgaans aangewezen op binnenmuur- of buitenmuurisolatie om warmteverlies een halt toe te roepen.

spouwmuurisolatie

Keuze 2: Het type materiaal

Zoals je eerder op deze pagina reeds hebt kunnen lezen is het zo dat er doorgaans altijd sprake is van een niet onaanzienlijk prijsverschil tussen de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden op vlak van gevelisolatie. Niet alleen het prijsverschil is iets om rekening mee te houden, daarnaast beschikt elk materiaal ook over diens eigen specifieke voor- en nadelen. We hebben de beste eigenschappen inclusief de gemiddelde prijs per vierkante meter per isolatiemateriaal nog even voor je verzameld en op een rijtje gezet:

Type isolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs per vierkante meter Unieke kenmerken
Glaswol Ongeveer 8 euro Biedt een prima geluidsisolatie.
Steenwol Ongeveer 9 euro Beschikt over een zeer brandveilig karakter.
Isolatiekorrels Ongeveer 10 euro Erg duurzaam.
PURschuim Ongeveer 25 euro Ideaal bij vochtbestrijding.

Bron: spouwisolatie

Keuze 3: Combineren met andere isolatie?

Wanneer je er voor kiest om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen is het misschien wel het juiste ogenblik om ook andere delen van je woning te laten isoleren. Vaak hebben mensen er bijvoorbeeld niet voor gekozen om hun vloer te isoleren. Nochtans kan dit een zeer interessante meerwaarde bieden. Uiteraard zal de totale kostprijs in dit geval naar omhoog gaan, maar anderzijds wordt er ook heel wat bespaard. Hoe groter de werkzaamheden, des te lager doorgaans het prijskaartje komt te liggen. Bovendien moeten er dan door het bedrijf in kwestie ook slechts één keer voorrijkosten in rekening worden gebracht. Dit alleen al kan een aantrekkelijke besparing realiseren. Lees ook: schildersbedrijf kosten

Besparen door te vergelijken

Het feit dat de arbeidskosten zo’n groot deel uitmaken van het totale kostenplaatje van spouwmuurisolatie zorgt er voor dat het voor jou als eigenaar van de woning op zeer eenvoudige wijze mogelijk is om een besparing te realiseren. Hoe? Door te vergelijken natuurlijk! De arbeidskosten die voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie in rekening worden gebracht zijn immers sterk afhankelijk van het bedrijf waar je een beroep op besluit te doen. Met andere woorden, het kan perfect voorkomen dat bedrijf A een veel scherpere kostprijs hanteert in vergelijking met bedrijf B. Wil je er met andere woorden echt honderd procent zeker van zijn dat je spouwmuurisolatie kan worden geplaatst tegen de best mogelijke prijs? Dan is het opvragen van meerdere offertes en deze met elkaar vergelijken altijd een bijzonder interessante keuze!

offerte

12 reacties op “Spouwmuurisolatie kosten”

  1. Vraag :

    wij hebben een houtskelet woning, die aan de buitenkant een stenen gevel heeft.
    Is het ook mogelijk deze woning te voorzien van spouwmuurisolatie ?

  2. Bestaat de mogelijkheid om een huis uit 1929 te isoleren met muurisolatie?
    Wat zou een mogelijkheid zijn en waar moet ik aan denken betreft de kosten.

    1. Ja die mogelijkheid bestaat zeker. In huizen die in die periode gebouwd zijn is meestal geen spouwmuur aanwezig, spouwmuurisolatie is dus onmogelijk. In principe zijn de andere vormen van gevelisolatie gewoon mogelijk. Binnenmuur- en buitenmuurisolatie dus. Kosten schatten is eigenlijk onmogelijk met de informatie die u geeft. Voor een reële kosteninschatting verwijzen wij u naar het offerteformulier en verzoeken wij u om deze zo gedetailleerd mogelijk in te vullen. Een andere optie is om een afspraak te maken zodat er op locatie gekeken kan worden.

    1. Afhankelijk van welke spouwmuurisolatie er gebruikt is, in de meeste gevallen gaat de isolatie net zo lang mee als de levensduur van een woning.

  3. Onze hoekwoning uit 1954 heeft geschilderde buitenmuren. Gaat dit den vochtprobleem opleveren als wij de muren laten isoleren? Waar moeten we op letten?

  4. wij hebben een woning bj 1977 met betonnen binnen bladen met steenwol isolatie daarnaast is er een luchtspouw aanwezig. Kan en mag er nageisoleerd worden middels inbaasmethode? Daarnaa willen de muur graag impregneren.

  5. Kun je een rijtjeshuis met spouwmuur isoleren en hoe voorkom je dat bij het spuiten alles door de spouw naar de buren loopt?

  6. Onze spouw is destijds (woning opgeleverd begin 1980) ingespoten met pu schuim. Allereerst de houdbaarheid van dit schuim, hoe lang. En vervolgens als dit houdbaar is, is dit nog na te isoleren?
    Bij voorbaat mijn dank.

  7. Ons huis is in 1989 geheel opnieuw opgebouwd op een betonnen plaat . De vloeren in kamer en gang deels bedekt met laminaat; de keuken en bijkeuken met betegeling.
    Er is dus geen kruipruimte onder de vloer. Een dikke laag isolatie als verhoging van de vloer is lastig nl: een vrij laag plafond en moeilijke en kostbare aanpassingen aan drempels, radiatoren van de verwarming,deuren etc.
    Vraag: Welk [redelijk]alternatief is er voor dit probleem ! ! ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes