Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
voegwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er stenen verwijderd en gerepareerd worden, moeten de voegen worden vervangen, moet de gehele gevel worden gereinigd en daarna nog worden geïmpregneerd. Als jij dit van plan bent, dan zal je ongetwijfeld het één en ander aan informatie proberen in te winnen, voordat je de klus gaat inplannen. Online is er natuurlijk veel materie te vinden en het meeste hiervan is zeker handig voor je onderzoek. Toch moet je ook uitkijken, want er kunnen een aantal valse vooroordelen de ronde doen waar jij vervolgens verkeerde informatie uithaalt. Hier vind je de grootste valse vooroordelen rondom gevelrenovatie, -onderhoud en -reiniging.

Gevelwerk is duur

Als jij je gevel regelmatig laat onderhouden, dan hoeft dit helemaal niet duur te zijn. Vooral als je een contract afsluit met een specialist die periodiek je gevel komt inspecteren en repareren, zal je merken dat de prijzen erg meevallen. Het reinigen van je gevel kan al voor €5 per vierkante meter en inclusief impregneren zal de prijs verdubbelen. Pas als je je gevel verwaarloost, deze vies laat worden en barsten laat zitten tijdens de winter, dan zal de reparatie inderdaad duur zijn en dit kan oplopen tot tientallen euro’s per vierkante meter. De prijzen voor een onderhoudscontract vraag je het beste direct op bij de gevelspecialist. Deze zijn namelijk sterk afhankelijk van factoren als de ligging en de leeftijd van je woning.

Kleine barstjes in je voegen of stenen kunnen geen kwaad

In tegendeel, deze barstjes kunnen juist heel veel kwaad. Vooral als je ze niet laat repareren vóór de winter. Als er water in je gevel komt en dit bevriest bij lage temperaturen, dan zal het ter plekke uitzetten. Een klein barstje wordt dan een grote scheur en dit is natuurlijk veel moeilijker en duurder om te repareren. Daarom is het altijd verstandig om ook deze kleine beschadigingen direct te laten repareren, voordat ze uitgroeien tot grotere problemen. Of in ieder geval vóór de temperaturen onder het vriespunt duiken.

Met impregneren los je vochtproblemen op

Als je last hebt van doorslaand vocht, doordat je gevel lekt, dan is één van de adviezen die je krijgt je gevel te laten impregneren. Impregneren is vaak de laatste stap van het gevelonderhoud en wordt gedaan nadat de gevel volledig is gerepareerd en gereinigd. Door je gevel alleen te impregneren en de oorzaak van het doorslaand vocht niet op te lossen, verdwijnen de vochtproblemen dus niet. Het lek in de gevel is nog steeds aanwezig. Je hebt er alleen een waterafstotend middel tegenaan gesmeerd. Net als wanneer je een band plakt op je fiets, zal deze wel werken, maar de zwakke plek blijft en zal onder druk wederom barsten. Impregneren is nuttig als je vochtproblemen wilt voorkomen, maar oplossen doe je alleen door het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

De schoorsteen is geen onderdeel van gevelreparaties

De meeste gevelspecialisten zullen tegelijkertijd met je gevel ook je schoorsteen meenemen. Deze is vaak van hetzelfde materiaal gemaakt en dan dus ook gelijkwaardig beschadigd. De schoorsteen is een plek waar regelmatig lekkages en problemen voorkomen, vooral ook doordat het zich op het dak bevindt en dus veel wind vangt. Daarnaast is de schoorsteen een directe ingang je woning binnen en zijn er naden aanwezig die gemakkelijk kunnen lekken. Vraag daarom altijd je gevelspecialist ook naar je schoorsteen te kijken. Het is essentieel dat die in net zo’n goede staat verkeert als je muren.

Een likje verf en je gevel is weer als nieuw

Gevelproblemen zijn niet op te lossen met verf. Als je gevel nat is of vies, dan moet je deze altijd eerst schoonmaken en repareren voordat je je woning gaat verven. Waterafstotende verf werkt, net als het geval is met het impregneermiddel, goed als je vochtproblemen wilt voorkomen, maar het oplossen van de problemen kan vaak alleen met een reparatie. Ga je zelf met je gevel aan de gang en wil je deze van een nieuw kleurtje voorzien? Laat de muren dan altijd eerst inspecteren, repareren en/of reinigen voordat je aan het werk gaat.

Muurisolatie is duur

Als je toch al werkzaamheden aan je gevel laat verrichten, dan kun je net zo goed je muren ook laten isoleren. Vooral als deze nog geen isolatiemateriaal bevatten zal je binnen een groot verschil merken in de warmteverdeling. De energierekening gaat er natuurlijk ook van naar beneden, net als je milieubelasting. Muurisolatie als onderdeel van een gevelrenovatie hoeft niet duur te zijn. Laat je je gevel bijvoorbeeld toch al opnieuw bekleden, dan kun je voor €25 per vierkante meter extra eerst via de buitenkant een isolatiemateriaal aan laten brengen. Heb je spouwmuren, dan kun je deze laten vullen met isolatie voor €15 per vierkante meter. Alleen als je moet isoleren via de binnenkant van je muren zal je aardig wat geld kwijt zijn. Vergeet echter niet dat je ook zal besparen en dat er allicht een subsidie beschikbaar is van je gemeente of provincie. Muurisolatie (exclusief isolatie via de binnenkant) verdient zichzelf binnen 7 tot 10 jaar terug.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar een goede gevelspecialist die jouw buitenmuren kan inspecteren en renoveren? Wil je een onderhoudscontract afsluiten zodat je gevel altijd in de beste conditie verkeert? Via onze vergelijkingstool kun je nu alvast snel een aantal offertes opvragen bij betrouwbare gevelspecialisten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes