Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Moet je na enige tijd vaststellen dat de gevel van je woning wel een grondige renovatiebeurt kan gebruiken? In dat geval zal je graag een duidelijk beeld willen hebben van de gemiddelde kosten die een gevelrenovatie verbonden zijn. Gevelrenovatie maak je in principe zo uitgebreid als je zelf wil. Veel mensen hebben tegenwoordig evenwel slechts een beperkt budget voor handen. Met dat budget kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om de isolatiewaarde van de gevel te verbeteren, maar men kan ook opteren voor het uitvoeren van andere werkzaamheden. Op welke manier je ook gevelrenovatie wenst toe te passen, je dient altijd rekening te houden met een aantal kosten. Wij zetten de gemiddelde kosten die verbonden zijn aan het (laten) uitvoeren van gevelrenovatie alvast graag even voor jou op een rijtje.

*Tip:
Direct weten wat de kosten van een gevelrenovatie voor jou zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoeveel kost gevelrenovatie?

prijzenDe belangrijkste vraag die je ongetwijfeld zal stellen gaat schuil in het feit hoeveel gevelrenovatie uitvoeren nu precies kost. Dit is een vraag waar we geen echt concreet antwoord op kunnen geven. In het bijzonder omdat de mogelijkheden op vlak van gevelrenovatie zo uiteenlopend zijn. Bovendien is het belangrijk om altijd goed te kijken naar de staat van de gevel. Een doorgedreven gevelrenovatie kost veel geld en is lang niet in alle gevallen noodzakelijk, in tegendeel. Om je toch alvast een beetje een beeld te geven van hoeveel gevelrenovatie kost hebben we alvast enkele kosten voor jou op een rijtje gezet:

 • Vervangen van voegwerk met hakhamers €40 per m2  (inclusief BTW + reiskosten)
 • Vervangen van voegwerk door middel van slijpwerk €35 per m2 (inclusief BTW + reiskosten)
 • Kapotte stenen vervangen (scheur buitenmuur) €12,50 per steen (inclusief BTW + reiskosten)
 • Raamdorpels vervangen €35,- per uur (inclusief BTW + reiskosten)

Dit zijn de meest voorkomende gevelrenovaties met daarbij behorende prijzen. Deze gevelrenovatie prijzen zijn natuurlijk indicatief en het kan per renovatie klus enorm verschillen. Hieronder vind je een uitgebreide overzicht van de kosten.

Prijsopbouw gevelrenovatie

De prijzen van een gevelrenovatie bestaan grotendeels uit de arbeidskosten. Je kunt dan ook flink besparen op de arbeidskosten door meerdere offertes van diverse vakmannen te vergelijken. Gelukkig kun je dat in een keer doen via onze website.

prijsopbouw-gevelrenovatie

Kosten gevelrenovatie tabel

Soort  Uitleg  Prijzen
Vervanging voegwerk  (hakhamers met luchtdruk) Door middel van een speciale tool wordt het voegwerk verwijderd. €40,- per m2
Vervanging voegwerk Deze variant is niet voorzien van luchtdruk. Arbeidsintensiever dus. €42,- per m2
Gebroken stenen vervangen Gebroken stenen vervangen €12,50 per steen
Raamdorpels vervangen Raamdorpels vervangen €35,- per uur
Schoorsteenrenovatie Schoorsteen geheel renoveren vanaf €500,-

*let op: bovenstaande prijzen zijn indicatieprijzen

→ Ook geïnteresseerd in de kosten van gevelreiniging?

Voegwerk prijzen

Voegwerk kosten Uitleg Gevelrenovatie prijzen incl. BTW + reiskosten; per m2
Platvolborstelwerk Geborsteld effect door gebruik van een borstel. €10,-
Platte voeg Het cement steek niet uit en is plat gestreken. €13,-
Strakke voeg Zoals de naam het al zegt; de voeg heeft een moderne uitstraling. €16,-
Schaduwvoeg De voegen krijgen een mooi schaduweffect. €15,-
Klopwerk Het cement steekt uit en is opgeklopt. €12,-
Knipwerk/snijwerk De voeg steekt buiten het metselwerk. Klassieke uitstraling. €100,-
Daggesneevoeg Het lijkt alsof er rechte strepen in de voegen zijn gemaakt. €32,-

Kostprijs isoleren van de gevel

De gevel van je woning kan op tal van verschillende manieren worden geïsoleerd. In eerste instantie is er natuurlijk de zogenaamde spouwmuurisolatie. Deze isolatie kan evenwel uitsluitend toegepast worden (zoals de naam reeds laat vermoeden) in een woning die beschikt over een spouwmuur. Wanneer je deze niet hebt kan je er voor kiezen om de gevel aan de binnenzijde van de woning te isoleren. Op het eerste zicht lijkt dit een interessante keuze, maar het zorgt er altijd voor dat er ruimte binnenin de woning verloren gaat. Een ander, interessanter alternatief is gebruikmaken van zogenaamde steenstrips. Deze steenstrips kunnen op verschillende manieren worden bevestigd. Je kan ze bijvoorbeeld direct op de gevel plaatsen, maar je kan ze ook aanbrengen op zogenaamde isolatieplaten. Op deze manier sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. Enerzijds wordt de uitstraling van je gevel namelijk verbeterd terwijl anderzijds ook de isolatiewaarde aanzienlijk beter zal uitvallen.

 • Hoeveel kost gevelrenovatie met steenstrips? De kostprijs voor het zelf plaatsen van steenstrips bedraagt ongeveer tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter. In deze prijs is het isolatiemateriaal inbegrepen. Wanneer je zelf niet zo handig bent of je gewoon geen tijd hebt om de gevelrenovatie zelf uit te voeren kan je er uiteraard ook nog voor kiezen om een beroep te doen op de diensten van een professioneel bedrijf. In dit geval liggen de kosten tussen de 130 en 160 euro per vierkante meter.
 • Kostprijs voor spouwmuurisolatie. Heb je er voor gekozen om een bestaande woning over te kopen die beschikt over een zogenaamde spouwmuur? Heb je evenwel moeten vaststellen dat deze nog niet is geïsoleerd? In dat geval is het plaatsen van spouwmuurisolatie een interessante keuze. In deze situatie moet je rekening houden met een prijskaartje van zo’n 15 euro per vierkante meter.

Gevelisolatie

Het verbeteren van de isolatiewaarde van je gevel kan op twee verschillende manieren. Zo is het mogelijk om de binnenmuur te isoleren, maar kan de isolatie ook aan de buitenmuur worden geplaatst. De kostprijs die voor gevelisolatie wordt aangerekend is grotendeels afhankelijk van deze keuze. We zetten de gemiddelde kostprijs van de verschillende soorten gevelisolatie alvast even graag voor jou op een rijtje.

Type woning Binnenmuur Buitenmuur
Appartement Tussen 2.250 & 2.750 euro Tussen 3.050 & 3.550 euro
Tussenwoning Tussen 6.050 & 7.050 euro Tussen 8.050 & 9.050 euro
Hoekwoning Tussen 6.550 & 7.550 euro Tussen 9.050 & 10.050 euro
2 onder 1 kap woning Tussen 9.050 & 11.050 euro Tussen 12.050 & 14.050 euro
Vrijstaande woning Tussen 15.050 & 16.050 euro Tussen 18.050 & 22.050 euro

Realiseren van een crepi gevel

Veel mensen die gevelrenovatie moeten toepassen voor hun woning kiezen er tegenwoordig voor om gebruik te maken van een zogenaamde crepi gevel. Het bepleisteren van de gevel kan bij het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden om verschillende redenen interessant zijn. Zo is het niet alleen mogelijk om de uitstraling op efficiënte wijze te verbeteren, bovendien kan ook de isolatiewaarde van de gevel aanzienlijk worden verbeterd. Bovendien bespaar je op deze manier twee keer. Niet alleen ligt je woning veel beter in de markt bij een mogelijke verkoop, bovendien kan je ook nog eens besparen op de energiekosten.

 • Kostprijs gevelrenovatie met crepi gevel. De exacte kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het bepleisteren van een gevel is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het type pleister, maar ook aan het feit of de pleisterwerken zelf worden uitgevoerd of niet. We maken op vlak van kostprijs in ieder geval een onderscheid tussen een minerale en een silicone pleister. Afhankelijk van je exacte wensen en het feit of de bepleistering zelf wordt uitgevoerd of wordt uitbesteed kan je rekening houden met een prijskaartje van tussen de 55 en 130 euro per vierkante meter. Lees ook pvc ramen.

Hoe kan gevelrenovatie worden uitgevoerd?

Bovenstaande maakt duidelijk dat er bij het uitvoeren van gevelrenovatie naar veel meer moet worden gekeken dan enkel en alleen de uitstraling waar de gevel in kwestie over beschikt. Het uitvoeren van gevelrenovatie kan dan ook in zeer veel uiteenlopende vormen gebeuren. Gevelrenovatie toepassen kan dan ook onder de vorm van:

 • Het vernieuwen van het voegwerk. Dit is zeer belangrijk om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld schade door doordringend vocht niet kan ontstaan.
 • Het vervangen van stenen die door de jaren heen zijn stukgegaan.
 • Het vervangen van de bestaande gevelbekleding.
 • Het uitsluitend vervangen van de kozijnen door meer duurzame en beter isolerende exemplaren.
 • Het aanbrengen van nieuwe gevelisolatie (dit kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de muur).
 • Het opnieuw aanbrengen van pleisterwerk.
 • Het verbeteren van de draagconstructie waar de gevel over beschikt.

Een andere vorm van gevelrenovatie die vaak over het hoofd wordt gezien is gevelreiniging. Toegegeven, het is niet meteen een pure vorm van renoveren, maar het zorgt er wel voor dat de gevel van je huis er meteen terug een stuk aantrekkelijker uit komt te zien. Ook de kosten voor het laten uitvoeren van gevelreiniging zetten we graag voor jou op een rijtje.

Type werkzaamheden Gemiddelde kostprijs
Reinigen door middel van stoomcleanen Tussen 350 & 950 euro
Reinigen en voegen Tussen 1.450 & 1.850 euro
Reinigen, voegen en impregneren Tussen 3.250 & 3.850 euro

Interessante bespaartips

Inmiddels heb je waarschijnlijk wel een bepaald zicht op de verschillende kosten die voor gevelrenovatie in rekening gebracht kunnen worden. Waarschijnlijk zijn lang niet alle werkzaamheden meteen geschikt voor jouw budget, maar daar kunnen onderstaande bespaartips misschien wel verandering in brengen.

 • Steek zelf de handen uit de mouwen. Gevelrenovatie is inderdaad vrij duur. De hoge kostprijs wordt in het bijzonder veroorzaakt omwille van het grote oppervlak waarvan sprake is. Door zelf de handen uit de mouwen te steken is het evenwel perfect mogelijk om een groot deel van het kostenplaatje uit te schakelen. Op deze manier wordt gevelrenovatie voor iedereen een behoorlijk stuk betaalbaarder, althans wanneer je een beetje handig bent met klussen.
 • Zorg voor een tijdig onderhoud van je gevel. Een niet onbelangrijk deel van de kosten bij gevelrenovatie kan worden voorkomen of in ieder geval aanzienlijk uitgesteld door een tijdig onderhoud te voorzien. Het tijdig onderhouden van je gevel kan bijvoorbeeld het ontstaan en het manifesteren van mosvorming voorkomen waardoor de voegen minder snel worden aangetast. Wil je er echt zeker van zijn dat je gevel er altijd uitstekend uitziet en de kans op beschadigingen zo beperkt mogelijk wordt gehouden? Dan is één keer per jaar een gevelreiniging laten uitvoeren (na afloop van de winter) altijd een goede keuze.
 • Vergelijk offertes van verschillende bedrijven. Misschien wel de belangrijkste tip om te besparen is het vergelijken van offertes bij verschillende bedrijven die gevelrenovatie kunnen uitvoeren. De prijsopbouw van gevelrenovatie bestaat voor het overgrote merendeel uit arbeidskosten. Hier kan door het uitvoeren van een objectieve vergelijking zomaar even tot 30 procent op bespaard worden waardoor het kostenplaatje meteen een stuk lager komt te liggen.

Besparen op kosten van gevelrenovatie

Bovenstaande maakt het reeds duidelijk, afhankelijk van de exacte mate aan gevelrenovatie die moet worden uitgevoerd zal je rekening moeten houden met een vrij aanzienlijk prijskaartje. Het is gelukkig wel mogelijk om op verschillende manieren te besparen op het renoveren van je gevel. Zo kan je voor het isoleren van de gevel vaak genieten van bepaalde subsidies en is het bovendien tegenwoordig zeer eenvoudig mogelijk om een objectieve vergelijking uit te voeren. Een dergelijke vergelijking tussen verschillende bedrijven maakt duidelijk welke partij de gevelrenovatie die je wenst kan uitvoeren tegen de best mogelijke prijs. Op deze manier kan je bijzonder veel geld besparen terwijl je toch kan blijven rekenen op een zo optimaal mogelijke kwaliteit. Een laatste mogelijkheid om te besparen op de kosten van gevelrenovatie is door een aantal werken zelf uit te voeren. Uiteraard dien je hier wel de nodige tijd en kennis voor handen te hebben.

14 reacties op “Gevelrenovatie prijzen”

 1. Wat moet het het volgende kosten per M2. schoonmaken gevel-uithakken voegwerk – herstellen scheuren – aanbrengen voegwerk platvol – inpregneren gevel – steigerwerk. ( rond de 100 M2 ). In Tiel

  1. Renovatie gevels’ uitslijpen gevel,reinigen,kapotte stenen vervangen,heropvoegen waterdichting met materialen exclusief btw 6 procent basis prijs 49€

  1. De kosten zullen verschillen per bedrijf. Maar voor het impregneren kunt u rekenen tussen de 300 en 450 euro. Het verwijderen van de voegen en het opnieuw voegen wordt een stuk duurder, dit kost rond de 30 euro per vierkante meter.

 2. hoe worden de m2 mtrs berekend? is dat minus de afmeting van de ramen en deuren of worden die in de m2 meters meegeteld

 3. Goedemorgen,
  Ik zou graag willen weten wat het ongeveer zal kosten om de houten gevel van ons huis (eengezinswoning, tussenwoning) te laten verwijderen en op te laten metselen. Er moeten dan ook nieuwe kozijnen in voor boven twee ramen en beneden een groot raam en een deurpost plus nieuwe deur. Boven ook nieuw dubbel glas. Een schatting?

 4. beste,

  wat kost het om bij een half open bebouwing 150 M2 gevel (oude scheldesteen) af te breken af te voeren. Glaswol of te voeren. Nok is 9 meter zadeldak. opnieuw te isoleren met 6 cm purplaten om hierna met een nieuwe facade op te metsen. Het schrijnwerk en de dorpels blijven behouden.

  mvg

 5. Henk
  Mijn schoorsteen die een meter uitsteekt boven mijn platte dak ( geschakelde bungalow) moet rondom opnieuw gevoegd worden. De voorzijde tot aan de grond. Totale oppervlakte plm. 12 m2.
  Een geborstelde voeg.
  Hoeveel kost me dat ongeveer, incl. BTW?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes