Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

gevelreinigingWanneer je een woning hebt die beschikt over een oudere gevel die door de tand des tijds is aangetast kan het interessant zijn om het toepassen van gevelreiniging te overwegen. Het reinigen van de gevel kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Je dient er wel rekening mee te houden dat het altijd belangrijk is om eerst na te gaan of er geen renovatiewerkzaamheden dienen te gebeuren. Veel mensen kiezen er namelijk voor om hun gevel te laten reinigen waarna ze er achter komen dat er eerst renovatiewerkzaamheden uitgevoerd hadden moeten worden. Dat is uiteraard zeer vervelend, want zo moet je twee keer kosten maken voor hetzelfde eindresultaat. Wij zetten alvast even de verschillende mogelijkheden op vlak van gevelreiniging met de kosten die er aan verbonden zijn voor jou op een rijtje.

*Tip:
Direct weten wat de kosten van een gevelreiniging voor jou zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Navigeer op deze pagina naar:

Waarom gevelreiniging?

De meest geziene vorm van vieze gevels is graffiti op de gevel. Dit is een werkelijke ramp en roept op tot nog meer graffiti op je wanden. Gevelreiniging biedt hier de beste uitkomst, graffiti verwijderen is een relatief simpele klus. Daarnaast zijn er nog meer vormen van vervuiling. Hierbij moet je denken aan organische en atmosferische vervuiling, het vuil dat uit de natuur en van menselijke vervuiling komt. Meestal gaat het hier om (zure) regen, wind en uitlaatgassen. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op de wanden van  je pand. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er mos gaat gaat groeien op je gevel, bij vorst zal dit uitzetten en dat veroorzaakt dan weer vorstschade dat letterlijk de gevels kan doen scheuren (zie ook: gevelrenovatie). Er zijn verscheidene manieren om de gevelreiniging uit te voeren, hieronder worden verschillende vormen toegelicht.

Prijsopbouw

prijsopbouw-gevelreiniging

Prijsoverzicht gevelreiniging

kostenWaarschijnlijk is je belangrijkste vraag wat gevelreiniging nu eigenlijk gaat kosten. Jammer genoeg is er niet een standaardprijs vast te stellen. Gelukkig hebben wij wel een kostenoverzicht kunnen maken van de gemiddelde prijzen, welke je hieronder in de tabel kunt vinden.

Gevelreiniging soort Soort vervuiling De kosten per m²
Stoom reinigen Matige aanslag (denk aan mos) Gemiddeld €6,-
Chemische reinigen Zware aanslag (denk aan roest) Gemiddeld €16,-
Zandstraling Hardnekkig vuil (denk aan graffiti) Gemiddeld €16,-

 

→ Voor een uitgebreide prijsoverzicht ga je naar de pagina: gevelreiniging kosten.

Soorten gevelreiniging:

 • Zandstralen. De populairste vorm op vlak van gevelreiniging is uiteraard zandstralen. Bij deze reinigingstechniek wordt er gebruik gemaakt van kleine korrels zand die onder een hoge druk tegen de gevel gespoten worden. Zandstralen is een uiterst milieuvriendelijke techniek om de gevel te reinigen, maar het moet ook gezegd dat het niet voor alle materialen mogelijk is. Wanneer er sprake is van poreuze gevelmaterialen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruik te maken van zandstralen. Is de gevel van je huis sterk vervuild en bestaat ze uit zeer stevig materiaal? In dat geval zal je door het laten zandstralen van je gevel gegarandeerd de best mogelijke resultaten bereiken. Wanneer je er voor wenst te kiezen om je gevelreiniging door middel van zandstralen toe te passen dien je rekening te houden met een prijskaartje vanaf zo’n 11 euro per vierkante meter.
 • Vochtstralen. Een tweede reinigingsmethode voor gevelreiniging is gebruikmaken van zogenaamde vochtstralen. Deze stralen bestaan uit een combinatie van water en zand, kalk of glasparels. Het spreekt voor zich dat de fysieke eigenschap van water veel zachter is dan deze van zand. Dit zorgt er voor dat het reinigen op veel zachtere wijze kan verlopen. De dikte van de korrels kunnen bovendien evenals de verhoudingen en de druksterkte aangepast worden aan de reinigingstechniek. Op deze manier kan zowel een gevel bestaande uit baksteen als gevelbekleding op zo efficiënt mogelijke wijze gereinigd worden. De kostprijs voor het toepassen van vochtstralen begint bij gemiddeld 12 euro per vierkante meter en is bijgevolg iets duurder in vergelijking met zandstralen.
 • Nevelstralen. Wanneer je, je intrek hebt genomen in een gebouw met een historische waarde spreekt het voor zich dat de gevelreiniging op zeer voorzichtige wijze moet worden gerealiseerd. Het reinigen door middel van nevelstralen is dan de meest aangewezen methode. Bij deze vorm van gevelreiniging wordt er namelijk gebruik gemaakt van indirecte stralen die zeer nauwkeurig ingesteld kunnen worden. Op deze manier kan een efficiënte reiniging gebeuren, maar dan wel zonder dat je het risico loopt dat de muur wordt beschadigd. Het instellen van uiteenlopende korrelvormen draagt hier uiteraard ongetwijfeld een niet onbelangrijk steentje aan bij. Voor het toepassen van gevelreiniging door middel van nevelstralen dient rekening te worden gehouden met een prijskaartje van gemiddeld 14 euro per vierkante meter. 
 • Stoomreinigen van een gevel. In tegenstelling tot bij de meeste andere vormen van gevelreiniging wordt het reinigende aspect bij stoomreinigen niet zozeer bepaald door de druksterkte, maar wel door de temperatuur waar het water over beschikt. De temperatuur van het water ligt immers altijd tussen de 100 en 150 graden Celsius. Gezien het feit dat er bij het stoomreinigen van de gevel enkel en alleen gebruik wordt gemaakt van water is dit een zeer voordelige manier van reinigen. Voor het stoomreinigen van een gevel dien je dan ook slechts rekening te houden met een kostprijs van zo’n 5 euro per vierkante meter.
 • Chemische reiniging van de gevel. De laatste mogelijkheid waarover je beschikt is gebruikmaken van een chemische reiniging. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een biologisch of chemisch middel die in haar geheel is afgestemd op de ondergrond van de gevel. Dit zorgt er voor dat een chemische reiniging tegenwoordig niet alleen zeer efficiënt, maar daarnaast ook nog eens aantrekkelijk geprijsd is. Voor het laten uitvoeren van een chemische gevelreiniging dient rekening te worden gehouden met een prijskaartje van gemiddeld zo’n 5 euro per vierkante meter.

Welk type gevelreiniging toepassen?

Het type gevelreiniging dat wordt toegepast voor jouw gevel is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zoals eerder reeds aangegeven dient er altijd rekening te worden gehouden met het type materiaal waaruit de gevel bestaat. Poreus materiaal vereist bijvoorbeeld een vrij zachte gevelreiniging waardoor het toepassen van zandstralen niet tot de mogelijkheden behoort. Anderzijds is ook de hardnekkigheid van het vuil een niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden. Echt hardnekkig vuil kan uiteraard immers niet zo eenvoudig worden verwijderd als gewoon oppervlakkig vuil. Wanneer je twijfelt over welk type gevelreiniging voor jouw gevel het interessantst is, is het steeds aangeraden om een beroep te doen op een vakman met kennis van zaken. Doe je dat dit niet en kies je voor de verkeerde reinigingsmethode, dan kan dat namelijk ernstige gevolgen hebben.

Soorten vuil: welke gevelreiniging soort heb ik nodig?

 • Lichte vervuiling: wij raden aan om bij lichte vervuiling gebruik te maken van stoomcleanen. Bij lichte vervuiling moet je denken aan mos, klimop en algen. Het water wordt bij deze methode verhit tot 145 graden Celsius (max. 300 bar).
 • Matige vervuiling: bij matige vervuiling is het ook goed mogelijk om te stoomcleanen. Bij roetaanslag en verfresten is het toch makkelijk om chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Afhankelijk van de steensoort wordt de meest effectieve reinigingsmiddel gekozen.
 • Zware vervuiling: bij zware vervuiling moet je denken aan graffiti of zware roetaanslag. Hierbij werkt bovenstaande methodes niet en is het verstandig om te zandstralen. Hierbij wordt de gevel onder lage water druk met een milde straalmiddel gereinigd. Er wordt een geschikte straalmiddel gekozen aan de hand van de steensoort. Omdat de druk niet al te hoog is kunnen kwetsbare en poreuze ondergronden gestraald worden zonder nare gevolgen. Let wel op, voor het stralen van je gevel heb je in de meeste gemeentes een vergunning of een ontheffing nodig.

Recycling

Belangrijk is om aan het milieu te denken. Laat je je gevel chemisch reinigen? Kies dan voor een gevelbedrijf dat het vervuilde water opvangt en recyclet. Op deze manier belast je het milieu niet.

Regels

Er zijn enkele regels omtrent gevelreiniging. Dit geldt niet voor alle gemeenten in Nederland, maar wel in sommige. Zo gelden er bijvoorbeeld de volgende regels in de gemeente Hoorn: regels gevelreiniging (uitgaande link). Kort samengevat zijn de volgende zaken van belang:

 1. Melding: 2 werkdagen voordat de werkzaamheden beginnen. Melden bij Milieudienst Westfriesland.
 2. De gevelreinigingswerkzaamheden/ gevelbewerkingswerkzaamheden worden tussen 7.00 en 18.00 uur uitgevoerd.
 3. Op zondagen en algemene erkende feestdagen mogen er geen gevelreinigingswerkzaamheden worden uitgevoerd.
 4. Compressoren moeten voldoen aan de eisen in de Regeling geluidsemissie.

Je kunt natuurlijk zelf nagaan of deze regels ook van toepassing zijn in jouw gemeente. Makkelijker is om een gevelreinigingsbedrijf in te schakelen die jarenlange ervaring heeft met bovenstaande zaken. Hieronder meer daarover.

Besparen op gevelreiniging

Afhankelijk van het type gevelreiniging van je keuze zal je merken dat er relatief hoge kosten per vierkante meter in rekening gebracht kunnen worden. Het is evenwel op verschillende manieren mogelijk om te besparen op de kosten die gevelreiniging met zich meebrengt. In eerste instantie is het bijvoorbeeld aan te raden om een vergelijking uit te voeren tussen niet alleen de verschillende reinigingsmethodes, maar ook tussen de diverse bedrijven die gevelreiniging aanbieden. Door het uitvoeren van een dergelijke objectieve vergelijking kan je veelal alleen al reeds een aanzienlijk geldbedrag besparen. Tot slot kunnen bepaalde vormen van gevelreiniging ook zeer eenvoudig zelf uitgevoerd worden. Je dient er dan alleen rekening mee te houden dat er vaak speciaal materiaal noodzakelijk is. Het huren van deze materialen kan ook gepaard gaan met een stevig kostenplaatje. Wees er met andere woorden altijd zeker van dat je met echt alle factoren rekening houdt vooraleer te beslissen om zelf de gevelreiniging uit te voeren. Anders zou je zomaar eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan.

9 reacties op “Gevelreiniging”

  1. Het is inderdaad zo dat deze manier niet milieuvriendelijk is. Het meeste gebruikte middel is dan ook niet biologisch afbreekbaar. Als alternatief kunt u kiezen voor stoomreiniging, dit is erg milieu vriendelijk.

 1. Graag zou ik willen weten of jullie ook klimop kunnen verwijderen van de gevels (van begane grond tot en met 3-hoog)? En wat dit ongeveer zal kosten.

  Met vriendelijke groet,

  Annette

  1. Beste Annette,
   Het is afhankelijk van de breedte die de klimop in beslag neemt. Uiteraard is de klimop te verwijderen, voor exacte kosten adviseer ik u het offerte formulier in te vullen op de website. U zult dan de kosten vrijblijvend in uw mailbox ontvangen.

 2. Dit is een perfect voorbeeld van een goed geschreven artikel. De informatie uit deze blog is top en volledig, en het filmpje geeft goed en duidelijk weer wat onze werkzaamheden zijn. Zelf ben ik werkzaam bij een schoonmaakbedrijf uit Leiden en wij hanteren ook deze manier van werken.

  Nogmaals goed gedaan!

  Maickel – LNQ

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes