Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

gevelrenovatieWanneer je er voor hebt gekozen om een bestaande woning die over een zekere leeftijd beschikt over te nemen, dan zal je altijd de nodige aandacht willen spenderen aan de gevel. Gevelrenovatie is een behoorlijk onderschat onderdeel van de mogelijke renovatiewerkzaamheden die aan een woning uitgevoerd dienen te worden. Het uitvoeren van gevelrenovatie is noodzakelijk omwille van tal van verschillende redenen. In eerste instantie kunnen scheuren in het metselwerk evenals bijvoorbeeld voegen die verdwijnen er voor zorgen dat de uitstraling van je gevel aanzienlijk wordt aangetast. Anderzijds kan deze schade er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld zich een weg naar binnen kan banen en uiteraard is een beschadigde gevel ook voor de isolerende werking alles behalve interessant te noemen.

*Tip:
Direct weten wat de kosten van een gevelrenovatie voor jou zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Navigeer op deze pagina naar:

Prijsopbouw

Laten we beginnen met de prijsopbouw van een gevelrenovatie. Je ziet dat het overgrote deel bestaat uit de arbeidskosten. Door meerdere gevelspecialisten te vergelijken kun je dan ook flink op deze kostenpost besparen.
prijsopbouw-gevelrenovatie

Gevelrenovatie zo snel mogelijk uitvoeren

Wanneer je vaststelt dat er schade aan een bepaald onderdeel van de gevel is opgetreden zal je er alles aan willen doen om deze schade zo snel mogelijk op te lossen. Dit is zeer belangrijk. Schade in een gevel die zich kan manifesteren kan namelijk uitgebreid worden waardoor de herstellingskosten aanzienlijk duurder zullen uitvallen. Veel mensen stellen dat ze niet goed weten wanneer nu precies gevelrenovatie uit te voeren. Toch is het niet zo lastig om dit vast te stellen, in tegendeel. Wanneer je bijvoorbeeld opmerkt dat er scheuren in de gevel komen te zitten of wanneer er bepaalde onderdelen van de gevel afbrokkelen of verdwijnen zal er doorgaans altijd sprake zijn van een onderliggend probleem. Dat probleem oplossen kan er meteen voor zorgen dat de schade aan je gevel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Gevelrenovatie in verschillende vormen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat gevelrenovatie in principe zeer uitgebreid kan zijn. Het komt dan ook voor in tal van verschillende vormen. Denk hierbij niet alleen aan het herstellen van de voegen, maar het probleem kan zich ook in de fundering van de gevel bevinden. Wij zetten alvast de vaakst voorkomende vormen van gevelrenovatie even voor jou op een rijtje:

 • Uithakken van de voegen: Wanneer je merkt dat de oude voegen niet meer zorgen voor voldoende afdichting is het belangrijk om deze te verwijderen. De oude voegen worden uit de gevel gehakt waardoor er plaats wordt gemaakt voor het realiseren van nieuw voegwerk. Op deze manier kan je structurele schade aan de gevel op eenvoudige wijze voorkomen.
 • Vervangen van het lood: In bepaalde gevallen is er bij het realiseren van een gevel gebruik gemaakt van lood. Lood wordt gebruikt om er zeker van te zijn dat de gevel voor een langdurige periode waterdicht blijft. Het kan evenwel voorkomen dat lood moet worden vervangen omdat het na verloop van tijd is gaan lekken.
 • Vervangen van raamdorpels: Het kan voorkomen dat het voegwerk van de raamdorpels evenals de kozijnen verrot is. Dit lijkt op het eerste zicht misschien geen groot probleem, maar het verhoogt wel de kans op lekkage aanzienlijk. Dit zorgt er voor dat je in deze situatie maar beter meteen actie kan ondernemen.
 • Scheuren in de gevel: De meest omvangrijke vorm van gevelrenovatie gaat schuil in het feit dat er soms scheuren kunnen optreden in de gevel. De oorzaak voor deze scheuren dient vaak in het bouwtechnische aspect te worden gezocht. Dit zorgt er voor dat er in de praktijk verschillende oplossingen mogelijk zijn, maar deze eigenlijk nooit kant en klaar wordt aangeboden. Met andere woorden, een vakman zal eerst een uitgebreide inspectie moeten uitvoeren om de precieze aard van het probleem op te sporen.
 • Andere vormen van gevelrenovatie: Bovenstaande mogen dan de vaakst voorkomende vormen zijn van gevelrenovatie, er is meer. Wat bijvoorbeeld te denken van betonreparatie, de bestrijding van zoutuitslag, lateien die vervangen moeten worden evenals waterslagen, het vernieuwen van de gevelbepleistering, herstellingswerken die uitgevoerd moeten worden aan het metselwerk en ga zo maar door. Ook het toepassen van vochtbestrijding bij oudere gevels is vandaag de dag een zeer belangrijke vorm van gevelrenovatie. Zie ook: vochtproblemen oplossen.

Hoeveel kost gevelrenovatie?

We weten inmiddels dat gevelrenovatie op tal van verschillende manieren kan worden toegepast. Het is bijgevolg altijd van belang om er rekening mee te houden dat het renoveren van je gevel steevast gepaard gaat met een bepaald kostenplaatje. We zetten de verschillende kosten die in rekening gebracht kunnen worden alvast graag even voor jou op een rijtje:

Soort Prijs
Vervangen van stenen Gemiddeld 10 euro per vierkante meter
Vervangen van dorpel of latei Gemiddeld 35 euro per uur
Vervangen van het voegwerk Gemiddeld 10 euro per vierkante meter
Impregneren van de gevel Gemiddeld 6 euro per vierkante meter
Metselmortel Gemiddeld 0,50 euro per liter

Omwille van de relatief hoge kosten die gevelrenovatie met zich meebrengt wordt het veelal aangeraden om dit in verschillende fasen te doen. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je gevel daadwerkelijk op correcte wijze wordt gerenoveerd, maar blijft het tegelijkertijd op financieel vlak doenbaar.

Gevelrenovatie voorkomt latere schade

Veel mensen staan er vaak niet bij stil hoe vatbaar een gevel is voor schade. Toch is dit niet zo vreemd. De gevel wordt namelijk iedere dag opnieuw blootgesteld aan de invloeden van ons weer. Denk hierbij niet alleen aan neerslag, maar ook aan bijvoorbeeld wind. Bovendien geldt dit eveneens voor de uitwerpselen van bijvoorbeeld vogels en andere aanslag door bijvoorbeeld mosvorming. Om er voor te zorgen dat de gevel door al deze verschillende invloeden niet wordt aangetast is het van cruciaal belang om tijdig gevelrenovatie uit te voeren. Op deze manier wordt de gevel niet alleen beschermd, daarnaast wordt ook mogelijke toekomstige schade op zeer efficiënte wijze voorkomen.

Zelf gevelrenovatie uitvoeren?

Je mag dan wel over de mogelijkheid beschikken om gevelrenovatie uit te besteden, het is eveneens mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je dient er alleen rekening mee te houden dat je voor het uitvoeren van gevelrenovatie over bepaalde apparatuur dient te beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan straal apparatuur, maar ook aan een hoogtewerker en diverse soorten veiligheidsuitrusting zoals helmen, handschoenen en schoenen. Wanneer je al deze verschillende zaken dient aan te kopen is het vaak toch financieel interessanter om de gevelrenovatie uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Voorzetwand

Het kan ook verstandig zijn om een voorzetwand te plaatsen. Niet alleen heb je dan minder geluidsoverlast van buiten maar je huis is dan ook nog veel beter geïsoleerd (zie ook: gevelisolatie). Een voorzetwand wordt in het huis geplaatst en tussen de muur en de voorzetwand kun je isolatie plaatsen. Zo kun je aanzienlijk besparen op je stookkosten.

Subsidie gevelrenovatie

Natuurlijk is het goed om te weten of er wel of geen subsidie beschikbaar is voor het renoveren van je gevel. Helaas is er sinds eind 2014 geen subsidie meer beschikbaar voor het renoveren van je gevel. Er zijn echter wel lokale subsidies beschikbaar voor het beter isoleren van je huis. Tijdens een gevelrenovatie is het plaatsen van de isolatie een ideaal moment. Via de volgende website kun je zelf nagaan of er een lokale subsidie beschikbaar is voor gevelisolatie: www.energiesubsidiewijzer.nl.

Na de renovatie

Na de gevelrenovatie is het zaak om de gevel eerst grondig schoon te laten maken. Gevelreiniging is essentieel zodat je optimaal je gevel kunt beschermen door de gevel te impregneren. Door je gevel te impregneren kun je nog langer genieten van je gerenoveerde buitenmuur. Dit omdat er nu een beschermende laag op de gevel zit welke de muur beschermt tegen weersinvloeden en vuil.

Bespaar door te vergelijken

gevelrenovatiebedrijf
Gevelrenovatiebedrijf

Bij de keuze voor een gevelbedrijf dien je rekening te houden met de geleverde kwaliteit van het bedrijf. Het is ten zeerste af te raden om enkel op de prijs te letten. Er is een groot kwaliteitsverschil. Vraag daarom ook gedetailleerd naar de werkwijze en materialen dat het bedrijf wilt gaan gebruiken en probeer dit bij een onafhankelijke partij te verifiëren. Een gevelrenovatie is belangrijk om op tijd uit te voeren, en uiteraard moet dit dan ook goed uitgevoerd worden.

Daarnaast kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen. Gelukkig kun je via onze website gemakkelijk tot 6 lokale gevelspecialisten vergelijken, geheel gratis en vrijblijvend. Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Je ontvangt tot 6 offertes in je mailbox en begint met vergelijken. Je zit helemaal nergens aan vast en maakt uiteindelijk een weloverwogen keuze. Zo kunt je tot wel 30% op de kosten besparen.

6 reacties op “Gevelrenovatie”

 1. doet u ook kleurbepleistering en kan u mij de prijs van eenvierkante

  meter ongeveer zeggen bijvoorbaat hartelijk dank karel

 2. Geachte heer,
  Zou graag uw mening en een offerte ontvangen voor het herstellen van de voorgevel van mijn huis.
  een probleem met der kozijnen speelt ook mee.
  Er is echter wel een punt ik woon nl in Belgie, over de grens bij Roosendaal.
  Het adres is Dorpstraat 10 ,2950 Kapellen

  Graag een reactie,
  Lia Moos

 3. Betreft: gevelrenovatie binnenstad Elburg. Het gaat hierbij om de voorgevel van een rijtjeshuis. Er zitten een paar stenen/voegen los. Wat kost een volledige gevelrenovatie (voegen verwijderen, opnieuw voegen, reinigen/impregneren?

 4. ik wil advies over mijn gevel. wij hebben voor ons vrij uitzicht. Met regen en harde wind gaat het bij het raam lekken. moet muur geimpregneerd worden? ik zook advies willen over isolatie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes