Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatieIn België kun je in het jaar 2017 nog een interessante premie krijgen voor het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie. Het isoleren van je woning wordt zo aangemoedigd door de overheid. Tijdens spouwmuurisolatie wordt een isolatiemateriaal de spouw ingespoten waar het een isolerende laag creëert tussen je binnen- en je buitenmuur. Vaak is dit materiaal ook brandwerend en vochtafstotend en zal je naderhand minder hinder hebben van geluid van buitenaf. Maar wat is deze premie precies, wat zijn de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie, wie komt ervoor in aanmerking en hoe kun je hem aanvragen?

*Tip:

Wat is de kostprijs van spouwmuurisolatie voor jou? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wat krijg je terug?

Laat je je spouwmuur nog isoleren in 2017 en wordt de eindfactuur ook in dit jaar nog uitgegeven, dan krijg je €6 per vierkante meter geïsoleerde spouw terug. Wordt de eindfactuur in 2018 uitgegeven, dan is dit €5 per vierkante meter. Bovendien kunnen beschermde afnemers in 2017 nog gebruik maken van een verdubbelde premie in 2017 en €9 per vierkante meter in 2018.

De kosten

Nu je weet hoeveel de premie is voor spouwmuurisolatie, is het ook goed om te kijken hoeveel je precies betaalt zodat je kunt uitrekenen hoeveel de totale kosten zullen zijn. De precieze prijs kun je het beste opvragen in offertes, maar hier vind je de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie in België. De tabel geeft de bedragen weer per isolatiemateriaal inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten.

Soort isolatiemateriaal Prijs per m2
Glas- en steenwol €15 – €20
EPS-parels €20 – €25
PUR €25 – €30

Wie komt voor de premie in aanmerking?

Er zijn een paar voorwaarden waaraan de woning moet voldoen wil je in aanmerking komen voor deze premie. Zo moet deze in Vlaanderen liggen en voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de huidige netbeheerder. Uitbreidingen of herbouwen van bestaande woningen komen in 2017 niet meer in aanmerking voor de premie, maar in 2018 wel. De breedte van de spouw is ook van belang en om deze te kunnen isoleren moet hij minstens 5 centimeter breed zijn. Dit wordt bepaald met een endoscopisch onderzoek. Naast deze voorwaarden wat betreft de woning, zijn er ook regels wat betreft de aannemer en het type isolatie dat deze uitvoert. Het materiaal moet bijvoorbeeld aan verscheidene eisen voldoen en je specialist kan je hier duidelijk op wijzen. Ook moet deze specialist gecertificeerd zijn er werken volgens de STS 71.1 normen. Tijdens de aanvraag zal je gevraagd worden dit te bewijzen.

Hoe dien je de aanvraag in?

Nadat je de eindfactuur hebt ontvangen kun je beginnen met het aanvragen van de premie. Dit moet binnen 12 maanden na het afronden van de werkzaamheden worden gedaan. Het aanvragen van de premie kun je schriftelijk doen of online bij netbeheerders Infrax of Eandis. Houd er rekening mee dat je scans van papieren of papieren moet inleveren die bewijzen dat je de isolatie daadwerkelijk hebt uitgevoerd en dat de aannemer volgens de juiste normen heeft gehandeld. Er zijn een aantal documenten die je nodig hebt, zoals een foto van de werkzaamheden, de factuur, een kopie van de STS-verklaring van de aannemer en eventueel een bewijs van sociaal tarief. 

Combinatiepremie uit 2016

Als je in 2016 je spouwmuurisolatie hebt uitgevoerd en deze hebt gecombineerd met het vervangen van je dubbele beglazing voor hoogrendementsglas kun je nog in aanmerking komen voor de combinatiepremie. Deze is in 2017 afgeschaft, dus je factuur moet een datum in 2016 laten zien. Er mag maximaal 12 maanden zitten tussen het uitvoeren van beide werkzaamheden en één hiervan moet zijn gedateerd in 2016. De premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas ligt dan tussen de €48 en €60 per vierkante meter.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie heeft vele voordelen. Natuurlijk zal je de isolatiewaarde en daarmee ook de financiële waarde van je woning verbeteren. Dit houdt in dat je minder hard hoeft te stoken om dezelfde temperatuur te bereiken waardoor je milieuvriendelijker wordt, minder fossiele brandstoffen hoeft te gebruiken en je CO2-uitstoot naar beneden gaat. Omdat je je thermostaat lager kunt zetten, zal je ook minder energie gebruiken waardoor je geld bespaart. Deze besparing zorg ervoor dat je de investering binnen 10 jaar hebt terugverdiend. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, kan binnen een dag worden gedaan, zorgt dus voor weinig onrust en is per direct effectief. Je zal meteen een beter klimaat binnen ervaren, zonder tocht en koude plekken en een beter verdeelde warmte. In de zomer zal je woning beter koel blijven.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd? Dan kun je het beste overgaan tot het opvragen van offertes en dat doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd een aantal offertes toesturen van isolatiebedrijven in jouw omgeving. Bovendien is deze service gratis en vrijblijvend. Met deze offertes kun je een goed overzicht krijgen van wat er wordt aangeboden en tot de beste beslissing komen wat betreft het uitvoeren van jouw spouwmuurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes