Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gevel impregnerenEen gevel impregneren heeft als gevolg dat de muur geen water meer doorlaat. Impregneren betekent letterlijk het doordringen van een materiaal (de muur) met een andere stof (de impregneer). In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het impregneren van je gevel.

*Tip:
Direct weten wat de kosten van gevel impregnatie zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Navigeer op deze pagina naar:

Waarom je gevel impregneren?

Het wordt vaak gedaan bij buitenmuren waar veel vocht in zit. Er zijn meerdere oorzaken voor dit vocht in de muur, het kan komen door optrekkend vocht, of door vocht van buitenaf. Alleen in het laatste geval helpt impregneren. Met andere woorden: het materiaal waar impregneer van gemaakt is dringt door tot in de stenen of het hout waarvan de wand gemaakt is. Vervolgens dicht het impregneermateriaal de poriën van de muur waardoor er dus geen vocht meer naar binnen kan. Over het algemeen heeft impregneren de volgende doeleinden:

 • De gevel waterafstotend maken.
 • Doordat de poriën afgesloten worden is de muur waterafstotend.
 • De gevel schimmelwerend maken.
 • De buitenmuren brandvertragend maken, goed impregneermiddel is brandvertragend. Er zit een brandvertragende stof doorheen die het wonen direct een stuk veiliger maakt.
 • Bescherming tegen zure regen. Je kunt je stenen of zelfs standbeelden beschermen tegen zure regen.
 • Graffitiwerende muur. Doordat er een laagje over de muur komt is de graffiti die wordt aangebracht gemakkelijk te verwijderen.

Gevel impregneren

Prijs van impregneren

kosten gevel impregnerenJe leest hier dat impregneren eigenlijk alleen maar voordelen kent. Bovendien zijn de kosten van een gevel impregneren helemaal niet hoog. Je kunt rekenen op een prijs van af 6.50 Euro per m2. Dit is een richtprijs en kan natuurlijk hoger of lager uitvallen bij benadering. Voor een echte prijs moet je toch naar de specialist, deze zal je precies vertellen wat het in jouw situatie zal kosten.

Werkzaamheden Overzicht kosten 
Gevel impregneren ongeveer € 950,-
Gevel reinigen + impregneren ongeveer € 1.950,-
Voegen, gevelreiniging & impregneren ongeveer € 3.450,-

*De kosten zijn berekend voor een gevel van 100 m2 (vierkante meter)

Milieuvriendelijk/biologisch

Tegenwoordig heb je ook milieuvriendelijk-impregneermiddel. Deze zijn meestal op waterbasis in plaats van op siliconen basis gemaakte gevel-impregneermiddelen. Het spreekt voor zich dat waterbasis veel beter voor het milieu is.

Zelf gevel impregneren

Zelf impregneren
Je kunt ook zelf een gevel impregneren

Het is mogelijk om het gevel impregneren zelf uit te voeren, een soort doe het zelf klus. Deze klus is alleen lastiger als veel mensen doen voorkomen. Het is namelijk van groot belang dat de wand gelijk gedekt wordt met het impregneermiddel, doordat de meeste van deze stoffen transparant zijn is het lastig om te zien of het gelijk is aangebracht op elk gedeelte van de muur. Bovendien kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je een ladder gebruikt.

Als je toch beslist om zelf de gevel te impregneren kan je het onderstaande stappenplan aanhouden:

 • Zorg dat de gevel goed schoon en stofvrij is.
 • Verzeker jezelf ervan dat de voegen nog goed zijn.
 • Scheuren en andere gebreken aan de gevel dienen eerst gerepareerd te worden.
 • Kozijnen, ramen, deuren enz plak of dek je af.
 • Begin bovenaan en werk zo naar beneden.

Waar je wel op moet letten wanneer je de muur vochtwerend maakt is dat je van te voren je wand moet reinigen. Zo voorkom je een een laag vuil tussen de gevel en het impregneer. Voor meer informatie over impregneren ga je naar Wikipedia.

Zitten er wel nadelen aan?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan het impregneren van je gevel?  Hieronder vind je vier nadelen van gevelimpregnatie.

 • De muur verliest zijn ventilerende werking
 • Vocht binnen in het huis kan niet meer via de muren naar buiten
 • Impregneren is alleen slim als scheuren, kieren en poreus metselwerk zijn hersteld. Het kan dus een kostbare klus worden.
 • Niet alleen metselwerk, maar ook de kruipruimte, spouwventilatie, voegwerk, afwatering dat langs de gevel loopt, dakrandaansluitingen/loketlood/voetlood moeten in orde zijn.
 • Na een aantal jaar verliest het impregneren zijn werking en dien je het weer te herhalen.

Video hydrofoberen/impregneren

In de korte video hieronder zie je hoe je je gevel kunt impregneren.

Vergelijken is besparen

De meeste Nederlanders hebben niet de tijd of zin om zelf de eigen buitenmuren te impregneren. In dit geval kun je het beste een specialist inschakelen. Een gevelbedrijf heeft jarenlange ervaring en kan kwaliteit werk leveren. Maar hoe vind je een betaalbare gevelbedrijf? Via onze website kun je gelukkig in een keer tot 6 lokale gevelbedrijven vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Het gaat als volgt in zijn werking:

 1. Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox van lokale bedrijven
 3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit
 4. Bespaar tot wel 30%  op de kosten!

81 reacties op “Gevel impregneren”

   1. beste Antonie,

    volgens mij kun je de effectiviteit van de impregnering laten testen met de zg “buis van Karsten”. het oppervlak is waarschijnlijk niet voldoende volgevloeid tijdens het aanbrengen van de impregneer, je zou een volgende behandeling kunnen laten testen op deze manier

  1. Hey Jolanda,
   Waarschijnlijk wel. Het is afhankelijk van de hoeveelheid vuil die de buitenmuur inmiddels verzameld heeft. Het beste kan je er naar laten kijken door een professional.

 1. Onze buitenmuur is niet goed geimpregneerd 3 jaar geleden. Gevolg dat er natte plekken ontstaan, die niet meer droog worden. Het advies is om de volledige muur weer opnieuw te laten hydrofoberen. Ik wil dat het nu goed geimpregneerd wordt. Daarom wil ik graag weten, voordat ik een offerte aanvraag, aan welke kriteria moet goed impregneerwerk van buitenmuren voldoen. Ik denk hierbij aan: De kwaliteit het middel, werkwijze, uitgifte certificaat, enz. Graag uw advies! Bij voorbaat dank!

  1. U kunt bij het uitkiezen van een bedrijf letten op het OSB keurmerk. Dit is een keurmerk voor de schoonmaakbranche. Betreffende het middel: er is weinig over te zeggen, elk bedrijf kiest zijn eigen impregneermiddel. Ik zou geen genoegen met een huismerk van een grote bouwmarkt. Eventueel kunt u ook nog om referenties vragen, het is een klap geld dus daar heeft u recht op ons inziens. U kunt bij ons een offerte aanvragen die naar verschillende specialisten verstuurd wordt.

 2. onze buitenmuur is 3/4 jaar geleden geimpregneerd. Toen wij deze laatst van binnen gingen schilderen, bleek deze nog nat van binnen, waardoor er nu weer schimmelplekken zijn ontstaan op de binnenmuur. Is dit normaal? Hoe lang duurt het maximaal dat de muur droog zou moeten zijn? Kun je dit bevorderen?

 3. jolanda,

  als het een goed geschikt materiaal is kan het vlak na het reinigen en voegn worden toegepast. Later heeft de gevel weer vuil opgenomen wat mogelijk het effect vermindert en dat is dan weer jammer.

 4. hoelang gaat één keer impregneren mee? is het nodig dit nog een keer te herhalen na een aantal jaren? na hoeveel jaar is dat dan het best om te doen?

  1. Na het impregneren blijft u gevel voor 10 tot 15 jaar beschermd. Daarna zal het nodig zijn de muur opnieuw te behandelen.

   1. Gevel en Wand schrijft hier dat je van boven naar beneden moet impregneren, maar in het Demo-filmpje zie je duidelijk dat dit wel van beneden naar boven wordt gedaan. Ergens anders las ik dat van beneden naar boven ook voordelen heeft omdat het middel dan dubbel over de muur loopt wat een beter effect geeft.
    Wat is nu de waarheid en het beste.

 5. Ik heb mijn muur laten impregneren ,is het gewoon dat de voegen gewoon water opneemt.
  De ene plek rolt het water er af en op een andere plek trekt het water in de muur.
  Mijn vraag is ,is het wel goed gedaan?

 6. Ons huis wordt binnenkort gestuct. Als dit droog is gaan wij zelf alle muren witten. Daarna willen wij alle muren laten impregneren tegen graffiti.
  Mijn vraag is of wij nu een speciale buitenmuur verf moeten gebruiken (ivm met het impregneren) en na hoeveel (droog) tijd kunnen wij de muren laten impregneren. Klopt het dat de muren dan niet eerst weer moeten worden schoongemaakt aangezien ze net ‘nieuw’ zijn.

 7. Beste,

  Ik zou graag weten wat het kost om grote oppervlaktes hout te impregneren, graag een prijs/m2. Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  Niels van Vijfeijken

  1. Voor het impregneren van hout kunt u een meterprijs van ongeveer 7 euro hanteren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf en bijbehorende materiaalkeuze.

  1. Het “beste spul” bestaat niet. Op welk materiaal u het impregneer kunt gebruiken staat normaal gesproken op de verpakking.

 8. Waar kan ik impregneermiddel kopen?
  Ik heb namelijk een rode bakstenen erfafscheding laten bouwen. Nu amper 3 maanden zit er heel witte uitbloei op de muur en op de poeren. Dat geeft niet zo een mooi gezicht.
  Die wil ik verwijderen.
  Wie adviseert?

 9. Als je een buitenmuur wilt verven en impregneren (terpentine basis )moet je een muur dan eerst verven en dan impregneren of kun je maar 1 ding doen

   1. Ik begrijp uw reactie niet goed. Op verscheidene andere plaatsen zegt u dat je na impregneren niet kunt schilderen (verf pakt niet op de impregneerlaag), hier wel. Dat ziet er inconsequent uit.

   2. Dit antwoord begrijp ik niet helemaal. In andere antwoorden die ik hier heb gelezen, heb ik begrepen dat je niet of moeilijk kunt schilderen over impregneer ivm de coating.
    Wij hebben zelf een tuinmuur gestucd met cement, zand en kalk. Werd ons idd aangeraden om dit een week of 6 te laten drogen. Na de antwoorden op dit forum , dacht ik dat ik daarna de muur eerst moet schilderen (verf op waterbasis) en dan impregneren. Klopt dit?
    Moet ik de muur tot dan afgeschermd houden van regen?

 10. Mijn muur (hoekhuis) is deze week opnieuw gevoegd ,kan ik hem gelijk laten impregneren of moet die dan nog een keer worden gereinigd na het voegen alvorens deze kan worden geïmpregneerd ?

  1. Dit is afhankelijk of u gevel goed is schoon gemaakt na het voegen. Wanneer er nog cementresten op de gevel aanwezig zijn raad ik aan de gevel eerst te reinigen en vervolgens impregneren.

 11. De schoorsteen van ons huis moet geïmpregneerd worden. Nu hebben we de slechte voegen verwijderd en de schoorsteen deels opnieuw gevoegd.
  Ik kreeg advies zes weken te wachten met impregneren na het voegen.
  Moet je echt zo lang wachten met impregneren.

  1. Het is aan te raden om de voegen goed te laten drogen alvorens er geïmpregneerd wordt. Wanneer je dit te snel doet kan het vocht er helemaal niet uit. Hoe lang dat precies duurt is afhankelijk van het weer (hoe vochtig) en hoe lang het specie dient te drogen dat gebruikt is.

 12. Mijn buurman heeft een nieuwe muur geimpregneerd, maar nu is de hele muur wit uitgeslagen. Dat blijft toch hopenlijk niet zo?

 13. Ik heb mijn stenen schutting buiten na het schilderen geïmpregneerd maar deze moet nogmaals gechilderd worden. Hoe kan ik dit het beste doen? Is er misschien een middel dat ik hier vooraf moet opstrijken? Of is er een andere oplossing? Alvast bedankt voor je reactie

  1. Verven na impregneren is geen goed plan, er zit een soort coating op de muur waardoor de verf niet goed pakt.

 14. Ons huis was laats in de regen geïmpregneerd door een bedrijf. Kan dit wel? Ik dacht dat de stenen droog moesten zijn en ook het weer. Volgens het bedrijf kan dat geen kwaad. Zij gebruiken het merk Elbosil SI-33. Heb van een ander bedrijf gehoord dat het een goedkoop merk is en het niet genoeg aan de eisen voldoen. Klop dit?

 15. De conditie van de buitenmuren van onze aanstaande koophuis worden nav een bouwkundig rapport aangekaart als redelijk. Echter met opmerking dat er 1) uitgevallen voegwerk is, 2) ontbrekend voegwerk is en 3) verzand voegwerk is. Dit wordt dan ook aangekaart als termijn kosten en niet als directe herstelkosten.

  Kunnen we de buitenmuren uit voorzorg impregneren, zodat we op een later tijdstip de voegen alsnog kunnen vervangen?

 16. Wij hebben onze spouw laten isoleren afgelopen zomer. De gaten die zijn gevuld zijn daarna niet geimpregneerd. Kan dit kwaad en zoja, kan dit nu alsnog?

 17. Wij wonen op een hoek waar hondenbezitters in de wijk nogal eens honden tegen de gevel laten plassen. Kan het impregneermiddel daar tegen?

 18. Na het impregneren van de gevel heb ik, als het heel lang achter elkaar geregend heeft, vieze strepen op mijn ramen, die ik er haast niet af kan krijgen.
  Is er een middel waarmee ik zr schoon kan krijgen?

 19. Ik heb bij mijn huis een betonbalk van 22cm dik op de spouwmuur en kozijnen liggen, daarna begint een piramidedak. Nu trekt elk jaar met de kou vocht door de balk, deze heb ik van binnen met glaswol zogoed mogelijk geisoleerd. Maar het helpt niet. Nu wil ik de betonbalk als het goed droog is aan de buitenkant met de kwast impregneren, helpt dat en wat is een goed middel en waar kan ik dat kopen.
  Met vriendelijke groet:
  Harry v. d. Boer

 20. Zorgt impregnatie van een muur ook voor versteviging (in de vorm van loskomend cement of stof). Is het na het impregneren van een muur nog steeds mogelijk stukken te bezetten of schilderen ?

  1. Nee het zorgt niet voor een versteviging van de muur. Na het impregneren is het nog wel mogelijk om stukken te bezetten of te schilderen.

 21. Hallo,

  Ik heb zwarte doorslag in de hoeken van de binnenmuur ,van een stenen dak kapelletje.Dit wordt steeds meer en zie nu ook soort donkere vlekken op de muur. Is het mogelijk dat het na impregneren van de buitenmuur weggaat en blijft?

 22. 1,5 jaar geleden in onze gevel geimpregneerd. We zagen de druppels van de regen er afglijden. Echter nu zien we dat al niet meer. Sommige plekken (oa de voegen) zijn nog iets lichter dan de buren, waar het niet gedaan is, maar de rest is al weer donker en ik zie er geen druppel meer afglijden. Als het regent heb ik dan ook een bonte kleur van voegen. Ik vraag me af of het nu al uitgewerkt is, dat is wel heel kort. Ik moet zeggen, ze waren ook heel snel klaar met inpregneren. Een minuut of 20 voor het hele huis. Is het wel goed gedaan?

  1. Dat zou u moeten laten beoordelen door een erkend bedrijf bij het huis zelf. Maar als het klopt dat het impregneer niet meer goed werkt is er inderdaad iets fout gedaan.

   1. Hoewel impregneren met de juiste voorbereiding vlot geklaard is, is 20 minuten voor een heel huis erg onwaarschijnlijk. Heeft men dit met vloeistof of met creme geimpregneerd en is bekend welk middel men gebruikt heeft? Bij de vloeistof gaat het impregneren weliswaar sneller, maar kost de voorbereiding meer tijd; bij de creme duurt het aanbrengen wat langer.

    Een kwaliteitsimpregneermiddel zorgt ervoor dat zelfs na 10 jaar de gevel nog geen water opneemt.

 23. Mijn gevel is gezandstraald met een mengesel van zand en water. De gevel is reeds een dag daana geimpregneerd terwijl de muren nog doornat waren. Ik bergijp dat de muren bij het impregneren wel goed droog moeten zijn. Moet ik nu bang zijn dat het impregneren daardoor niet helemaal goed is gegaan?

  1. Die kans zit er zeker ik. Bovendien kan na het impregneren het vocht ook niet meer naar buiten, dan zal het vocht zich een weg naar binnen vinden.

 24. Beste,

  Ik heb net mijn gevel laten bezetten met cement en zou hem graag behandelen met impregneermiddel en schilderen.
  Kan ik best eerst schilderen of eerst impregneren ?
  Ik leesde ergens op het net dat je na impregneren van een gevel jarenlang niet kan schilderen ?

 25. Onze buitenmuren zijn voorzien van stucwerk met daarover buitenverf. Nu willen wij onze muren laten impregneren. Na enkele berichten hierboven te hebben gelezen gaf u aan, dat na het impregneren, het niet meer mogelijk zou zijn om het huis van een nieuwe verflaag te voorzien, daar de verf niet goed hecht op een een geïmpregneerde muur. Hoe moet dit als de muren toe zijn aan een nieuwe verflaag Graag uw advies.

 26. Geachte heer/mevrouw
  in 2005 hebben we ons huis geheel wit laten maken om daarmee de beschadigingen na een volkomen foutieve uitgepakte voeg- en gevelreiniging weg te werken.
  Het pand is wit gemaakt met SIKKENS Alphaloxan Flex en daarna gehydrofobeerd met Remers Funcosyl WS.
  Nu willen we het geheel opnieuw gaan verven en de vraag is hoe de gehydrofebeerde muren bewerkt moeten worden? Kan dat uberhaupt?
  alvast bedankt voor Uw antwoord.

  1. Het verven van een geïmpregneerde muur is af te raden, de verf zal niet goed pakken en veel dus veel sneller loslaten.

 27. Beste,
  als een bakstenen (lichte kleur) buitengevel geïmpregneerd is en het regent behoorlijk lang (1 dag) hoe hoort de buitengevel er dan uit te zien? Moet ik alle druppels er vanaf kunnen zien lopen of zijn de stenen zoals voor de impregnatie, nat (donkerder van kleur doordat ze nat zijn?

 28. Is er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende impregneermiddelen? Volstaat de coating van een willekeurige bouwmarkt?

 29. Beste

  Wij hebben een 8 tal jaar geleden ons huis geïmpregneerd met een middel op solvent basis. Wij hadden graag deze behandeling herhaald, kunnen wij nu een product gebruiken op waterbasis of zijn wij best dat wij hetzelfde product op solvent basis gebruiken?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  Mvg

  Wim

 30. Ik wil ook een (gestucte) muur impregneren en deze ook schilderen. Nu lees ik verschillende adviezen tav de vraag eerst impregneren en dan schilderen of andersom. Waar hangt dat vanaf?

 31. Onze 30er jaren (halfsteens)buitenmuur grenst aan een bakkerij,op hun stenen “plaatsje”worden met hogedrukspuit zaken schoon gespoten en ook de bestrating….daarbij wordt onze muur iedere keer z..k nat gespoten. Binnen is zoveel water(damp) dat zelfs het nw gelegde parket vocht verkleuringen vertoont!! Houd m’n hart vast voor de balk-koppen die in die muur liggen.
  Hoe/ waarmee is die buitenmuur aan de buiten kant afdoend te dichten….??!!

 32. Ons 150 jaar oude huis heeft een dubbelsteens bakstenen buitenmuur. Aan de binnenzijde is het geisoleerd met van buiten naar binnen: een dampdoorlatende folie, steenwol, een vochtafsluitende folie en een gipsplaat want. De bakstenen muur is erg vochtig. Als ik deze vanaf de buitenzijde impregneer ben ik bang dat ik het vocht insluit. Van binnenuit kan ik alleen impregneren na het verwijderen van de isolatie. Wat is uw advies?

 33. Hi,

  Wil hebben een ongeveer 4 weken geleden de buiten muren van een slaapkamer laten impregneren.

  Alleen zie ik al na een aantal regenbuien vocht plekken in de slaapkamer. Precies op de zeldfe plekken als daarvoor.

  Weet nu niet zo goed wat ik moet doen? Nog een keer laten impregneren? Hebben ze het de vorige keer mischien niet goed gedaan?

  En als je de muur impregneert begin je Dan beneden of vanaf boven?

  Groetjes

  Nadia

 34. Hallo,

  Ii heb op een balkon plafond vochtdoorslag met zout vorming en daaruit druppels. Ik heb nu een reparatie aan de regenpijpen laten doen omdat infraroodfoto’s lieten zien dat daaruit de schade ontstaat. Na hoeveel tijd zouden de druppels weg kunnen zijn. Is dat een kwestie van uren, dagen of weken?

  Bedankt voor uw indicatie.

  Groeten Gerda

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes