Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Het is een integraal onderdeel van je gebouw en zorgt er samen met je dak voor dat je het binnen warm en droog houdt. Het is dus van groot belang dat je gevel in orde is, anders kunnen er lekkages ontstaan, zal je merken dat het tocht en koud is en kan de gevel uiteindelijk barsten en instorten. Alhoewel het meestal zo ver niet zal komen, is het dus wel belangrijk dat je goed voor je gevel zorgt. Dit doe je door hem periodiek te reinigen en te onderhouden. Hier vind je een aantal voorbeelden van valkuilen zowel als fouten die veel worden begaan tijdens het plannen- en uitvoeren van deze werkzaamheden.

  1. Alleen reinigen als de gevel vies is

Het onderhouden en reinigen van de gevel moet periodiek gebeuren. Afhankelijk van waar je woont wordt aangeraden dit elke 2 tot 5 jaar te laten doen. Mensen die aan zee wonen of wiens huis op een andere manier veel te verduren heeft, kunnen beter vaker onderhoud inplannen dan mensen met een woning op een beschutte plek. De specialist zal dan elke zoveel tijd langskomen om je gevel te inspecteren, eventueel kleine beschadigingen te repareren en om de gevel te reinigen. Op die manier kun je grote problemen voor zijn, verkeert je gevel altijd in uitstekende staat en ben je meestal ook minder geld kwijt. Wacht je totdat je gevel zo vies en beschadigd is dat hij wel gereinigd en gerenoveerd moet worden, dan lopen de prijzen snel op. De beste manier om dit te doen is door een onderhoudscontract af te sluiten.

  • Reinigen en wegwezen

Veel mensen die een schoonmaakbeurt van de gevel inplannen vragen een reinigingsbedrijf om langs te komen, de gevel te reinigen en weer te vertrekken. Dit is in principe goed, als je gevel in uitstekende staat verkeert. Het probleem is dat er te weinig gekeken wordt naar de oorzaak van het vuil, wat natuurlijk betekent dat het er snel weer zit. Misschien is er wel sprake van een lekkende dakgoot, bijvoorbeeld. Door dit probleem eerst te verhelpen zal je minder snel weer een reiniging moeten inplannen. Laat dus eerst een specialist je gevel inspecteren voordat je overgaat op het schoonmaken ervan. Eventueel kunnen reparaties dan ook worden ingepland en uitgevoerd.

  • Geen aandacht besteden aan ventilatie

Nadat de gevel is schoongemaakt, besluiten veel mensen deze direct te laten impregneren. Dit is dan ook bijna standaard onderdeel van een grondig gevelonderhoud. Impregneren heeft vele voordelen, waaronder dat je gevel waterdicht wordt gemaakt en dat vuil zich veel minder gemakkelijk aan kan hechten. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond heb je je woning een waterafstotende jas aangedaan. Net als wanneer jij je regenpak aanhebt, moet er wel voor ventilatie gezorgd worden anders ga je overmatig zweten. Je zal merken dat na het impregneren in je woning ook gemakkelijk vochtproblemen ontstaan. Dit voorkom je door voldoende aandacht te besteden aan ventilatie.

  • Kleine beschadigingen laten zitten

Als je ziet dat je gevel kleine beschadigingen heeft, zoals barstjes en scheurtjes, dan is het essentieel dat je snel actie onderneemt. Doe dit in ieder geval vóór de winter. Als er water in die ruimtes komt en het gaat vriezen, dan zet het water uit. Het gevolg is dan natuurlijk dat de barstjes en scheurtjes groeien en dit kan verregaande gevolgen hebben. Laat dus voor de winter je gevel goed nakijken en eventueel winterklaar maken. Dan kun je mogelijke grote reparaties voorkomen.

  • Alles is opgelost met een likje verf

Besluit je zelf het onderhoud van je gevel te gaan doen, dan kun je deze natuurlijk weer volledig opknappen door hem te verven. Er bestaat ook waterafstotende verf, waarmee je soms vochtproblemen binnen kunt oplossen. Het is alleen niet verstandig om met verf in de weer te gaan zonder dat je de problemen goed hebt geanalyseerd. Een beschadiging in de gevel zie je misschien niet meer als er een likje verf overheen komt, maar deze zit er natuurlijk nog wel. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat je gevel klaar is om geverfd te worden. Dit kan alleen iemand met verstand van gevels je vertellen.

  • Niet direct de spouwmuur isoleren

Als je toch al met een gevelrenovatie bezig bent, en je muren bevatten een spouw, dan ben je eigenlijk gek als je deze niet direct laat (na)isoleren. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en levert veel voordeel op. Voor €15 per vierkante meter laat je je muren dan machinaal injecteren met een isolerend materiaal. Je zal merken dat het binnen veel aangenamer aanvoelt en dat je stookkosten naar beneden gaan. De werkzaamheden zijn binnen een dag gedaan. Nadat de gevel geïsoleerd, gerenoveerd en gereinigd is, sluit je een onderhoudscontract af en je weet zeker dat je woning je voor een hele lange tijd weer optimaal zal beschermen.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel het kost om je gevel te laten renoveren, isoleren, reinigen of inspecteren? Of wil je in contract gebracht worden met een specialist zodat jullie het onderhoud van je gevel verder kunnen bespreken? Via onze vergelijkingstool krijg je altijd de beste prijs en kun je alles snel en gemakkelijk in werking zetten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes