Voor het ontvochtigen van een bouwplaats of bijvoorbeeld een recent gebouwde woning wordt er vaak gebruik gemaakt van een speciale bouwdroger. Het betreft hier een toestel die kan worden ingezet om overtollig vocht in een sneltempo kwijt te geraken. Dit is zelfs tijdens het bouwproces bijzonder belangrijk. Het is namelijk zo dat ene gebouw uitsluitend netjes kan worden afgewerkt op het ogenblik dat de ondergrond volledig droog is. Plaats je bijvoorbeeld kasten tegen een muur welke nog vochtig is? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je te maken krijgt met schimmelvorming en ongezonde leefomstandigheden. Wil jij ook graag gebruikmaken van een bouwdroger voor het ontvochtigen van je woning? In dat geval kan je op deze pagina alle informatie vinden met betrekking tot het gebruik evenals de kosten die zijn verbonden aan een bouwdroger.
Inhoudsopgave
Welke bouwdrogers bestaan er?
Wanneer je van plan bent om een bouwdroger te bestellen zal het je meteen opvallen dat er op de markt twee verschillende soorten bouwdrogers zijn terug te vinden. In eerste instantie is er de bouwdroger welke werkt volgens het principe van de condensdroging. Bij deze toestellen wordt er dan ook gebruik gemaakt van een speciaal koelgas. Dit koelgas wordt onder een aanzienlijke druk gebracht en en vervolgens in de droger gespoten. Het gas zal vervolgens condenseren, maar hiervoor is warmte vereist. Deze warmte zal door de bouwdroger worden onttrokken aan de lucht waardoor deze automatisch zal afkoelen. Gedurende dit afkoelingsproces zal het water condenseren waarna het kan worden opgevangen in een bak.
Naast bovenstaand type van bouwdroger zijn er ook de systemen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een silicagel. Ook deze zal uiteraard als doel hebben om het aanwezige vocht uit de lucht te absorberen. De warme lucht zal vervolgens langs de gel geblazen worden waarbij het water kan worden geabsorbeerd. In principe zijn beide types van bouwdrogers uitstekend te gebruiken, maar in de praktijk zijn het toch vooral de condensdrogers die het populairst zijn. Dit is het geval omdat ze zich kenmerken door enkele interessante voordelen ten opzichte van de andere bouwdrogers met silicagel, namelijk:
- De aankoopprijs of huurprijs ligt aanzienlijk lager;
- Het energieverbruik is veel beperkter;
Wanneer jij ook van plan bent om een bouwdroger te kopen of te huren is het dan ook eigenlijk het meest van allemaal aan te raden om daarvoor te kijken in de richting van een condensdroger. Je zal in ieder geval altijd verzekerd zijn van een interessant financieel voordeel ten opzichte van een ander type bouwdroger.
Is een bouwdroger gebruiken wel noodzakelijk?
Een belangrijke vraag die velen zich stellen is of het inzetten van een bouwdroger nu wel echt een vereiste is. In principe is dat niet het geval. Het bouwvocht welke is terug te vinden in een nieuwbouw woning kan namelijk eveneens op een natuurlijke manier uitdrogen. Het belangrijkste nadeel hiervan is echter dat dit erg veel tijd in beslag kan nemen. Hoelang dit precies zal duren valt moeilijk te zeggen, maar algemeen wordt gesteld dat het inzetten van een bouwdroger er voor zorgt dat het uitdrogingsproces tot 70 procent kan worden ingekort. Dat is toch behoorlijk aanzienlijk en dus zeker iets om rekening mee te houden.
De belangrijkste reden waarom mensen er voor kiezen om gebruik te maken van een bouwdroger is dan ook dat er een behoorlijke tijdsbesparing mee kan worden gerealiseerd. Ben jij aan het bouwen en heb je te maken met een strikte deadline, bijvoorbeeld omdat je tegen een bepaald moment moet zijn verhuisd? In dat geval is het inzetten van een bouwdroger absoluut geen overbodige luxe. In het bijzonder omdat we er tegenwoordig massaal voor kiezen om een optimale isolatie te voorzien voor onze woning zal je kunnen vaststellen dat het gebruik van een bouwdroger je een interessant voordeel zal opleveren.
Hoeveel kost een bouwdroger?
Op het ogenblik dat je een bouwdroger wil kopen zal je meteen moeten vaststellen dat je rekening dient te houden met een prijskaartje welke al snel rond de 1.250 euro is gelegen, althans wanneer je een kwalitatief toestel wenst te kopen die de meest optimale prestaties weet te garanderen. Neem je genoegen met een eenvoudig toestel die je gewoon sporadisch even zal gebruiken? In dat geval kan je doorgaans al een bouwdroger vinden vanaf zo’n 400 euro. Toch is dit nog steeds behoorlijk wat wanneer je gewoon één keer een bouwdroger wil gebruiken om bijvoorbeeld je nieuwbouw sneller droog te krijgen.
Omwille van bovenstaande wordt er vandaag de dag door het merendeel van de mensen in deze situatie voor gekozen om een bouwdroger te huren in plaats van er één te kopen. Er zijn op de markt meer dan voldoende bedrijven terug te vinden die dit aanbieden. Voor het huren van een bouwdroger ben je (uiteraard afhankelijk van het toestel in kwestie) ongeveer tussen de 5 & 15 euro per dag kwijt. Zelfs wanneer je ze voor een iets langere periode moet huren ben je gegarandeerd nog steeds voordeliger uit dan wanneer je een bouwdroger zou kopen. Wil je toch je eigen toestel? In dat geval kan het eveneens de moeite waard zijn om even in de richting te kijken van een tweedehands exemplaar.