Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Tot 1 juli 2015 was het zo dat je bij het renoveren van grote delen van je woning kon rekenen op een voordeliger BTW-tarief. De BTW verlaging gevel waar je toen op kon rekenen bestaat op moment van schrijven niet meer. Dit betekent echter niet dat alle werkzaamheden die aan je gevel uitgevoerd dienen te worden automatisch onder de 21 procent BTW regel vallen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de Nederlandse overheid er voor heeft gekozen om nog steeds een verlaagde BTW van 6 procent te accepteren in verschillende situaties of bij diverse renovatiewerken. Wanneer dat effectief het geval is wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie welke is opgenomen in deze pagina.

Recht op BTW verlaging gevel of niet?

In eerste instantie zal je, je natuurlijk moeten afvragen of jij als huiseigenaar specifiek voor jouw situatie aanspraak kan maken op de BTW verlaging voor werkzaamheden aan je gevel of niet. Het is namelijk niet omdat er nog steeds sprake is van een verlaagde BTW-regeling dat deze automatisch zomaar door iedereen kan worden aangesproken, in tegendeel. De eerste voorwaarde is bijvoorbeeld dat de woning waarvoor de renovatiewerken worden voorzien ouder is dan 2 jaar. Alle huizen die jonger zijn vallen dus automatisch buiten deze regeling.

 

Is je huis ouder dan 2 jaar en ben je van plan om renovatiewerken aan de gevel uit te voeren? In dat geval is het de moeite waard om even te kijken naar de werkzaamheden waarvoor er mogelijks aanspraak kan worden gemaakt op het verlaagde BTW-tarief. Dat is eigenlijk best wel wat, althans wanneer we de verschillende karweien ruim gaan bekijken. In ieder geval, karweien waarvoor je aanspraak kan maken op een BTW-verlaging zijn onder meer:

 

  1. Het schilderen van de gevel;
  2. Het isoleren van de gevel;

 

Bovenstaande karweien zijn niet de enige die vallen onder de 6-procent BTW regel in Nederland, maar het zijn wel de karweien die het meest betrekking hebben tot de gevel. Ben je echter niet alleen van plan om de gevel van je woning onder handen te nemen, maar wil je bijvoorbeeld ook een beroep doen op een stukadoor voor het plaatsen van gipswanden of het leggen van een nieuwe vloer? Ook dan heb je de mogelijkheid om aanspraak te maken op de speciale BTW-regeling van 6 in plaats van 21 procent.

Op wat is de BTW verlaging gevel van toepassing?

Na het lezen van bovenstaande zullen veel mensen wellicht een vreugdesprongetje maken. Het feit dat je voor het laten uitvoeren van bepaalde werkzaamheden aan je gevel aanspraak kan maken op een verlaagd BTW-percentage van 6 procent zorgt er namelijk voor dat er behoorlijk wat geld kan worden uitgespaard. Sterker nog, in de praktijk is het op deze manier mogelijk om een besparing te realiseren die kan oplopen tot wel 15 procent per karwei. Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. Een niet onbelangrijk verschil tussen de huidige en de voorgaande BTW verlaging van 6 procent heeft namelijk betrekking tot het feit dat uitsluitend de arbeidskosten nog onder deze regeling vallen. Voor het aanschaffen van bijvoorbeeld de isolatiematerialen voor je gevel geldt dus een BTW-tarief van 21 procent!

BTW verlaging gevel voor doe-het-zelvers?

Rekening houdende met bovenstaande moet het eveneens gezegd dat doe-het-zelvers in principe niet zoveel meer hebben aan de huidige lagere BTW-regeling. Dat was vroeger wel het geval. Toen konden zij ook voor het aanschaffen van verschillende materialen rekenen op een verlaagde BTW, maar tegenwoordig is dat dus niet langer het geval. Omwille van deze reden wordt het altijd sterk aangeraden om goed na te kijken wanneer het nu interessant is om zelf bepaalde renovatiewerken aan de gevel uit te voeren en wanneer niet. In bepaalde situaties kan het namelijk zomaar interessanter zijn om toch een vakman in te huren omdat je op deze manier natuurlijk gewoon vooral zelf kan doen wat je het beste kan. Mogelijks dat je op deze manier op het einde van de rit nog een groter financieel voordeel kan realiseren.

Maak optimaal gebruik van de verlaagde BTW gevel!

Het vervangen van je gevel of het volledig renoveren van je bestaande gevel is niet iets wat je zomaar even in één, twee, drie doet zonder daar bij stil te blijven staan. Vooraleer je aan de slag gaat is het dan ook altijd van belang om even goed te kijken waar je nu precies op kan besparen. Dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de BTW-regeling die geldt voor werkzaamheden die worden uitgevoerd aan de gevel. Door optimaal gebruik te maken van het financiële voordeel welke gepaard gaat met deze regeling zal je namelijk alleen maar kunnen vaststellen dat ook jouw gevel gerelateerde werkzaamheden meteen (financieel) een flink stuk toegankelijker zullen worden. In ieder geval, is je woning ouder dan 2 jaar en ga je bepaalde werkzaamheden aan de gevel uitvoeren die vallen onder de verlaagde BTW? Dan kan je hier absoluut je voordeel mee doen!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes