Een gevel van massief hout is natuurlijk prachtig, maar in de praktijk jammer genoeg niet voor iedereen betaalbaar. Bovendien is het ook perfect mogelijk dat er met een gevel van massief hout niet het gewenste effect kan worden gecreëerd. In dit geval zou je er voor kunnen kiezen om een alternatief aan je gevel aan te brengen onder de vorm van bijvoorbeeld composiet. Door te kiezen voor houtcomposiet realiseer je bijvoorbeeld een gevel die over de uitstraling beschikt van een ‘gevel met planken’, maar dan wel tegen een veel scherper prijskaartje. In ieder geval, denk jij er ook aan om een composiet gevel te realiseren bij je woning? Lees dan snel verder en ontdek alles waar je rekening mee dient te houden voor wat het realiseren van een gevel van composiet betreft.
Inhoudsopgave
Wat is een composiet gevel precies?
Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat een composiet gevel er eigenlijk uitziet als een gewone gevel met planken. Het uitzicht mag dan wel vergelijkbaar zijn met deze van een gewone, houten gevel, daar staat tegenover dat er in de praktijk diverse verschillen merkbaar zijn. De kleur is bij een traditionele gevel van hout dan ook beperkt tot de natuurlijke kleur waar het hout over beschikt. Bij houtcomposiet zijn de mogelijkheden heel wat uitgebreider. Een composiet gevel kan dan ook worden gerealiseerd in tal van uiteenlopende kleuren. Houtcomposietplaten zijn bovendien ook heel wat flexibeler met als gevolg dat ze meer steunlatten vereisen in vergelijking met gewoon hout.
Kiezen voor een gevel van houtcomposiet betekent dat je opteert voor een materiaal dat voor 95 procent bestaat uit houtspanen en houtvezels. Dit wordt vervolgens versmolten met bindmiddelen. De officiële benaming van houtcomposiet is eigenlijk ‘hout-kunststof-composiet’. Je kan er bij het aanschaffen van deze materialen voor kiezen om gebruik te maken van een opgevulde of een holle variant. Het wordt bij het ten opzichte van elkaar afwegen van de materialen meteen duidelijk dat de holle variant over een iets nadeliger karakter beschikt in vergelijking met de opgevulde variant. Dit heeft vooral te maken met de stevigheid waar de beide materialen zich door kenmerken.
De voordelen van composiet gevelbekleding
In vergelijking met vroeger wordt er door steeds meer mensen de voorkeur gegeven aan de realisatie van een composiet gevelbekleding voor hun woning. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een dergelijke gevel heel wat minder onderhoud vereist in vergelijking met een klassieke gevel van hout. Een composiet gevel vereist dan ook zeer weinig onderhoud en wanneer deze al eens dient te worden uitgevoerd gebeurt dat in alle efficiëntie en zonder dat je daarvoor verplicht bent om een ervaren vakman in te schakelen. Buiten het onderhoudsvriendelijke aspect kenmerkt een houtcomposiet gevelbekleding zich ook nog door de volgende extra voordelen:
- Het natuurlijke uitzicht evenals de structuur van nieuw hout aan je woning blijft behouden. De gekozen kleur zal in vergelijking met gewone houten gevelbekleding dus niet na verloop van tijd worden aangetast.
- Composiet gevelbekleding is bijzonder duurzaam. Ze is dan ook niet alleen water, maar ook zon resistent. Bijgevolg gaat deze gevelbekleding niet rotten, splinteren of vervormen wanneer ze (langdurig) wordt blootgesteld aan zonlicht of regen.
- Composiet gevelbekleding is een relatief voordelig materiaal om je gevel mee te bekleden. Ze is in ieder geval financieel een behoorlijk stuk interessanter in vergelijking met massief hout.
- Houtcomposiet gevelbekleding is voor de volle honderd procent recycleerbaar. Dit betekent concreet dat ze een zeer milieuvriendelijk alternatief vormt voor de tropische houtsoorten die op de markt zijn terug te vinden.
Hoeveel kost composiet gevelbekleding?
Ben je overtuigd van de voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van houtcomposiet gevelbekleding en wil je er dan ook graag gebruik van gaan maken bij het realiseren van de afwerking van jouw woning? In dat geval zal je natuurlijk altijd ook even stil willen blijven staan bij de gemiddelde kostprijs die per vierkante meter in rekening wordt gebracht voor het aanschaffen en laten plaatsen van houtcomposiet gevelbekleding. Wat dat betreft kan je rekening houden met een gemiddeld prijskaartje zoals aangegeven in de onderstaande prijstabel.
Type | Gemiddelde kostprijs |
Aanschaffen van composiet gevelbekleding | Tussen 35 & 50 euro per vierkante meter |
Complete doe-het-zelf-pakketten | Gemiddeld vanaf 50 euro per vierkante meter |
Je moet er rekening mee houden dat de bovenstaande kostprijs met betrekking tot het aanschaffen van composiet gevelbekleding exclusief de plaatsing is. In het merendeel van de gevallen kiest de vakman er voor om hiervoor een prijs per vierkante meter aan te rekenen. In complexe situaties is het evenwel ook mogelijk dat er wordt geopteerd voor een uurtarief in plaats van een vastgestelde prijs per vierkante meter. Wil je composiet gevelbekleding laten aanbrengen door een gespecialiseerde vakman? Hou er dan tot slot ook nog rekening mee dat er door hem (of haar) voorrijkosten aangerekend kunnen worden. Wat dit betreft is het dan ook veelal het interessantst om te kiezen voor een vakman bij jou uit de buurt.