Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer er sprake is van een bepaald vochtprobleem in huis wordt er daarvoor al snel in de richting gekeken van mogelijke fouten in de (bouw)constructie van de woning in kwestie. Ondanks het feit dat het zeker geen kwaad kan om hier even de nodige aandacht aan te besteden moet het wel gezegd dat er rekening mee moet worden gehouden dat ook wij mensen in verschillende ruimtes in huis verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een bepaalde hoeveelheid waterdamp. Denk hierbij niet alleen aan het nemen van een bad of douche, maar ook aan de gerechten die we in de keuken bereiden. Op het ogenblik dat dit condensatievocht zicht gaat manifesteren kan er eveneens sprake zijn van een vochtprobleem. Gelukkig bestaat er een efficiënte mogelijkheid om deze op te lossen. Hoe je dat precies voor elkaar kan krijgen en welke kosten er aan verbonden zijn lees je op deze pagina!

Wat is condensatievocht precies?

Condensatievocht is vocht dat vaak wordt onderschat. Veel mensen denken dat het onschuldig is waardoor ze er eigenlijk niet of nauwelijks aandacht aan besteden. In de praktijk wordt echter vaak al snel duidelijk dat condensatievocht wel degelijk een groot probleem is. Dit niet in het minst omdat er dagelijks vrij veel van ontstaat in het huis waarin we wonen en leven. In principe ontstaat condensatievocht op twee verschillende manieren, namelijk:

  • Door het gebruik van warm water in de keuken en de badkamer;
  • Door onze ademhaling (ook bijvoorbeeld tijdens het slapen);

Gemiddeld wordt er per dag zo’n 2 liter aan water geproduceerd. Dat is behoorlijk wat waardoor dit type van vocht in de woning absoluut niet mag worden onderschat. Ben je op zoek naar een mogelijkheid om condensatie vast te stellen? In dat geval kan je dat het beste doen na het nemen van een bad of douche op de spiegel die in de badkamer hangt. De condens wordt gevormd op het ogenblik dat de koude en warme lucht met elkaar in botsing komen. De koude lucht heeft een droog karakter, maar de warme lucht is vochtig.

In bovenstaande situatie zal je de condens snel kunnen waarnemen op de spiegels, maar niet op de muren van de ruimte in kwestie. Dit neemt niet weg dat de muren wel het neerslaande vocht zullen absorberen. Dit lijkt op het eerste zicht niet zo’n probleem te zijn, maar dat is het wel. Na verloop van tijd zullen er hierdoor namelijk lelijke vochtplekken verschijnen aan de muur in kwestie. Wil je er zeker van zijn dat een vochtprobleem zo snel mogelijk kan worden vastgesteld in jouw huis? In dat geval kan het kopen van een vochtmeter een zeer interessante keuze zijn!

Hoeveel kost condensatievocht bestrijden?

Vandaag de dag moet er worden vastgesteld dat we veel meer in vergelijking met vroeger te maken krijgen met problemen die worden veroorzaakt ten gevolge van condensatievocht. Dat is op het eerste zicht misschien een beetje verrassend omdat onze huizen steeds beter worden afgewerkt, maar eigenlijk is dit niet meer dan normaal. Het feit dat er vroeger veel minder sprake was van problemen met condensatievocht is namelijk te wijten aan het feit dat de huizen veel minder goed waren geïsoleerd. Het gevolg daarvan was dat condensatievocht eigenlijk altijd wel een mogelijkheid had om zich een weg naar buiten te banen. Dat is tegenwoordig in de praktijk helaas steeds vaker niet het geval.

Heb jij te maken met vochtproblemen in je huis die worden veroorzaakt door een manifestatie van condensatievocht? In dat geval doe je er goed aan om even speciale aandacht te besteden aan de ventilatie in huis. Is deze er niet of is er sprake van een onvoldoende ventilatie? Dan kan het plaatsen van een ventilatiesysteem de oplossing bieden. Hiervoor dien je rekening te houden met de gemiddelde kosten zoals aangegeven in onderstaande prijstabel.

 

Soort ventilatiesysteem Gemiddelde kostprijs
Ventilatiesysteem type A Gemiddeld zo’n 1.500 euro
Ventilatiesysteem type B Gemiddeld zo’n 2.750 euro
Ventilatiesysteem type C(+) Gemiddeld zo’n 3.350 euro
Ventilatiesysteem type D Gemiddeld zo’n 6.500 euro

Tips om condensatievocht te bestrijden of te voorkomen

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat condensatievocht een zeer vervelend probleem is welke je het liefst van allemaal zal willen voorkomen in plaats van genezen. Omwille van deze reden hebben we nog enkele interessante tips voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen om het vochtgehalte in je woning binnen de perken te houden. Wil jij het risico op manifestatie van condensatievocht ook zoveel mogelijk beperken? In dat geval is het een absolute aanrader om de onderstaande tips mee in overweging te nemen!

 

  • Zet regelmatig de ramen en deuren open zodat je de woning grondig kan verluchten;
  • Zet de verwarming niet te laag (hou een minimumtemperatuur aan van 15 graden);
  • Hang het wasgoed bij voorkeur niet binnen-, maar buitenshuis te drogen;
  • Zet altijd de dampkap aan tijdens het koken;

 

Indien je rekening houdt met bovenstaande tips en je een degelijke ventilatie van je woning voorziet zal je in ieder geval steeds kunnen vaststellen dat het risico op vochtproblemen ten gevolge van condensatievocht aanzienlijk binnen de perken zal kunnen worden gehouden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes