Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je te maken hebt met poreuze muren kan je geconfronteerd worden met doorslaand vocht. Het betreft hier een vochtprobleem welke wordt veroorzaakt door het feit dat neerslag wordt opgeslorpt door de buitenmuur. Op het ogenblik dat dit is gebeurd zal het vocht zich gaan verspreiden door de muur. Dit heeft als gevolg dat er aan de binnenkant mogelijks vochtplekken ontstaan. Heb jij ook te maken met doorslaand vocht in je woning? Dan is het vooral belangrijk om daar zo snel mogelijk een gepaste oplossing voor te voorzien. Hoe langer dit vochtprobleem blijft aanslepen, des te ernstiger de situatie wordt en des te groter ook de impact zal zijn op je woning. Wat je nu precies allemaal kan doen tegen doorslaand vocht en welke kosten dit met zich meebrengt ontdek je op deze pagina!

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

We spreken over doorslaand vocht op het ogenblik dat het vocht zich zoals de naam reeds laat vermoeden door de gevel weet te ‘slaan’. Dit kan onder meer het gevolg zijn van ongunstige weersomstandigheden. Bij doorslaand vocht is het dus het vocht dat langs de buitenkant van de gevel het huis binnen zal weten te dringen. Om dit proces een halt toe te roepen is het belangrijk om de buitenmuur op passende wijze te beschermen tegen het binnendringende vocht. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, maar de meest toegankelijk en eigenlijk ook de financieel interessantste is door het impregneren van de gevel.

Wat te doen tegen doorslaand vocht?

Wanneer je geconfronteerd wordt met doorslaand vocht in je huis is het mogelijk om hier op verschillende manieren actie tegen te ondernemen. Belangrijk is hierbij ook om rekening te houden met de tijd die het doorslaand vocht reeds heeft gehad om bijvoorbeeld de muur evenals de muur- of gevelbekleding aan te tasten. In ieder geval zetten we de verschillende oplossingen voor doorslaand vocht alvast even graag uitgebreid voor jou op een rijtje.

1.) Het impregneren van de gevel

Indien er voor wordt gekozen om de gevel te impregneren zal er op de buitenmuur een soort van onzichtbare beschermlaag worden aangebracht. Deze werpt niet alleen een soort van barrière op waardoor vocht van buitenaf niet meer tot in de woning door kan dringen, daarnaast zorgt het impregneermiddel er ook nog eens voor dat het vuil zich minder eenvoudig op de gevel weet te manifesteren. Als klap op de vuurpijl kan bij toekomstige bekladding door middel van bijvoorbeeld graffiti de aangebrachte verf veel eenvoudiger terug worden verwijderd. Denk jij er ook aan om de gevel van je huis te impregneren om zo de strijd aan te kunnen gaan met doorslaand vocht? In dat geval dien je er wel rekening mee te houden dat de gevel eerst grondig gereinigd dient te worden. Zijn er bovendien beschadigingen vast te stellen aan de gevel? Dan dienen ook deze te worden hersteld vooraleer het impregneermiddel aan te brengen. Gebeurt dit niet? Dan zal het eindresultaat doorgaans niet echt bevredigend zijn.

2.) Het aanbrengen van een vochtwerende verf

Het beschermen van je gevel tegen doorslaand vocht kan je ook doen door gebruik te maken van een vochtwerende verf. Er zijn op de markt tal van verschillende verfsoorten terug te vinden die over een sterk waterafstotend karakter beschikken. Let op, het gaat hierbij om een louter preventieve oplossing. Op het ogenblik dat je dus met andere woorden reeds te maken hebt met doorslaand vocht is het aanbrengen van een vochtwerende verf alleen wellicht niet meer voldoende. Moet je vaststellen dat de uitstraling van je gevel door de jaren heen sterk is aangetast door de invloeden vanuit bijvoorbeeld het weer? Heeft dit er voor gezorgd dat de kleur van de gevel aanzienlijk lichter is geworden of is verkleurd? In dat geval kan het aanbrengen van een vochtwerende verf je huis terug van een lekker frisse uitstraling voorzien. Vooraleer de vochtwerende verf aan te brengen is het eveneens van belang om er rekening mee te houden dat dit op een net oppervlak dient te gebeuren.

3.) Het voorzien van een nieuwe gevelbekleding

Ben je uitgekeken op de gevel van je huis of is de gevelbekleding door de jaren heen sterk aangetast? Heb je bovendien te maken met doorslaand vocht? In al deze gevallen kan het de moeite waard zijn om er voor te kiezen om een nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Door te kiezen voor een waterdichte gevelbekleding zorg je niet alleen voor een geheel nieuwe en bovendien ook lekker frisse uitstraling, daarnaast kan je op deze manier doorslaand vocht ook op efficiënte wijze een halt toeroepen. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Hoeveel bedragen de kosten voor doorslaand vocht oplossen?

De kosten die er aan je aangerekend kunnen worden voor het verhelpen van doorslaand vocht zijn altijd afhankelijk van de gekozen oplossing. Dit is natuurlijk ook vrij voor de hand liggend. Heb jij ook te maken met doorslaand vocht en wil je graag te weten komen welke kosten er aan de verschillende vormen van vochtbestrijding zijn verbonden? In dat geval wordt dit meteen duidelijk gemaakt middels de hieronder aangegeven prijstabel.

 

Type oplossing tegen doorslaand vocht Gemiddelde kostprijs
Impregneerlaag aanbrengen aan de gevel Tussen 9 & 13 euro per vierkante meter
Aanbrengen van een vochtwerende verf Tussen 25 & 40 euro per vierkante meter
Realiseren van een nieuwe gevelbekleding Vanaf gemiddeld 50 euro per vierkante meter

 

Wil je bij het laten oplossen van jouw vochtprobleem ten gevolge van doorslaand vocht over de absolute zekerheid beschikken dat je kan rekenen op de best mogelijke prijs? Dan is het een absolute aanrader om eerst even offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven vooraleer met een bepaalde vakman in zee te gaan.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes