Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We kunnen gerust stellen dat elk deel van onze woning een bepaalde functie moet invullen. Dat geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de buitengevel. In eerste instantie is ze natuurlijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstraling die wordt gerealiseerd. Omwille van deze reden is het dan ook zo dat de voorgevel niet zomaar in eender welke kleur kan worden afgewerkt zonder dat je daarvoor toestemming hebt gekregen van de gemeente of de stad waarin je woonachtig bent. Het spreekt echter voor zich dat de buitengevel van je huis niet uitsluitend over een esthetische, maar ook over een praktische functie beschikt. Ben jij benieuwd naar alle functies die toegeschreven kunnen worden aan een buitengevel? Je ontdekt ze allemaal door het raadplegen van de informatie welke is terug te vinden op deze pagina!

De esthetische functie van de buitengevel

Het eerste waar je ongetwijfeld aan denkt wanneer je het hebt over de buitengevel van je woning is de esthetische functie waarover ze beschikt. Het is dan ook zo dat een buitengevel kan worden afgewerkt in tal van verschillende stijlen. Voor welke van deze verschillende stijlen je uiteindelijk zal kiezen is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Daarbij dient er zoals in de inleiding van deze pagina echter ook rekening te worden gehouden met de voorschriften die zijn opgelegd door de gemeente of de stad waarin je woont. In ieder geval wordt de esthetische functie van de buitengevel steeds bepaald door verschillende factoren:

 

  1. Door de materialen waar gebruik van wordt gemaakt;
  2. Door het type voegwerk welke wordt gerealiseerd;
  3. Door de details die er in terug te vinden zijn;

 

Het is voor veel steden en gemeente van groot belang dat er binnen een bepaalde buurt een gevoel van uniformiteit wordt gecreëerd. Omwille van deze reden zal je bij esthetische veranderingen aan de voorgevel van je woning steeds de goedkeuring moeten vragen van het stadsbestuur. Dit geldt uitsluitend voor de voorgevel van je woning en dus niet voor de zij- of achtergevels. Hoe dan ook is dit dus iets waar je altijd rekening mee dient te houden.

Optimaliseren van de isolatiewaarde van je huis

De buitengevel waar onze woning over beschikt is er voor verantwoordelijk dat we het interieur kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dat spreekt voor zich, maar wist je ook dat dat het er in zekere zin voor zorgt dat bepaalde aspecten van binnen in de woning niet zo eenvoudig een weg naar buiten kunnen vinden? Een klassiek voorbeeld op dit vlak is de warme lucht die we produceren om ons bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden een aangenaam wooncomfort te bieden. Door je buitengevel goed te isoleren wordt er niet alleen gezorgd voor een aangenaam leefklimaat, daarnaast is het ook nog eens zo dat je heel wat geld kan besparen op je energiefactuur. Om van deze voordelen te kunnen genieten spreekt het wel voor zich dat je buitengevel goed geïsoleerd moet zijn.

Bescherming van de woning

De buitengevel beschikt zoals je eerder op deze pagina reeds hebt kunnen lezen dus ook over een soort van beschermend karakter. Dit heeft alles te maken met het feit dat de buitengevel in staat moet zijn om de achterliggende constructie te beschermen. Omwille van deze reden kan het dan ook niet voldoende benadrukt worden hoe belangrijk het wel niet is om te kiezen voor echt duurzame materialen. Niet alleen de stenen of de (andere) gevelbekleding waar gebruik van wordt gemaakt zijn hiervoor verantwoordelijk. Als woningeigenaar kan je namelijk ook nog een extra beschermlaag voorzien indien je daar interesse in hebt.

 

De belangrijkste dreiging waar een buitengevel mee wordt geconfronteerd is ongetwijfeld afkomstig uit het weerbeeld. Niet alleen de frequente regen die uit de hemel komt neergedaald, maar ook bijvoorbeeld een stevige wind en vriestemperaturen kunnen er voor zorgen dat de buitengevel heel wat te lijden heeft. Dat is natuurlijk vervelend, maar eigenlijk fungeert de buitengevel als een soort van schild voor de rest van de constructie van de woning. Dit betekent dat zij de zwaarste klappen moet zien op te vangen.

 

Wil je er zeker van zijn dat jouw buitengevel haar defensieve functie in optimale omstandigheden kan voltrekken? Hou dan niet alleen rekening met het aanschaffen van een echt kwalitatieve en duurzame gevelbekleding of gevelsteen, maar sta ook even stil bij het eventueel aanbrengen van een impregneerlaag. Op deze manier wordt je buitengevel namelijk voorzien van een waterafstotende en onzichtbare beschermlaag waardoor onder meer doorslaand vocht perfect het hoofd kan worden geboden.

Onderschat het belang van de buitengevel niet!

Het spreekt voor zich dat elk onderdeel van onze woning belangrijk is. Dit gezegd zijnde is het echter zo dat de buitengevel over een uiterst veelzijdige functie beschikt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat ze stelselmatig wordt blootgesteld aan heel wat ingrijpende invloeden van buitenaf. Wil je er dus met andere woorden echt zeker van zijn dat je jarenlang kan blijven genieten van de meest optimale uitstraling voor jouw woning evenals een optimaal wooncomfort? In dat geval mag je het belang van je buitengevel nooit onderschatten!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes