Wanneer we het hebben over een zogenaamde platvolvoeg, eigenlijk de standaard voeg die bij een gevel wordt voorzien, dan denken we vaak dat het altijd gaat om één en dezelfde vorm van afwerking. Je kan het al raden, dat is dus helemaal niet zo. Een platvolvoeg bestaat namelijk in twee verschillende uitvoeringen. Inderdaad, standaard gaat het om een type voeg die even dik wordt aangebracht als de steen. Hierdoor ontstaat een vlakke uitstraling die eigenlijk bij elk type woning tot haar recht kan komen. Wist je echter dat er ook zoiets bestaat als een geborstelde voeg? Dit is eigenlijk niets meer of minder dan een variant op de klassieke platvolvoeg waar we je graag kennis mee laten maken op deze pagina!
Inhoudsopgave
Wat is een geborstelde (platvol)voeg?
We spreken over een geborstelde (platvol)voeg op het ogenblik dat er met behulp van een borstel of een kam een bepaalde textuur in de voeg wordt gecreëerd. Deze manier van werken zorgt er voor dat een geborstelde voeg wat ruwer oogt. Mede omwille van deze reden wordt ze vandaag de dag nog steeds zeer frequent toegepast bij woningen waarbij de eigenaars een klassieke, authentieke uitstraling willen realiseren. In principe kan er dus worden gesteld dat er bij een geborstelde voeg wordt uitgegaan van een gewone platvolvoeg, maar welke dan wel wordt bewerkt met een borstel of kam waardoor er een meer ruwe textuur ontstaat.
Wanneer kiezen voor een geborstelde voeg?
Tot op de dag van vandaag kan er worden vastgesteld dat een geborstelde voeg nog steeds één van de populairste soorten voegwerken is van alle mogelijkheden die er bestaan. Dat is een behoorlijke prestatie welke te wijten is aan de vele interessante voordelen die er aan deze vorm van voegwerk zijn verbonden. Welke voordelen dit nu precies zijn wordt meteen duidelijk gemaakt met behulp van het onderstaande overzicht.
- Een geborstelde voeg beschikt over een ruwere uitstraling waardoor ze uitstekend tot haar recht komt bij meer klassieke woningen.
- Net zoals de gewone platvolvoeg moet het gezegd dat de geborstelde variant een financieel zeer interessante voeg is. Dit maakt ze toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het realiseren van dit type van voegwerk bij hun woning.
- Wanneer je een beetje een handige doe-het-zelver bent is het in principe mogelijk om zelf de geborstelde voegen te realiseren bij je huis. Het spreekt voor zich dat je op deze manier heel wat kan besparen op de arbeidskosten.
Kan jij je vinden in de hierboven aangegeven voordelen en heb je er voor gekozen om een oudere woning te kopen die je in een authentieke stijl zou willen renoveren? In dat geval mag het duidelijk zijn dat een geborstelde voeg het overwegen meer dan waard kan zijn.
Met welke mogelijke nadelen moet je rekening houden?
Ondanks het feit dat er duidelijk een aantal niet onbelangrijke voordelen zijn verbonden aan het gebruik van een geborstelde voeg is er ook een niet te onderschatten nadeel waar je bij stil moet blijven staan. Het is immers zo dat in vergelijking met een gewone platvolvoeg de geborstelde variant een flink stuk minder duurzaam is. Dit betekent dat dergelijke voegwerk veel vatbaarder is voor beschadigingen waardoor de kans meer dan bestaande is dat je binnen een afzienbare tijd terug kosten zal moeten maken voor het herstellen van het voegwerk. Dit is absoluut iets waar je rekening mee dient te houden op het ogenblik dat je bij jouw woning graag gebruik zou willen maken van een geborstelde voeg.
Hoeveel bedragen de kosten van een geborstelde voeg?
Inmiddels ben je op de hoogte van zowel de voor- als nadelen waar je bij stil moet blijven staan op het ogenblik dat je gebruik wil maken van een geborstelde voeg bij jouw woning. Een ander belangrijk gegeven waar je graag meer informatie over zal willen heeft uiteraard betrekking tot de kostprijs die je zal moeten betalen voor een geborstelde voeg. Dit wordt meteen duidelijk wanneer je een blik werpt op de hieronder terug te vinden prijstabel.
Soort voegwerk | Gemiddelde kostprijs |
Geborstelde voeg | Gemiddeld zo’n 10 euro per vierkante meter |
Hoe besparen op de kosten van een geborstelde voeg?
Ondanks het feit dat de kosten voor het realiseren van een geborstelde voeg duidelijk vrij betaalbaar te noemen zijn kan het toch de moeite waard zijn om even te kijken in de richting van mogelijke bespaartips die je zou kunnen benutten. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je de kostprijs van een geborstelde voeg nog meer kan drukken en stellen de bespaartips graag aan je voor door middel van het hieronder terug te vinden overzicht.
- Doe het voegwerk zelf
Het realiseren van een geborstelde voeg hoeft eigenlijk voor een goede doe-het-zelver weinig problemen met zich mee te brengen. Ondanks het feit dat de arbeidskosten bij het realiseren van een geborstelde voeg misschien niet zo indrukwekkend zijn kan je er toch maar mooi een aanzienlijk bedrag op besparen door zelf te voegen. Anderzijds moet je er natuurlijk wel de nodige tijd in willen investeren.
- Laat de werken uitvoeren door een voeger uit je buurt
Geef je er toch liever de voorkeur aan om een ervaren en gespecialiseerde voeger je geborstelde voeg te laten realiseren? In dat geval is het de moeite waard om te kiezen voor een voeger die bij jou in de buurt is gevestigd. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de voorrijkosten die in rekening worden gebracht steeds zoveel mogelijk binnen de perken kunnen worden gehouden. In principe kunnen deze kosten maximaal ergens rond de 0,50 euro per kilometer zijn gelegen.