Het merendeel van de mensen geven er nog altijd de voorkeur aan om hun woning te voorzien van een gevel die bestaat uit metselwerk. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van baksteen of een ander type steen waar tussenin een bepaald type van voegwerk wordt aangebracht. De authentieke uitstraling die op deze manier kan worden gerealiseerd is tijdloos. Bovendien hoeft gevel metselwerk helemaal niet zo duur te zijn als het op het eerste zicht misschien wel lijkt. Ben jij ook geïnteresseerd om gevel metselwerk te realiseren, maar wil je graag eerst wat meer informatie en zou je ook graag een indicatie krijgen van de kostprijs die hieraan verbonden is? Dan kan je op deze pagina alles vinden waar je naar op zoek bent!
Inhoudsopgave
Voorbereiding voor gevel metselwerk
Vooraleer je daadwerkelijk van start kan gaan met het metselen van de gevel van je woning spreekt het voor zich dat er enkele voorbereidingen getroffen dienen te worden en keuzes gemaakt moeten worden. Allereest is het noodzakelijk om voor jezelf uit te maken of je er voor gaat kiezen om het gevel metselwerk zelf te doen of je dit gaat uitbesteden. In het eerste geval zal je natuurlijk kunnen rekenen op lagere kosten, maar in het tweede geval ben je wel zekerder van een optimaal eindresultaat. Voor welke van deze mogelijkheden jij op het einde van de rit zal gaan kiezen is natuurlijk vooral een persoonlijke keuze.
Eveneens een belangrijke factor om bij stil te blijven staan bij de voorbereiding van het gevel metselwerk is terug te vinden in het feit of de kosten per vierkante meter of per uur in rekening gebracht zullen worden door de metser die je gaat inhuren. In principe wordt er de voorkeur gegeven aan een vastgestelde prijs per vierkante meter. Dit komt in de praktijk dan ook het vaakst voor. Zorg er altijd voor dat de afspraken met betrekking tot het realiseren van je gevel metselwerk duidelijk in een offerte of in een overeenkomst zijn gegoten. Alleen op deze manier kan je later vervelende discussies voorkomen.
Hoeveel bedragen de kosten voor gevel metselwerk?
Het ene gevel metselwerk is uiteraard het andere niet, zoveel mag duidelijk zijn. Uit de praktijk blijkt dan ook al snel dat er heel wat verschillende zaken een invloed kunnen hebben op de kosten die voor gevel metselwerk in rekening worden gebracht. Denk hierbij niet alleen aan de totale oppervlakte van de gevel, maar ook aan het feit of er bijvoorbeeld ook isolatie moet worden voorzien en of er een nieuwe fundering moet worden gegraven. In het bijzonder dit laatste is iets waar je aandachtig voor moet zijn. Op het ogenblik dat er een nieuwe gevel moet worden gemetseld zal je namelijk steeds een nieuwe fundering moeten aanbrengen. Dit neemt niet alleen ruimte in beslag, maar jaagt ook het kostenplaatje wat meer de hoogte in.
Wanneer je rekening hebt gehouden met de hierboven aangegeven factoren ben je er nog altijd niet. Zelfs dan zal je namelijk kunnen vaststellen dat er nog steeds sprake kan zijn van structurele verschillen in de kosten. Dit heeft alles te maken met het feit dat ook de hieronder aangegeven invloeden stuk voor stuk de kostprijs goedkoper of net duurder kunnen maken.
- Er wordt altijd een onderscheid gemaakt tussen boven- en ondergronds metselwerk;
- Het metselwerk bij een gevel is duurder in vergelijking met metselwerk binnenshuis;
- Het materiaal waar de gevel uit wordt opgetrokken is van invloed op de kosten;
- Je kan met cellenbetonblokken werken, maar ook met natuurstenen of bakstenen;
Tot slot dien je ook nog rekening te houden met het soort voeg waar je gebruik van gaat maken bij je gevel. Kies je voor een gewone platvolvoeg? Dan kan je rekenen op de laagst mogelijke kosten. Geef je evenwel de voorkeur aan bijvoorbeeld een snij- of een knipvoeg? In dat geval zal dat het kostenplaatje aanzienlijk beïnvloeden.
Bovenstaande informatie is natuurlijk allemaal zeer interessant en belangrijk om te weten, maar nu weet je nog altijd niet hoeveel de kosten voor gevel metselwerk precies bedragen. Daar moet de hieronder terug te vinden prijstabel nu verandering in gaan brengen.
Type kostprijs | Gemiddelde kostprijs |
Uurtarief voor gevel metselwerk | Ongeveer 30 euro per uur |
Prijs per vierkante meter voor gevel metselwerk | Ongeveer 100 euro per vierkante meter |
Eventuele voorrijkosten | Tussen 0,25 & 0,50 euro per kilometer |
Ben je er niet voor te vinden om zelf je gevel metselwerk te voltrekken en wil je daarom liever een beroep doen op een gespecialiseerde metser? In dat geval is het tot slot altijd een aanrader om offertes aan te vragen bij niet één, maar wel bij meerdere metsers. Op deze manier heb je meteen de mogelijkheid om de verstrekte offertes ten opzichte van elkaar te vergelijken. Hierdoor kan jij altijd rekenen op de laagst mogelijke kosten voor het realiseren van jouw gevel metselwerk! Ben je toch een handige doe-het-zelver? Dan zou je eigenlijk prima kunnen overwegen om je gevel metselwerk toch gewoon zelf te doen.