Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Na verloop van tijd is het perfect mogelijk dat de uitstraling van de gevel van je huis wordt aangetast. Wanneer het gaat om oppervlakkige vervuiling kan je er voor kiezen om deze gewoon te (laten) reinigen, maar op het ogenblik dat bijvoorbeeld de kleur is aangetast volstaat dit niet langer en kan je gevel schilderen een vereiste zijn. Geldt dat ook voor jouw situatie en ben je van benieuwd naar de gemiddelde kosten waar je voor een gevel schilderen rekening mee dient te houden? We vertellen je er graag alles over op deze pagina!

Hoeveel kost je gevel schilderen?

Wanneer jouw gevel een nieuw likje verf nodig heeft moet je jezelf in eerste instantie natuurlijk de vraag stellen wie het schilderen van de gevel voor zijn of haar rekening zal nemen. Ga je dit bijvoorbeeld als eigenaar van de woning zelf doen of kies je er toch maar liever voor om een gespecialiseerde vakman onder de arm te nemen? In het laatste geval liggen de kosten voor je gevel schilderen uiteraard wat hoger, maar daar staat tegenover dat je er wel honderd procent zeker van kan zijn dat het best mogelijke eindresultaat is gegarandeerd. In ieder geval maakt de onderstaande prijstabel duidelijk met welke gemiddelde kosten je voor een gevel schilderen rekening kan houden.

 

Type opdracht Gemiddelde kostprijs
Het reinigen van de gevel Gemiddeld 3 à 3,50 euro per vierkante meter
Het herstellen van de gevel Gemiddeld 3 à 3,50 euro per vierkante meter
Grondlaag voorzien met acrylmuurverf Gemiddeld 3 à 3,50 euro per vierkante meter
Tussenlaag voorzien met acrylmuurverf Gemiddeld 7 à 7,50 euro per vierkante meter
Eindlaag voorzien met acrylmuurverf Gemiddeld 8 à 8,50 euro per vierkante meter

Waarom is een gevel schilderen interessant?

Je gevel schilderen is eigenlijk omwille van een groot aantal verschillende redenen interessant te noemen. In eerste instantie zorgt ze er bijvoorbeeld voor dat je woning een frisse en verzorgde uitstraling krijgt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het aanbrengen van een nieuwe verflaag er voor zorgt dat de buitenmuren kunnen worden beschermd tegen vochtdoorslag. Wat dat betreft zou er dan ook gesteld kunnen worden dat het schilderen van je gevel over een soort van preventieve, vochtwerende werking beschikt. Het is duidelijk dat het tijd is om je gevel te schilderen op het ogenblik dat je vast moet stellen dat deze begint af te bladderen. Algemeen gezien wordt gesteld dat je er goed aan doet om de gevel van je huis ten minste één keer in de vijf jaar te laten schilderen door een vakman.

Vergunning aanvragen bij gevel schilderen of niet?

Je moet er altijd rekening mee houden dat het schilderen van je gevel er voor kan zorgen dat de aanblik er van kan komen te veranderen. Dat is op zich geen probleem, maar dat kan het wel zijn op het ogenblik dat je geen goedkeuring hebt gekregen van de stad of gemeente waarin je woonachtig bent. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om na te gaan of je een vergunning voor je gevel schilderen moet aanvragen of niet. Dit geldt in het bijzonder voor de voorgevel van je woning. Ga je de achterste gevel of een zijgevel schilderen? In dat geval hoef je geen rekening te houden met het aanvragen van een vergunning.

Wat na je gevel schilderen?

Je gevel schilderen is natuurlijk nog maar één ding. Wanneer je er voor hebt gekozen om je gevel van een nieuwe verflaag te voorzien spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen dat deze optimale uitstraling zo lang mogelijk behouden blijft. Dat is mogelijk door je gevel tijdig van het nodige onderhoud te voorzien en bijvoorbeeld op passende wijze te beschermen. Na je gevel schilderen is het dan ook altijd een goed idee om rekening te houden met de hieronder aangegeven mogelijke extra werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden.

 

  1. Het impregneren van je gevel

Wil je er zeker van zijn dat de gevel van je huis zo goed mogelijk wordt beschermd tegen allerhande invloeden van buitenaf? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om ze te laten impregneren. Na je gevel schilderen zorgt deze er namelijk voor dat ze over een vochtwerend, brandvertragend evenals vuilwerend karakter komt te beschikken. Op deze manier blijft de uitstraling van je gevel niet alleen optimaal, daarnaast kan je naar de toekomst toe ook nog eens behoorlijk wat geld besparen op het onderhoud dat moet worden uitgevoerd.

 

  1. Het renoveren van de gevel

Je dient er rekening mee te houden dat een gevel schilderen niet altijd de oplossing biedt. Op het ogenblik dat de gevel erg is vervallen en er zich bijvoorbeeld scheuren in de buitenmuur hebben gevormd is het altijd een vereiste om te kijken in de richting van gevelrenovatie. Het gewoon schilderen van de gevel is in deze situatie geen oplossing.

 

  1. Het reinigen van de gevel

Wil je er zeker van zijn dat je gevel na deze te hebben geschilderd haar optimale uitstraling zo lang mogelijk vast kan blijven houden? In dat geval is het altijd de moeite waard om deze met de nodige regelmaat te laten reinigen. In bepaalde situaties is gevelreiniging niet alleen maar vereist om de optimale uitstraling te kunnen behouden, maar ook om bijvoorbeeld bekladding zoals graffiti te verwijderen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes