Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is algemeen bekend dat zandstralen een bijzonder efficiënte manier is om een gevel terug helemaal schoon te krijgen. De meest hardnekkige vervuiling kan zomaar van je gevel worden verwijderd op het ogenblik dat je er voor kiest om deze te zandstralen. Daar tegenover staat echter dat er aan zandstralen ook enkele nadelen zijn verbonden waar je maar beter rekening mee kan houden. Welke nadelen dit precies zijn en waarom jij er als woningeigenaar absoluut bij stil moet blijven staan wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie welke is terug te vinden op deze pagina!

Nadeel 1: Ontstaan van mogelijke beschadigingen aan de gevel

Verschillende reinigingsmethodes die er op de markt zijn terug te vinden voor het reinigen van je gevel kunnen in principe zonder probleem worden toegepast. Dat geldt niet voor het zandstralen van de gevel. Je dient er wat dit betreft in eerste instantie dan ook reeds rekening mee te houden dat alle ramen en deuren op een correcte manier afgedekt moeten worden. Gebeurt dat niet? Dan is het mogelijk dat deze worden beschadigd en dat zal je natuurlijk koste wat het kost willen voorkomen. Het is de taak van de vakman om er voor te zorgen dat er geen schade aan deze onderdelen van de gevel ontstaat.

 

Bovenstaande brengt ons meteen bij het tweede punt. De zandstraaltechniek kan er namelijk voor zorgen dat delicate bakstenen worden beschadigd. Een bekend voorbeeld hiervan is dat het zandstralen er voor zorgt dat de platinalaag van de gevelsteen wordt weggestraald. Hou er bovendien ook rekening mee dat mogelijke versieringen die zich in de gevel bevinden zoals bijvoorbeeld sculpturale elementen bijzonder vatbaar kunnen zijn voor zandstralen. Ook deze worden dan bij voorkeur afgedekt en met de hand (zonder zandstralen) gereinigd.

 

Deze twee voorbeelden zorgen er voor dat je altijd voorafgaand aan het zandstralen moet onderzoeken of de gevel van jouw woning nu wel of niet bestand is tegen het zandstralen. Uiteraard is het de bedoeling dat hardnekkige vervuiling op deze manier komt te verdwijnen, maar daar staat tegenover dat je natuurlijk niet graag geconfronteerd zal worden met beschadigingen die je achteraf met extra kosten opzadelen. Is het voor jou niet direct duidelijk of je gevel nu al dan niet geschikt is om te zandstralen? Dan kan je nog altijd even het advies inroepen van een gespecialiseerd bedrijf.

Nadeel 2: Kan een invloed hebben op de ondergrond

Het tweede nadeel ligt eigenlijk een beetje in lijn met het eerste. Het feit dat zandstralen er voor kan zorgen dat de gevel wordt beschadigd zorgt er namelijk eveneens voor dat de ondergrond kan worden aangetast met alle gevolgen van dien. Een zeer belangrijk aandachtspunt om op dit vlak rekening mee te houden is ook terug te vinden in het aanwezige voegwerk. Zijn de voegen van je gevel nog in een prima staat of moeten ze dringend eens gerenoveerd worden? Ook dit is iets waar je zeker even bij stil zal willen blijven staan op het ogenblik dat je er voor kiest om de gevel van je woning te laten zandstralen.

Nadeel 3: Zelf zandstralen is eigenlijk haast onmogelijk

Het is absoluut geen geheim meer dat steeds meer mensen er tegenwoordig voor kiezen om zelf zoveel mogelijk werkzaamheden aan hun woning uit te voeren. Dat geldt ook voor het reinigen van de gevel. Hier is op zich helemaal niets mis mee, maar wanneer het aankomt op zandstralen is het toch belangrijk om twee keer na te denken vooraleer je hiermee aan de slag gaat. Zandstralen is namelijk geen lichte reinigingsvorm waardoor er zoals eerder reeds aangegeven zomaar schade aan de gevel door kan worden veroorzaakt. Dit in het achterhoofd houdende vereist zandstralen eigenlijk altijd toch een beetje kennis, niet in het minst van de ondergrond waar deze reinigingsmethode op zal worden toegepast.

 

Dit gezegd zijnde dient er bovendien rekening mee te worden gehouden dat je voor het zandstralen van je gevel altijd over een speciale machine dient te beschikken. De kans dat je deze sowieso in huis hebt staan is natuurlijk eerder klein te noemen. Dit betekent dat je de zandstraal machine zal moeten huren waardoor je al snel met een kostprijs wordt geconfronteerd welke is gelegen tussen de 30 & 50 euro per dag. Bovendien is hier enkel en alleen de huurprijs mee ingedekt. De brandstofkost evenals het ophalen en terugbrengen van de zandstraal machine zijn dus nog niet inbegrepen en zullen extra worden aangerekend.

 

Uiteindelijk zorgt bovenstaande er voor dat het zelfs voor de ervaren doe-het-zelvers helemaal niet interessant is om er voor te kiezen om zelf de gevel te gaan zandstralen, in tegendeel. Het is niet alleen zomaar mogelijk dat je hier geen enkel financieel voordeel uit zal halen, daarnaast bestaat ook nog eens het risico dat je gevel permanente schade zal oplopen. Het spreekt voor zich dat dit allebei niet de bedoeling is waardoor je er in de praktijk absoluut maar beter voor kiest om voor het zandstralen van je gevel een specialist in te schakelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes