Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je er voor hebt gekozen om een jaren 80 woning te kopen is de kans bijzonder groot dat deze er langs de buitenzijde nog behoorlijk modern uitziet. Dat is mooi meegenomen, maar voldoet ze ook aan de huidige normen op vlak van wooncomfort en isolatie? Dat wordt vaak meteen een compleet ander verhaal. In de jaren 80 beseften mensen reeds dat men er goed aan deed om hun woning te isoleren, maar werd de spouwmuur vaak over het hoofd gezien. Men had er wel één, maar men ging er nog altijd vanuit dat het vooral de aanwezige lucht in de spouw was die voor de isolatie moest zorgen. Ondertussen weten we uiteraard dat, dat niet bepaald het geval is en het isoleren van de spouwmuur noodzakelijk is.

Controle van het energielabel van de woning

Er kan over het algemeen vrij eenvoudig worden vastgesteld of een jaren 80 woning al dan niet is voorzien van bepaalde isolatie. Sinds het jaar 2015 dient elke woning, dus ook de oudere, namelijk verplicht over een energielabel te beschikken. De slechtste waarde op dit label bedraagt ‘G’ en wijst uiteraard uit dat er op vlak van isolatiewaarde in het verleden geen enkele concrete inspanning werd geleverd. Je kan er in deze situatie dan ook gerust vanuit gaan dat de spouwmuur nog niet is geïsoleerd. Dat kan gunstig zijn voor jou. Dit betekent namelijk dat je bij het na-isoleren doorgaans geen rekening zal moeten houden met extra kosten voor het verwijderen van bestaand isolatiemateriaal dat zich reeds in de spouw bevindt.

Isoleren van de spouwmuur bij jaren 80 woning

Bovenstaande is niet helemaal correct. Wanneer je van plan bent om een jaren 80 woning te voorzien van spouwmuurisolatie is het namelijk van belang dat je er rekening mee houdt dat er in de spouw mogelijks nog specieresten of cementbaarden zijn terug te vinden. In de jaren 80 werd er doorgaans veel minder zorg besteed aan de bouw van een huis, niet in het minst voor wat eventuele bouwresten in de spouw betrof. Men ging er dan namelijk toch vanuit dat hier niets mee zou worden gedaan en dat lucht de beste isolatie vormde tussen het binnen- en buitenklimaat. Vooraleer er voor te kiezen om de spouwmuur van een jaren 80 woning te laten isoleren kan het dan ook nooit kwaad om even een onderzoek uit te laten voeren. Vooral een endoscopisch onderzoek van de spouwmuur kan in deze situatie uitsluitsel bieden.

Aanzienlijke besparing op energiekosten bij jaren 80 woning

Toen de economische crisis toesloeg in de jaren 80 was het voor veel mensen vooral van belang om zo goedkoop mogelijk te bouwen. Men wou een dak boven hun hoofd en de eventuele kosten voor het verbeteren van het wooncomfort en dus ook de isolatiewaarde zouden later wel worden gemaakt. Helaas bleef dat voor velen slechts bij een goed voornemen waardoor je met een jaren 80 woning vandaag de dag maar wat vaak nog steeds tegen een zeer hoge energiefactuur aanloopt. Concreet zorgt het (laten) isoleren van een spouwmuur er in dit geval dan ook voor dat er een besparing kan worden gerealiseerd die kan oplopen tot wel 30 procent op de kostprijs van de jaarlijkse energiefactuur. Dat is toch mooi meegenomen!

Combineren van spouwmuurisolatie bij jaren 80 woning

Net omdat er in de jaren 80 nog niet zo heel veel aandacht werd besteed aan spouwmuurisolatie en eigenlijk isolatie in het algemeen kan het de moeite waard zijn om ook even de andere delen van de woning grondig te controleren. Vaak geldt dat je bij het kopen van isolatiematerialen in grote(re) hoeveelheden aanspraak kan maken op een zogenaamde kwantumkorting. Deze korting (gemiddeld zo’n 10 procent) wordt toegekend wanneer je bijvoorbeeld hetzelfde isolatiemateriaal niet alleen gaat gebruiken voor het isoleren van de spouwmuur, maar ook voor bijvoorbeeld het dak of andere delen van de woning.

Tips voor het isoleren van de spouwmuur van een jaren 80 woning

Wanneer jij net als zoveel andere mensen die eigenaar zijn van een jaren 80 woning eveneens van mening dat het beter isoleren van het huis kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op je energiefactuur kan het de moeite waard zijn om hier concrete stappen in te ondernemen. Wij hebben de belangrijkste tips met betrekking tot het isoleren van de spouwmuur bij een jaren 80 woning alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

  1. Laat voorafgaand aan het isoleren een controle van de spouwmuur uitvoeren. Dit kan gebeuren door middel van een thermische scan, maar ook door het uitvoeren van een endoscopisch onderzoek. Dergelijke onderzoeken worden doorgaans niet in rekening gebracht wanneer je er uiteindelijk voor kiest om de daadwerkelijke isolatie-opdracht ook aan hetzelfde bedrijf toe te kennen. Doe je dat niet, dan is het uiteraard normaal dat je hiervoor wel een bepaalde financiële inspanning zal moeten leveren.

 

  1. Veel mensen denken dat het isoleren van de spouwmuur van hun jaren 80 woning altijd mogelijk is. Dat is helaas niet zo. In bepaalde situaties kan het isoleren van de spouwmuur dan ook zorgen voor structurele problemen. Beschikt je jaren 80 woning bijvoorbeeld over geglazuurde bakstenen of is er sprake van strengpers stenen en verblendstenen? In dat geval is het absoluut geen goed idee om de spouwmuur van je woning te laten isoleren.

 

  1. Een jaren 80 woning die niet is geïsoleerd heeft geen doorgedreven ventilatie nodig. Het condensatievocht weet zich namelijk uit zichzelf een weg naar buiten te banen. Dat wordt anders op het ogenblik dat je ze gaat isoleren. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de spouwmuur. Door de jaren 80 woning waar je eigenaar van bent beter te gaan isoleren ontstaat ook de noodzaak om een meer doorgedreven ventilatie toe te passen. Deze kan worden gerealiseerd door het plaatsen van één of meerdere ventilatieroosters, maar ook een compleet ventilatiesysteem plaatsen kan interessant zijn. Ook dit is zeker en vast iets waar je rekening mee zal willen houden.

 

  1. Zijn er nog andere mensen in je omgeving die eigenaar zijn van een jaren 80 woning? In dat geval kan het altijd interessant zijn om even samen rond de tafel te gaan zitten. Willen jullie beiden de spouwmuur laten isoleren? Ken de opdracht dan bij voorkeur toe aan hetzelfde bedrijf. Het zal jullie beiden een mooie korting op de eindfactuur opleveren.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes