Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je de gevel van je woning wenst te renoveren kan dit uiteraard steeds gebeuren op tal van verschillende manieren. Er kan evenwel worden vastgesteld dat er tegenwoordig bijzonder vaak voor wordt gekozen om gebruik te maken van een zogenaamde gevelpleister. Het kan hierbij niet alleen gaan om een minerale, maar ook om een synthetische gevelpleister die niet alleen een mooie afwerking weet te realiseren, maar bovendien ook nog eens een extra beschermlaag aanbrengt op de gevel. Ben jij ook wel geïnteresseerd in het gebruik van een gevelpleister, maar zou je er graag eerst meer over te weten willen komen? Dan kunnen we je alleen maar zeggen dat je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres bent!

Welke soorten gevelpleister bestaan er precies?

Zoals reeds in de inleiding van deze pagina aangegeven is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er niet zomaar één type gevelpleister bestaat. Het is dan ook zo dat we in de praktijk een onderscheid maken tussen de volgende twee opties:

  • Een minerale sierpleister;
  • Een synthetische gevelpleister;

Het verschil tussen de beide, hierboven aangegeven gevelpleister is vooral terug te vinden in de zogenaamde ‘bindmiddelen’ waar gebruik van wordt gemaakt. In het geval van een minerale pleister is er sprake van cement als bindmiddel. Bij een synthetische gevelpleister is dat niet het geval en wordt er gebruik gemaakt van kunsthars of siliconen als bindmiddel. Het bindmiddel lijkt in eerste instantie misschien eerder bijzaak, maar dat is ze absoluut niet. Sterker nog, het is het bindmiddel welke grotendeels bepalend is voor de producteigenschappen.

1.) De minerale sierpleister

De eerste gevelpleister waar je voor kan kiezen is de minerale gevelpleister. Deze bestaat uit kalk en / of cement welke wordt aangevuld met zand evenals de nodige vulstoffen en kleurpigmenten. Kenmerkend voor deze minerale gevelpleister is dat ze over waterdamp doorlatende eigenschappen beschikt wat ze uitstekend geschikt maakt om een oude(re) woning mee te renoveren. De kans dat je in oudere woningen op een zeker ogenblik wordt geconfronteerd met opstijgend vocht is namelijk aanzienlijk groter.

Het aanbrengen van een minerale gevelpleister gebeurt steeds in één dikke laag. Dit zorgt er voor dat mogelijk oneffenheden waar sprake van kan zijn op efficiënte wijze kunnen worden verborgen. Bovendien, ook op het ogenblik dat je graag een bepaalde structuur wenst te realiseren bij de gevel van je woning kan het de moeite waard zijn om in de richting van deze minerale gevelpleister te kijken. Nadat de gevelpleister is aangebracht heb je namelijk steeds de mogelijkheid om er een soort van patroon in te krabben. Omwille van deze reden wordt er naar een minerale gevelpleister dan ook vaak verwezen als zijnde een ‘krabpleister’.

Een laatste voordeel van een minerale gevelpleister is terug te vinden in de milieuvriendelijke eigenschappen waarover ze beschikt. Dit kan worden gegarandeerd omdat er op geen enkele wijze gebruik wordt gemaakt van onnatuurlijke stoffen. Bovendien zijn minerale sierpleisters aanzienlijk minder flexibel en mede daardoor ook wat gevoeliger voor de vorming van algen en mossen. Daar tegenover staat wel dat een minerale pleister aanzienlijk kleurvaster kan worden genoemd in vergelijking met de synthetische variant. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze pleister niet uit meerdere, maar slechts uit één enkele, dikke laag bestaat.

2.) De synthetische gevelpleister

Het tweede soort gevelpleister waar je voor kan kiezen is de synthetische gevelpleister. Hier wordt in de praktijk ook vaak naar verwezen als zijnde een kunstharspleister. Dit type van gevelpleister wordt in het bijzonder aangeraden op het ogenblik dat je er voor wenst te kiezen om je gevel ook te bekleden met isolatie. De crepi doet dan dienst als afwerkingslaag. Synthetische gevelpleister wordt doorgaans in twee of drie keer aangebracht. Dit zorgt er voor dat ze een stuk elastischer is op vlak van structuur ten opzichte van de minerale gevelpleister. Een siliconenpleister heeft mede daardoor ook heel wat minder kans om te gaan scheuren.

Kenmerkend voor een synthetische gevelpleister is ook dat ze over een egaler uitzicht beschikt in vergelijking met een minerale kalkpleister. Dit betekent in de praktijk dat ze kras- en stootvrij is. Dit type van gevelpleister weert ook relatief eenvoudig vuil af waardoor de gevel er niet alleen veel langer proper uit blijft zien, maar daarnaast ook nog eens heel wat minder onderhoud vereist. Je dient er bij de keuze voor een synthetische gevelpleister wel rekening mee te houden dat ze aanzienlijk minder kleurvast is in vergelijking met de minerale variant. Dit is niet in het minst het geval omdat ze niet in massa wordt gemengd. Enkel en alleen de bovenste laag wordt in de praktijk gemengd met de kleurstoffen.

Welke gevelpleister is de beste keuze?

Inmiddels heb je kennis kunnen maken met de twee verschillende mogelijkheden die er bestaan op vlak van gevelpleister. Welke van de beide aangehaalde opties nu precies voor jou het interessantst is, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke keuze. Bovendien dient er ook altijd rekening te worden gehouden met de omgeving waar je woning zich in bevindt. Raak je er uiteindelijk toch maar niet uit welke van de verschillende gevelpleisters voor jou nu precies het meest interessant zijn? In dat geval is het altijd een aanrader om even contact op te nemen met een expert. Hij kan je daar namelijk ongetwijfeld meer over vertellen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes