Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Eén van de vaakst voorkomende vormen van gevelvervuiling is ongetwijfeld graffiti. Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat er niet alleen op steeds meer particuliere woningen, maar bijvoorbeeld ook op monumenten graffiti wordt gespoten. Graffiti is een hardnekkig type verf welke blijvende schade kan veroorzaken aan de ondergrond waar ze wordt op aangebracht. Betekent dit dat er tegen vervuiling aan de gevel door graffiti helemaal niets kan worden gedaan? Gelukkig niet. Een specialist die ervaring heeft met gevelreiniging is namelijk perfect in staat om dit type van vervuiling te verwijderen. Hoe dat precies in z’n werk gaat en met welke kosten je voor graffiti van je gevel verwijderen rekening dient te houden wordt meteen duidelijk op het ogenblik dat je de hieronder aangegeven informatie gaat lezen.

Hoe graffiti van je gevel verwijderen?

Op het ogenblik dat je moet vaststellen dat er graffiti aan de gevel van je woning is aangebracht is dat natuurlijk erg vervelend. Dit is niet in het minst het geval omdat het verwijderen van graffiti allerminst een sinecure is. Er dient dan ook voorzichtig te werk bij worden gegaan, niet in het minst omdat het anders zomaar kan gebeuren dat de ondergrond blijvende schade oploopt en dat is uiteraard niet de bedoeling. Welke van de verschillende beschikbare methodes er door jou nu het beste van allemaal kan worden toegepast is grotendeels afhankelijk van de ondergrond waarvan sprake is evenals de hardnekkigheid van het probleem en het soort graffiti welke is gebruikt. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke methode om graffiti te verwijderen voor jouw situatie het meest aangewezen is? Dan loont het altijd de moeite om daarvoor even een vakman te contacteren.

Graffiti verwijderen met behulp van stoom

Een eerste mogelijkheid om graffiti te verwijderen is door gebruik te maken van een zogenaamde stoomreiniging. Het betreft hier een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van water welke wordt opgewarmd tot een temperatuur van 150 graden. De hete stoom zal dan vervolgens onder een hoge druk tegen de buitengevel aangespoten worden. Hierdoor komt de graffiti automatisch van de gevel te verdwijnen. Graffiti verwijderen met behulp van stoom is milieuvriendelijk omdat je geen rekening dient te houden met het gebruik van chemicaliën. Bovendien is het ook zo dat de ondergrond op deze manier eigenlijk niet of nauwelijks wordt belast. Een niet onbelangrijk nadeel van deze methode is evenwel terug te vinden in het feit dat ze niet altijd even efficiënt blijkt te zijn op het ogenblik dat er sprake is van echt hardnekkige verf.

Graffiti verwijderen met een chemische reiniging

Een tweede mogelijkheid die vaak wordt toegepast op het ogenblik dat een stoomreiniging onvoldoende blijkt te zijn is terug te vinden in een chemische reiniging. In dit geval wordt er niet zomaar gebruik gemaakt van stoom, maar wel van een speciaal reinigingsmiddel welke rechtstreeks met behulp van een borstel op de gevel zal worden aangebracht. Op het ogenblik dat dit middel de tijd heeft gekregen om in te trekken kan het vervolgens onder hoge druk terug worden verwijderd. Let wel, een chemische reiniging is absoluut niet geschikt om toe te passen op eender welke ondergrond, in tegendeel. Door gebruik te maken van een foutief product op een bepaalde ondergrond is het dan ook mogelijk dat de ondergrond blijvend kan worden beschadigd. Sta er bovendien ook altijd bij stil dat het chemisch reinigen van je muur slecht kan zijn voor het milieu. Al is het wel zo dat er ook biologisch afbreekbare middelen op de markt zijn terug te vinden waar gebruik van kan worden gemaakt.

Graffiti verwijderen met zandstralen

De derde mogelijkheid die kan worden toegepast om graffiti te verwijderen is zandstralen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een mengsel bestaande uit water welke wordt vermengd met perslucht evenals een straalmiddel zoals bijvoorbeeld zand. Dit mengsel wordt vervolgens op de gevel gespoten waardoor de bovenste laag als het ware wordt weggeschuurd. Ondanks het feit dat zandstralen in de praktijk vaak bijzonder efficiënt blijkt te zijn moet het ook gezegd dat de kans op beschadiging van de ondergrond bij het toepassen van deze reinigingsmethode reëel te noemen is. Wel is het zo dat er verschillende zaken bij zandstralen kunnen worden aangetast. Het gaat hierbij niet alleen om de grootte van de korrel, maar ook om de vorm waarover ze beschikt evenals de afstand ten opzichte van de gevel. Door een specialist in te schakelen kan deze precies bepalen waar hij in jouw situatie nu exact rekening mee dient te houden.

Hoeveel kost graffiti verwijderen?

Bovenstaande informatie brengt ons bij de kosten die je voor graffiti verwijderen zal moeten betalen. Het spreekt voor zich dat de hoogte van deze kosten steeds afhankelijk is van het type reinigingsmethode waarvoor je hebt gekozen. Wij hebben de gemiddelde kosten van alle aangehaalde oplossingen alvast even in de onderstaande prijstabel geplaatst.

 

Reinigingsmethode voor graffiti verwijderen Gemiddelde kostprijs
Stoomreiniging Gemiddeld 5 euro per vierkante meter
Chemische reiniging Gemiddeld 14 euro per vierkante meter
Zandstralen Gemiddeld 13 euro per vierkante meter

 

Hou bij het kiezen van de exacte reinigingsmethode voor jouw situatie zoals reeds aangegeven niet alleen rekening met de kostprijs, maar ook met het feit of deze al dan niet geschikt is voor de ondergrond waar je gevel over beschikt. Is dat niet het geval? Dan is de kans bestaande dat je tegen zeer vervelende problemen en hogere kosten aan zal lopen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes