Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat je er aan denkt om de gevel van jouw woning af te werken met behulp van steenstrips doe je er eveneens goed aan om de nodige aandacht te besteden aan de isolatie die moet worden geplaatst. Niet alleen moet je op dit vlak rekening houden met de plaats waar de isolatie wordt aangebracht (binnen of buiten), daarnaast moet er ook worden gekeken naar de dikte van het isolatiemateriaal. Ben jij nog op zoek naar concrete informatie over de isolatie dikte waar je gebruik van dient te maken bij steenstrips? Lees dan snel verder, want wij zochten alles met betrekking tot dit onderwerp voor je uit en hebben alle informatie op deze pagina even uitgebreid voor je op een rijtje gezet.

Welke isolatie dikte bij steenstrips?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de precieze isolatie dikte die wordt gehanteerd in combinatie met steenstrips is altijd afhankelijk van de situatie in kwestie. Standaard wordt er veelal voor gekozen om een isolatie dikte te hanteren van 4 centimeter bij steenstrips, maar in de praktijk kan dit zomaar uitlopen tot 14 centimeter. Belangrijk hierbij is uiteraard om rekening te houden met de plaats waar de isolatie wordt aangebracht. Op het ogenblik dat er geen sprake is van een spouwmuur bij je woning wordt er dan ook in het merendeel van de gevallen bewust voor gekozen om de isolatie aan te brengen aan de buitenkant van de woning. Waarom? Omdat er op deze manier binnenshuis geen ruimte verloren gaat.

Hoe dik de isolatielaag uiteindelijk zal zijn waar gebruik van wordt gemaakt is ook altijd een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals het beschikbare budget dat voor handen is. Hoe dikker de isolatielaag is, des te beter de isolerende factor van je woning wordt, maar des te hoger uiteraard wel het uiteindelijke kostenplaatje zal komen te liggen. Dit is dus een afweging die je altijd goed moet maken vooraleer de gewenste isolatie dekte te bepalen. Kom je er zelf niet uit? Dan is het altijd de moeite waard om even rond de tafel te zitten met een vakman en te bepalen welke isolatie dikte jij bij voorkeur moet gaan gebruiken.

Waar de isolatie plaatsen bij steenstrips?

Zoals eerder reeds aangegeven is het niet alleen van belang om rekening te houden met de dikte van de isolatielaag die is vereist, wat bovendien ook te denken van de plaats waar de isolatie wordt aangebracht? In principe beschik je op dit vlak over drie opties, namelijk:

  1. Aan de binnenkant van het huis;
  2. Aan de buitenkant van de gevel;
  3. In de spouwmuur;

Op het ogenblik dat je van plan bent om de isolatiepanelen aan de binnenkant van de woning aan te brengen spreekt het voor zich dat de dikte van de isolatielaag zoveel mogelijk binnen de perken moet worden gehouden. Ondanks het feit dat steenstrips niet zoveel ruimte in beslag nemen kan dat gecombineerd met een dikke isolatielaag natuurlijk in geen tijd een compleet ander verhaal worden. Niemand zit er echter op te wachten om aanzienlijk in te leveren op vlak van beschikbare leefruimte. Hou hier in ieder geval dus afdoende rekening mee.

De tweede mogelijkheid is het aanbrengen van de isolatie aan de buitenkant van de gevel van je woning. Op het ogenblik dat je dit doet hoef je eigenlijk niet of nauwelijks meer rekening te houden met de dikte van de isolatielaag waar gebruik van wordt gemaakt. Je kan dan behoorlijk dik gaan waardoor een optimale isolerende werking kan worden gegarandeerd. Bovendien is het mogelijk om de steenstrips rechtstreeks op de isolatiepanelen aan te brengen. Dit werkt niet alleen erg efficiënt, daarnaast gaat er ook heel wat minder ruimte verloren in vergelijking met bijvoorbeeld het realiseren van een volledig nieuwe bakstenen muur. Dit niet in het minst omdat er geen fundering dient te worden geplaatst.

De derde en laatste mogelijkheid is enkel en alleen voorbehouden voor woningen die beschikken over een spouwmuur. Wanneer deze voor handen is doe je er namelijk goed aan om de isolatie in de spouwmuur aan te brengen. Op deze manier beschikt je huis over een goede isolerende werking terwijl je op geen enkele manier moet inboeten op vlak van beschikbare ruimte. Afhankelijk van de dikte van de spouw is er hier zo’n 3 tot 6 centimeter aan isolatie dikte vereist. Indien je huis niet over een spouwmuur beschikt is het uiteraard logisch dat het niet mogelijk is om deze te laten isoleren.

Wat is de optimale isolatie dikte bij steenstrips?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is er eigenlijk geen sprake van een optimale dikte voor wat de isolatie bij steenstrips betreft. In principe kunnen de panelen reeds over een dikte van amper 4 centimeter beschikken en ook deze weten reeds een degelijke isolatiewaarde te realiseren. In de praktijk kan de isolatie dikte bij steenstrips vaak oplopen tot zomaar even 14 centimeter, maar dat is afhankelijk van het soort steenstrips waar je gebruik van gaat maken. Hoe dan ook, ondanks het feit dat er niet zoiets bestaat als een optimale isolatie dikte bij steenstrips is het wel zo dat, hoe dikker de isolatielaag is, des te beter de isolerende werking van je woning er door zal worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes