Een vorm van voegwerk welke tegenwoordig bijzonder populair is, is de zogenaamde ‘knipvoeg’. Het betreft hier een voeg die zich kenmerkt door het feit dat ze iets uitsteekt ten opzichte van de steen. Er moet dan wel rekening mee worden gehouden dat dit een vrij dure manier van voegen is, daar staat tegenover dat er wel een bijzondere en aantrekkelijke uitstraling mee kan worden gerealiseerd. In ieder geval, zou jij graag gebruik willen maken van een knipvoeg voor het afwerken van de muren van jouw woning, maar ben je in eerste instantie nog even op zoek naar wat meer informatie? Dan kunnen we je alleen maar vertellen dat je daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres bent!
Inhoudsopgave
Wat is een knipvoeg nu precies?
Menig aantal soorten voegen die er op de markt zijn terug te vinden zien er eigenlijk min of meer hetzelfde uit. Dat geldt niet voor de knipvoeg. Het betreft hier dan ook een soort van voeg die in het bijzonder wordt gebruikt bij monumentale- evenals grachtenpanden. Deze voeg is uniek door de uitstraling waarover ze beschikt. Het betreft hier dan ook een soort van verdikte voeg die enigszins uitsteekt ten opzichte van de steen. Bovendien is er ook nog de manier waarop de mortel of specie wordt afgesneden. Dit gebeurt namelijk op een dusdanige manier dat het lijkt alsof er een driehoekig dakje door wordt gecreëerd. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat een knipvoeg absoluut geen gewone voeg is. Dit zorgt er voor dat het voor doe-het-zelvers vaak helemaal niet mogelijk is om hun muur op deze manier zelf te voegen.
Hoe wordt een knipvoeg gerealiseerd?
Er wordt bij het realiseren van een knipvoeg steeds gebruik gemaakt van een bepaald stappenplan. Zoals eerder op deze pagina reeds benadrukt is het zo dat het aanbrengen van een knipvoeg eigenlijk werk is voor een specialist. Dit heeft alles te maken met het feit dat het uitermate precies moet gebeuren. Ben jij als doe-het-zelver op zoek naar een soort van voeg welke je eenvoudig zelf kan realiseren? Dan is het wellicht beter om te kijken in de richting van één van de verschillende alternatieven die er op de markt zijn terug te vinden.
In ieder geval, het eerste wat moet gebeuren vooraleer de knipvoeg kan worden gerealiseerd is het schoonmaken van het gevelvlak en het diep uithakken er van. Vervolgens worden er verdikte, horizontale voegen voorzien welke ook wel lintvoegen worden genoemd. De onder- en bovenkant van deze lintvoegen zal worden weggesneden waarna de verticale voegen of stootvoegen tussen de lintvoegen worden geplaatst. Bovendien worden ook hier de buitenste randen van afgesneden.
Voor het afsnijden van de voegen maakt men gebruik van een knipbeugel. Deze wordt tegen de voeg aangebracht waardoor de voeger over een preciezer beeld komt te beschikken. Met behulp van deze beugel wordt met een mesje de overtollige specie weggehaald. Bovendien worden de voegen vervolgens schuin afgesneden. De knipvoeg heeft haar naam naar alle waarschijnlijkheid te danken aan het gebruik van de knipbeugel.
Wat zijn de kosten voor een knipvoeg?
De bovenstaande informatie zal je waarschijnlijk wel al duidelijk hebben gemaakt dat de knipvoeg alles behalve een voordelige vorm van voegwerk is. Dit heeft mede te maken met het feit dat je in principe genoodzaakt bent om voor de realisatie van een knipvoeg een beroep te doen op een gediplomeerde voeger. Bovendien is het ook nog eens zo dat een knipvoeg realiseren er om bekend staat veel arbeidsintensiever te zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een platvolvoeg. Dit alles zorgt er voor dat een knipvoeg in het hogere prijssegment is terug te vinden. De gemiddelde kosten worden duidelijk door onderstaande prijstabel.
Soort voegwerk | Gemiddelde kostprijs |
Knipvoeg | Tussen 60 & 90 euro per vierkante meter |
Ga je de realisatie van jouw knipvoeg eveneens uitbesteden aan een gespecialiseerde vakman zoals wordt aangeraden? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om offertes aan te vragen bij verschillende partijen. Alleen door deze offertes te vergelijken zal je kunnen vaststellen welke vakman je de beste prijs-kwaliteitverhouding kan aanbieden.
Een knipvoeg is geen snijvoeg!
Het gebeurt in de praktijk bijzonder vaak dat een knip- en snijvoeg met elkaar worden verward. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat beide typen van voegen grote gelijkenissen vertonen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de manier van voegen eveneens enigszins hetzelfde is. Voor beide voegen geldt dan ook dat ze worden afgesneden en beiden hebben ook een klein, driehoekig dakje als uiterlijk. Dit is uiteraard het gevolg van het feit dat de zijkanten schuin worden afgesneden. Is er dan helemaal geen verschil tussen de beide soorten voegen? Toch wel. Het verschil is terug te vinden in de mate waarin de voeg uitsteekt ten opzichte van de stenen. In het geval van de snijvoeg is het zo dat de voeg op één lijn staat met de steen en deze naar binnen is afgesneden. Hierdoor wordt een vrij ingetogen uitstraling gerealiseerd. Bij de knipvoeg steekt de voeg net wat meer uit ten opzichte van de steen waardoor dit type van voeg zich vooral kenmerkt door een meer statige uitstraling. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat een knipvoeg en snijvoeg niet onaanzienlijke gelijkenissen met elkaar vertonen zijn het toch twee verschillende soorten voegen.