Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het realiseren van een koper gevel is tegenwoordig misschien wel populairder dan ooit. Dit heeft alles te maken met de bijzondere uitstraling waarover ze beschikt. Dit neemt evenwel niet weg dat koperen gevelbekleding uiteraard ook vrij duur is. Daar komt bij dat de mogelijkheden voor wat het realiseren van een koperen gevel betreft net wat beperkter zijn in vergelijking met andere materialen zoals bijvoorbeeld zink. Daar tegenover staat wel dat de knappe uitstraling in combinatie met de werkelijk uitstekende levensduur heel wat mensen weet te overtuigen om uiteindelijk toch gebruik te maken van koperen gevelbekleding voor het afwerken van hun woning. Wil jij ook graag een koper gevel creëren, maar heb je nog geen duidelijk beeld op de kosten waar je hiervoor rekening mee moet houden? In dat geval wordt je zeker en vast een stuk wijzer door het raadplegen van de onderstaande informatie!

De draagstructuur van een koperen gevel

In eerste instantie is het bij de realisatie van een koperen gevel van belang om rekening te houden met de draagstructuur waarover ze beschikt. De draagstructuur van een koperen gevel kan worden samengesteld uit één, twee of drie onderdelen. Diverse factoren oefenen een al dan niet directe invloed uit op de manier waarop de koperen gevel dient te worden bevestigd. Wat dit betreft dien je rekening te houden met de volgende zaken:

 

  • Het type evenals de bouwwijze van de dragende muur;
  • De mogelijkheden op vlak van verankering (dit is van cruciaal belang voor de stabiliteit van de draagstructuur van de gevelbekleding);
  • Het isolatiepeil welke is vereist;
  • De afmetingen waar de verluchtingsspouw over beschikt;
  • De zuig- evenals drukkrachten van de wind op het gebouw (dit is afhankelijk van onder meer de omvang van het gebouw);

De uitstraling van een koperen gevelbekleding

Er kan sprake zijn van een (sterk) uiteenlopende uitstraling bij een koperen gevel. Zo is het mogelijk dat ze over een natuurlijke kleur beschikt welke voorgepatineerd of voorgeoxydeerd is. De natuurlijke koper zal zichzelf trachten te wapenen tegen invloeden uit de omgeving door middel van oxidatie. Op deze manier krijgt ze snel de typische koperen kleur. Op het ogenblik dat de koper wordt geplaatst beschikt ze over een fel oranje en glanzende uitstraling. Het materiaal zal eigenlijk vrij snel een bruin-oranje tint krijgen ten gevolge van de natuurlijke beschermingspatina welke zich langzaam maar zeker vormt. De kleur zal vervolgens na een zekere tijd verder evolueren naar bruin en daarna naar kopergroen.

Koper gevelbekleding in verschillende vormen

Mensen die er voor kiezen om een koper gevelbekleding te realiseren bij hun woning hebben de mogelijkheid om daar verschillende stijlen mee te realiseren. De stijl waarvoor je uiteindelijk zal kiezen zal een niet onaanzienlijke invloed hebben op de algemene uitstraling waar je woning over komt te beschikken. Omwille van deze reden is het zeer belangrijk om hier rekening mee te houden en goed de verschillende opties onder de loep te nemen. Koper gevelbekleding kan worden gerealiseerd in de volgende uitvoeringen:

 

  • Op horizontale of verticale wijze;
  • Cassettes die bijzonder geschikt zijn voor toepassing in utiliteitsbouw;
  • Eventueel geprofileerde panelen met tand en groef;
  • Kleine elementen die in ruitvorm worden geplaatst zoals losanges;

 

Bovendien is het bij een koperen gevel mogelijk om zelf specifieke profielen op maat van jouw wensen te laten maken. Dit kan gebeuren met behulp van innovatieve bewerkingsmethodes zoals persen, hameren evenals 3D-vormen. Op deze wijze kunnen er meerdere structuren evenals structuurvariaties worden gerealiseerd. Denk hierbij niet alleen golfpatronen (die de laatste jaren erg populair blijken te zijn), maar ook aan bijvoorbeeld organische 3D-tekeningen evenals bolvormige figuren.

Het isoleren van een koper gevel

Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te maken van een koperen gevelbekleding dien je er uiteraard rekening mee te houden dat deze op zichzelf niet isolerend is. Dat zorgt er voor dat je genoodzaakt bent om gebruik te maken van een bepaalde vorm van thermische isolatie gecombineerd met het gevelbekledingsmateriaal. In principe kunnen alle vormen van thermische isolatie worden gebruikt die kunnen worden geplaatst tussen het pand en de verluchtingsspouw. Hou er rekening mee dat de thermische isolatie die je gaat plaatsen ook een bepaalde impact zal hebben op de akoestische isolerende factor en bovendien verplicht moet beantwoorden aan de brandvoorschriften.

Hoeveel kost het realiseren van een koper gevel?

Tot slot moeten we het natuurlijk ook nog even hebben over het kostenplaatje waar je rekening mee moet houden op het ogenblik dat je er voor kiest om een koper gevel aan je woning te realiseren. Dit is meteen misschien ook wel het belangrijkste nadeel welke is verbonden aan een koper gevel realiseren. Je moet er namelijk rekening mee houden dat het kostenplaatje hierbij is gelegen tussen de 110 & 150 euro (gemiddeld) per vierkante meter. Ondanks het feit dat dit een vrij stevige prijs is moet het gezegd dat koper op de lange termijn heel wat voordeliger uit kan vallen dan menig aantal andere materialen. Dit is uiteraard het gevolg van het feit dat koper over een uitstekende duurzaamheid beschikt en daarenboven ook weinig onderhoud vergt. Op deze manier kan er vele generaties lang genoten worden van de prachtige uitstraling waar een koper gevel over beschikt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes