Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je er voor kiest om voor de afwerking van de gevel van je woning gebruik te gaan maken van een soort van gevelpleister is het altijd van belang om even grondig na te denken over het exacte type gevelpleister waar je gebruik van gaat maken. Er zijn op de markt dan ook twee verschillende soorten terug te vinden. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de minerale en de synthetische gevelpleister. Op deze pagina gaan we het vooral hebben over de minerale gevelpleister, zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje en geven we je ook graag een indicatie van de gemiddelde kostprijs die je kan verwachten. Ook meer te weten komen over een minerale gevelpleister? Lees dan snel verder!

Wat is een minerale gevelpleister?

Vooraleer je een minerale gevelpleister gaat (laten) aanbrengen op de gevel van je woning spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten waar deze nu precies uit bestaat. Van een minerale gevelpleister is bekend dat het om een zeer ecologisch product gaat. Dat blijkt ook uit de samenstelling waarover ze beschikt. De samenstelling van een minerale gevelpleister bestaat dan ook uit kalk en / of zand, cement, pigment en water. Deze ecologische gevelpleister heeft niet alleen een dampopen, maar ook een waterkerend karakter. In principe wordt er voor gekozen om deze gevelpleister in één laag op de gevel aan te brengen. De laagdikte bedraagt doorgaans tussen de 12 en 15 mm. De afwerking kan op verschillende manieren gebeuren, maar het populairst is het zogenaamde ‘krasbord’.

Ondanks het feit dat een minerale gevelpleister over een waterkerend karakter beschikt neemt dit niet weg dat ze alsnog een beperkte hoeveelheid vocht kan opnemen. Het aanbrengen van dit type van gevelpleister zorgt er dan ook voor dat het mogelijk is dat het vocht uit de aarde in het pleisterwerk wordt gezogen. Omwille van deze reden wordt het bij het gebruik van een minerale gevelpleister altijd aangeraden om onderaan de gevel gebruik te maken van een zogenaamde gevelplint. Deze zal het pleisterwerk op efficiënte wijze weten te beschermen.

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal best interessant, maar bij de keuze voor een minerale gevelpleister moet je ook rekening houden met een belangrijk nadeel. Dit nadeel heeft betrekking tot het feit dat deze vorm van gevelpleister wat vatbaarder is voor de groei van micro-organismen. Echter moet het gezegd dat dit lang niet altijd een probleem hoeft te vormen. Veel is op dit vlak bijvoorbeeld afhankelijk van het onderhoud dat de gevel krijgt evenals de omgeving waar het huis in is terug te vinden.

Waarom kiezen voor een minerale gevelpleister?

De minerale gevelpleister is duidelijk terug aan een stevige opmars bezig. Dit heeft voor een groot deel te maken met de verschillende, interessante voordelen die kiezen voor dit type van gevelpleister met zich meebrengt. Welke voordelen dit echt zijn ontdek je met dit overzicht:

  1. De minerale sierpleister beschikt over een dampopen karakter;
  2. Een minerale gevelpleister heeft een goede waterkering;
  3. Het betreft een ecologisch en bijgevolg erg duurzaam product;
  4. Zowel een authentiek als een modern karakter kunnen worden gerealiseerd;

In het bijzonder dit laatste voordeel is belangrijk om rekening mee te houden. Het is namelijk zo dat verschillende vormen van gevelafwerking die op de markt zijn terug te vinden uitsluitend geschikt zijn voor ofwel moderne ofwel klassieke woningen. Dat geldt niet op het ogenblik dat je er voor kiest om een minerale gevelpleister te gaan gebruiken. Deze kan namelijk perfect worden toegepast bij verschillende stijlen van woningen.

Wat zijn de nadelen van een minerale gevelpleister?

In principe zijn er geen echt belangrijke nadelen verbonden aan het gebruik van een minerale gevelpleister. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ze in vergelijking met een synthetische sierpleister wat vatbaarder kan zijn voor mos- en algengroei. Kan je met dit nadeel leven? Dan is er eigenlijk helemaal geen reden om er niet voor te kiezen om gebruik te maken van een minerale gevelpleister voor het renoveren van jouw gevel.

Hoeveel kost het aanbrengen van een minerale gevelpleister?

Tot slot is er uiteraard ook nog de kostprijs waar een minerale gevelpleister over beschikt. Wat dit betreft moet je, je als eigenaar van de woning nog een belangrijke vraag stellen. Kies je er namelijk voor om gebruik te maken van een minerale gevelpleister zonder isolatie of maak je van de gelegenheid gebruik om je gevel ook meteen op gepaste wijze te isoleren? Dit laatste is in het bijzonder aan te raden op het ogenblik dat je woning nog niet over een isolatielaag beschikt. Bij veel oudere woningen is dat het geval waardoor de energiefactuur op zeer negatieve wijze kan worden beïnvloed. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op een aangenaam woonklimaat en een zo voordelig mogelijke energiefactuur? In dat geval kies je er altijd beter voor om de minerale gevelpleister aan te brengen in combinatie met isolatie. Hoeveel de kosten voor een minerale gevelpleister kunnen bedragen wordt meteen duidelijk door middel van de hieronder aangegeven prijstabel.

Minerale gevelpleister Gemiddelde kostprijs
Minerale crepi zonder isolatie Gemiddeld zo’n 65 euro excl. BTW
Minerale crepi gecombineerd met isolatie Gemiddeld zo’n 90 euro excl. BTW

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes