Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De vele voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van steenstrips hebben er voor gezorgd dat dit materiaal door de jaren heen aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Ondanks het  feit dat de keuze voor steenstrips inderdaad gepaard gaat met heel wat interessante voordelen dient er ook rekening mee te worden gehouden dat je geconfronteerd kan worden met enkele nadelen. Welke nadelen dit nu precies zijn en op welke manier ze jouw keuze om te kiezen voor steenstrips kunnen beïnvloeden wordt meteen duidelijk op het ogenblik dat je er voor kiest om de informatie door te nemen welke is terug te vinden op deze pagina.

Opgepast met steenstrips in combinatie met een spouwmuur

Op het ogenblik dat je huis beschikt over een spouwmuur is het belangrijk om deze te laten isoleren wanneer je er voor kiest om de gevel af te werken met steenstrips. Dit heeft alles te maken met het feit dat steenstrips op zichzelf in tegenstelling tot bijvoorbeeld spuitkurk niet over een isolerende werking beschikken. Is het om wat voor reden niet mogelijk om de spouwmuur van jouw huis te laten isoleren, bijvoorbeeld omdat er nog heel wat bouwafval in terug te vinden is? In dat geval zal je moeten kiezen voor één van de twee hieronder terug te vinden mogelijkheden, namelijk:

  1. Je kan er voor kiezen om de spouwmuur te laten verwijderen, maar dit is een zeer arbeidsintensief karwei welke gepaard gaat met niet onaanzienlijke kosten;
  2. Je kan de spouwmuur laten isoleren waardoor het isolerende karakter van je huis zal toenemen, maar ook dit brengt extra kosten met zich mee;

Is het niet mogelijk om je spouwmuur te isoleren, maar voel je er maar weinig voor om deze te laten verwijderen omdat dit behoorlijke werkzaamheden met zich meebrengt? In dat geval kan het ook een oplossing zijn om gebruik te maken van isolatiepanelen die aan de buitenkant van de gevel worden aangebracht. Hier kunnen de steenstrips vervolgens dan meteen op verlijmd worden waardoor je niet alleen een mooie afwerking ,maar ook een degelijke isolatiewaarde voor je woning weet te realiseren.

Vergunning voor aanbrengen steenstrips aan buitenkant

Bij de keuze voor steenstrips moet je er rekening mee houden dat deze op twee verschillende manieren aangebracht kunnen worden. Wat dit betreft is het bijvoorbeeld mogelijk om de steenstrips aan de binnenkant van de gevel aan te brengen, maar ze kunnen ook de buitenkant versieren. In dit laatste geval dien je er echter bij stil te blijven staan dat ze het uitzicht van je huis aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In de praktijk betekent dit dat je wellicht aangewezen zal zijn op het aanvragen van een omgevingsvergunning. Op het ogenblik dat je er voor kiest om steenstrips aan te brengen op de achtergevel van je huis is dat geen vereiste. Van zodra het uitzicht van je huis vanaf de straatkant wordt aangepast is het van belang om hiervoor een vergunning aan te vragen. Dit brengt uiteraard niet alleen de nodige, extra kosten met zich mee, daarnaast gaat er ook hier uiteraard een beetje tijd in zitten waar je rekening mee zal willen houden.

Duurder in vergelijking met andere gevelmaterialen

Ondanks het feit dat steenstrips op zich niet echt duur te noemen zijn moet het gezegd dat het prijskaartje voor het bekleden van je gevel met steenstrips in de praktijk toch een stukje hoger kan komen te liggen in vergelijking met bijvoorbeeld het gebruik van spuitkurk of crepi. Anderzijds moet het gezegd dat ook de mate van afwerking natuurlijk helemaal anders is. Daarnaast is het ook zo dat een niet onaanzienlijk deel van de kosten met betrekking tot het laten bekleden van je gevel met steenstrips het gevolg is van de isolatie die er bij moet worden aangebracht. Zoals eerder reeds duidelijk gemaakt is het zo dat steenstrips in vergelijking met bijvoorbeeld spuitkurk niet van nature over een isolerende werking beschikken en dat is voor veel mensen toch een beetje een (financiële) doorn in het oog.

Helemaal authentiek is het toch niet echt

Eén van de belangrijkste voordelen die worden aangegeven bij gebruikmaken van steenstrips is terug te vinden in de veronderstelling dat ze een authentieke uitstraling weten te realiseren voor je gevel zonder dat je daarvoor aangewezen bent op de klassieke bakstenen. Ondanks het feit dat dit inderdaad het geval is (afhankelijk van het materiaal waar je, je steenstrips uit laat vervaardigen uiteraard) moet het ook gezegd dat het toch altijd nog net even anders is. Ondanks het feit dat de uitstraling van een steenstrips gevel welke is vervaardigd met behulp van schijfjes baksteen behoorlijk authentiek is, is het toch niet helemaal hetzelfde. Daarnaast dient er bij de keuze van het exacte materiaal waar je steenstrips uit worden gemaakt ook rekening te worden gehouden met de uitstraling die je wenst te creëren. Vergeet namelijk niet dat steenstrips niet alleen gemaakt kunnen worden van bakstenen, maar bijvoorbeeld ook van natuursteen en zelfs van kunststof. Hier even goed over nadenken is dan ook altijd een must!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes