Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We kunnen niet ontkennen dat de buitenkant van onze woning steevast te lijden heeft onder de invloeden afkomstig uit de omgeving of uit het weerbeeld. Het deel dat het meest intensief wordt blootgesteld aan deze invloeden is ongetwijfeld de gevel. In principe wordt het aangeraden om één keer in de tien jaar grondig de gevel van je huis te evalueren en te kijken of deze de tand des tijds goed heeft weten te doorstaan of niet. Is er sprake van achterstallig onderhoud en moet je bijgevolg vaststellen dat de gevel van je woning enigszins is aangetast? In dat geval is het mogelijk dat deze niet meer kan worden hersteld of dat het herstellen gepaard gaat met aanzienlijke kosten. Is het zo ver gekomen dat je een nieuwe gevel moet bouwen? In dat geval zal de onderstaande informatie goed van pas komen!

Hoe wordt een nieuwe gevel gerealiseerd?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwe gevel te realiseren zal je wellicht de keuze maken om een extra rand om de bestaande muren heen te plaatsen. Het metselen van zo’n nieuwe gevel zou je eigenlijk zelf kunnen doen, maar toch wordt het altijd aangeraden om hiervoor een gespecialiseerde vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige ervaring met het metselen van een stabiele muur en bovendien ook met het mooi afvoegen van de muur in kwestie. Ondanks het feit dat het realiseren van een nieuwe gevel steeds gepaard gaat met bepaalde kosten moet het gezegd dat een mooie gevel ook wel een aanzienlijke waardevermeerdering met zich meebrengt voor je huis. Bij een eventuele verkoop zal je hier dan ook absoluut de vruchten van plukken!

Hoeveel kost het realiseren van een nieuwe gevel?

Op het ogenblik dat je een nieuwe gevel wil laten plaatsen zal één van de eerste zaken zijn die je ongetwijfeld zal willen doen even goed onderzoeken met welke kosten je hiervoor rekening dient te houden. De kosten voor een nieuwe gevel zijn altijd een beetje afhankelijk van de omvang van de gevel in kwestie evenals het soort afwerking die je wenst. Omwille van deze reden hebben we even enkele karweien op een rijtje gezet met betrekking tot een nieuwe gevel plaatsen waardoor het voor jou meteen duidelijk wordt met welke kosten je in welke situaties rekening dient te houden.

 

Type opdracht Gemiddelde kostprijs
Metselen van gevel (half steenmuur) Gemiddeld 110 euro per vierkante meter
Metselen van gevel (steenmuur) Gemiddeld 225 euro per vierkante meter
Een gevel voegen (platte voeg) Gemiddeld 35 euro per vierkante meter
Het arbeidsloon van een metselaar Gemiddeld 25 euro per uur

 

Veel mensen die zelf een beetje handig zijn denken er vaak over na om de nieuwe gevel die ze willen toevoegen aan hun woning zelf te voorzien. Dat lijkt op het eerste zicht geheel normaal en erg interessant, maar buiten het financiële moet er ook rekening worden gehouden met de stabiliteit van de woning. Wanneer je de nieuwe gevel foutief gaat metsen is het namelijk mogelijk dat de stabiliteit in gevaar wordt gebracht met alle gevolgen van dien. Wat je bijvoorbeeld wel zou kunnen doen is de oorspronkelijke gevel van de woning reinigen. Ook dan moet je echter precies weten waar je mee begint en welke reinigingsmethode je kan toepassen en welke je beter niet gaat gebruiken om de ondergrond niet te beschadigen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een nieuwe gevel?

Het spreekt voor zich dat een nieuwe gevel op zeer veel verschillende manieren kan worden gerealiseerd. Je dient dan ook altijd rekening te houden met een groot aantal factoren. Om er zeker van te zijn dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan hebben wij alvast even op een rijtje gezet welke factoren er allemaal een invloed uitoefenen op het prijskaartje dat je moet betalen voor het realiseren van jouw nieuwe gevel.

1.) Het soort steen waar gebruik van wordt gemaakt

In eerste instantie is er natuurlijk het type steen waar je gebruik van gaat maken voor het realiseren van je nieuwe gevel. Er is in het prijsvoorbeeld uitgegaan van een gewone, standaard bakstenen muur. Het is echter eveneens mogelijk dat je een afwijkende kleur in gedachten hebt om de muur in te laten realiseren. In dat geval kan dit het prijskaartje natuurlijk de hoogte in stuwen.

2.) Het soort voeg waarvoor je kiest

Standaard zal er voor worden gekozen om een gewone platte voeg te realiseren bij jouw nieuwe gevel. Echter is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor een ander type voeg welke een extra touch geeft aan jouw nieuwe gevel. Zo is het bijvoorbeeld een optie om te kiezen voor een schaduwvoeg of een bolle voeg. Ook kan je er voor kiezen om richels aan te laten brengen waardoor het voegwerk over een modernere uitstraling komt te beschikken. Dergelijke soorten voegen zijn in de praktijk heel wat arbeidsintensiever mag als gevolg dat ze duurder zijn om te realiseren in vergelijking met een gewone, platte voeg.

3.) De omvang van de gevel

Zoals je eerder hebt kunnen afleiden uit de geplaatste prijstabel is het zo dat de kostprijs voor het realiseren van een nieuwe gevel altijd per vierkante meter wordt aangerekend. Deze prijs wordt altijd beïnvloed door het aantal vierkante meter in totaliteit. Hoe groter de gevel is, des te lager het prijskaartje komt te liggen per vierkante meter. Omdat er meer werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden zal de uiteindelijke factuur evenwel uiteraard hoger uitvallen.

4.) De eventuele plaatsing van isolatie

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwe gevel te laten realiseren voor je woning is het misschien ook direct het aangewezen tijdstip om (nieuwe) isolatie te voorzien. Op deze manier wordt het algemeen isolerende karakter van je woning aanzienlijk verbeterd en dat zonder dat je bijvoorbeeld moet inboeten op vlak van leefruimte in huis.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes