Vandaag de dag moet er worden vastgesteld dat mensen er steeds vaker voor kiezen om een zogenaamde groene gevel te realiseren aan hun woning. Het betreft hier in principe een soort van verticale tuin die boordevol staat met gevelplanten. Dat is niet alleen mooi, daarnaast is het ook goed voor ons milieu. Het feit dat er nu zoiets bestaat als een groene gevel neemt evenwel niet weg dat je gevel ook kan worden aangetast door bijvoorbeeld onkruid en klimplanten die zich weten te manifesteren. Dat is natuurlijk niet meteen de bedoeling en kan er voor zorgen dat je geconfronteerd wordt met heel wat overlast. Waarom vormen onkruid en klimplanten nu precies zo’n probleem voor je gevel en wat kan je er nu het beste tegen doen? Je komt er alles over te weten wanneer je de informatie leest op deze pagina!
Inhoudsopgave
Aantasting door micro-organismen
Wanneer je even goed de verschillende gevels van woningen in je omgeving onder de loep neemt zal je vaak kunnen vaststellen dat deze over een groene aanslag beschikken. Bovendien zijn de oorspronkelijke voegen ook vaak niet meer zichtbaar omdat ze zijn bedekt met een dikke laag mos. Het zijn de micro-organismen zoals bijvoorbeeld algen, schimmels en mossen die zich op de gevel kunnen nestelen en deze vervolgens kunnen aantasten. De mate waarop dit gebeurt en de manier waarop dit tot uiting komt is altijd afhankelijk van de basis die beschikbaar is. In ieder geval zijn de gevolgen vaak niet te overzien. De twee belangrijkste gevolgen van dit proces zijn dan ook dat:
- Er een kolonisatie van de gevel plaatsvindt;
- Je geconfronteerd kan worden met het inkapselen van vuil aan de gevel;
Het tweede punt zoals hierboven aangegeven gebeurt steeds onder invloed van de organismen in kwestie. Dit is het gevolg van het feit dat ze bepaalde stoffen afscheiden. Deze stoffen kunnen een schadelijke invloed uitoefenen op de gevel waardoor het bij vaststelling erg belangrijk is om hier meteen de nodige actie tegen te ondernemen. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat je niet zomaar lukraak een bepaalde reinigingsmethode kan toepassen. Doe je dat wel en is de reiniging niet geschikt voor het type gevel waarover je beschikt? Dan bestaat het risico dat er blijvende schade aan de ondergrond zal ontstaan met alle vervelende gevolgen van dien.
De invloed van het gevelmateriaal op onkruid en klimplanten
Het is in het bijzonder de bron van het gevelmateriaal welke mogelijks een bodem biedt voor niet alleen onkruid en klimplanten. Ondanks het feit dat het voor jou als eigenaar van de woning dan wel mogelijk is om zelf de klimop van de gevel te verwijderen moet het gezegd dat, wanneer de gevel een goede voedingsbodem biedt, het probleem met één keer grondig reinigen niet opgelost zal zijn. Het gevolg is dan ook dat je hier periodiek naar om zal moeten blijven kijken. Het spreekt echter voor zich dat heel wat mensen hier alles behalve om staan te springen. Niet alleen gaat dit namelijk behoorlijk wat tijd in beslag nemen, daarnaast is het ook nog eens zo dat er leukere karweien bestaan om te doen.
In het bijzonder dient er voor het verschijnen van onkruid evenals klimop aan je gevel rekening te worden gehouden met de mate waarin de gevel in kwestie gevoelig is voor bijvoorbeeld biokolonisatie of biologische groep. Dit wordt aangeduid door middel van zogenaamde ‘bioreceptiviteit’. De mate waarin een gevel hiervoor vatbaar is wordt veroorzaakt door diverse factoren, namelijk:
- De vochthuishouding waar de gevel over beschikt;
- De porositeit van het materiaal,
- De zuurtegraad;
De hierboven aangegeven verschillende elementen zorgen samen voor een optimale of net minder optimale leefomgeving voor het onkruid evenals klimplanten. In ieder geval, wanneer je moet vaststellen dat er regelmatig sprake is van aantasting aan je gevel door bijvoorbeeld onkruid of klimplanten is het steeds van belang om hier zo snel mogelijk actie tegen te ondernemen. Hoe langer de situatie blijft aanhouden des te groter de kans namelijk wordt dat je gevel er structureel door beschadigd raakt en dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.
Hoeveel kost onkruid en klimop verwijderen van je gevel?
In principe zijn onkruid en klimop twee totaal verschillende vormen van vervuiling aan je gevel. Voor het verwijderen van klimop doe je er goed aan om onderaan de gevel een stuk uit de stammen van de klimop te zagen waarna je vervolgens het wortelstelsel kan verwijderen. In principe lijkt het op het eerste zicht het eenvoudigst om de klimop gewoon van de gevel te trekken, maar dat kan een flink karwei zijn. Dit niet alleen omdat de klimop nog vol vocht zit, maar daarnaast loop je ook het risico om je gevel te beschadigen. Een veel beter idee is het dan ook om de klimop enkele weken te laten afsterven en indrogen. Hierdoor zal de hechting afnemen waardoor ze veel eenvoudiger van de gevel kan worden verwijderd.
Voor wat het onkruid aan je gevel betreft wordt het veelal aangeraden om deze met behulp van stoom te laten verwijderen. Vooraleer een stoomreiniging kan worden toegepast dient er echter goed te worden gekeken naar de staat van de gevel. Zijn de voegen bijvoorbeeld aangetast of zijn de gebruikte stenen in slechte staat? Dan is het altijd belangrijk om deze te laten herstellen vooraleer de reiniging door te voeren. Voor het stoomreinigen van een gevel met onkruid kan je rekenen op een kostprijs van ongeveer 5 euro per vierkante meter.