Bijzonder vaak wordt er bij de keuze voor de voegen bij een woning in het bijzonder rekening gehouden met de uitstraling waar het voegwerk in kwestie over beschikt. Deze uitstraling dient namelijk goed aan te sluiten bij de stijl die men wenst te realiseren. Anderzijds moet het ook gezegd dat voegwerk eveneens praktische eigenschappen heeft. Zo moet ze de gevel beschermen tegen indringend vocht. Dat is echter niet alles, in sommige gevallen moet het voegwerk ook in die maten worden gerealiseerd dat ze de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld een achterliggende spouw te ventileren. In dat geval is er vaak sprake van een open stootvoeg. Heb je hier nog nooit eerder van gehoord? Lees dan snel verder en maak nu meteen kennis met de eigenschappen waar een open stootvoeg over beschikt.
Inhoudsopgave
Wat is een open stootvoeg precies?
Een open stootvoeg is een verticale voeg die deel uitmaakt van het metselwerk. In het geval van een open stootvoeg wordt er voor gekozen om de voeg die zich tussen twee stenen in bevindt open te laten. Deze wordt bijgevolg dus niet opgevuld met de voegspecie. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar dat is het niet. open stootvoegen hebben in vergelijking met andere voegen dan ook niet als doel om de uitstraling van de muur te optimaliseren of de gevelstenen te beschermen, maar wel om bijvoorbeeld de achterliggende spouw te ventileren. Ook het afvoeren van water kan een belangrijke functie zijn welke kan worden toegeschreven aan een open stootvoeg. Ondanks deze praktische gevolgen moet het toch gezegd dat er tegenwoordig ook steeds meer mensen voor kiezen om ze omwille van esthetische redenen toe te passen.
In principe wordt er over het algemeen voor gekozen om de open stootvoegen onder en boven de gevelopeningen te plaatsen. Dit gebeurt bij voorkeur kort boven het maaiveld en net boven de ingemetselde waterkeringen. Daarnaast zal je bij het controleren van enkele gevels in je omgeving ook kunnen vaststellen dat de open stootvoegen vandaag de dag steeds vaker onder het dak zijn terug te vinden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat een verticale open stootvoeg in eerste instantie misschien een beetje vreemd lijkt zijn er zeker en vast enkele uitstekende redenen aan te halen om deze ook voor de gevel van jouw woning te overwegen.
Waarom gebruikmaken van een open stootvoeg?
Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat een open stootvoeg haast altijd wordt toegepast omwille van praktische overwegingen. Laat ons deze dan ook in eerste instantie even voor jou op een rijtje zetten:
- Een open stootvoeg kan de achterliggende spouw ventileren;
- Een open stootvoeg kan zorgen voor het afvoeren van water;
Bovenstaande gevolgen van het toepassen van een open stootvoeg zorgen er voor dat deze dus toch over een beschermend karakter beschikt voor wat de gevel van je huis betreft. Dat is vreemd, want in eerste instantie zou je het tegenovergestelde verwachten, uiteraard omdat de voeg eigenlijk niet volledig is afgewerkt met behulp van voegspecie. Niets van dit alles dus!
Buiten de praktische redenen waarom je er voor kan kiezen om gebruik te maken van een open stootvoeg is het bovendien ook zo dat er eveneens esthetische voordelen mee gerealiseerd kunnen worden. Een bekend patroon welke tegenwoordig niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland wordt gerealiseerd met behulp van open stootvoegen is het zogenaamde ‘wheep hole’ of traangat. In dit geval beschikt de open stootvoeg evenwel over een dubbele werking. Niet alleen ziet ze er esthetisch mooi uit, daarnaast kan ze op deze manier nog steeds zorgen voor een efficiënte ventilatie van de achterliggende spouw.
Hoeveel kost een open stootvoeg realiseren?
Op het ogenblik dat je op zoek gaat naar concrete informatie over de kostprijs die is verbonden aan een open stootvoeg is de kans bijzonder groot dat je niets zal vinden. Dat is ook heel normaal, want eigenlijk is de kostprijs van jouw voegwerk helemaal niet afhankelijk van het al dan niet realiseren van een open stootvoeg. In het overgrote merendeel van de situaties wordt er dan ook voor gekozen om gebruik te maken van een gewone platvolvoeg waarbij er enkele open stootvoegen worden voorzien. Dit betekent dat vooral de kostprijs van de platvolvoeg er één is waar je rekening mee dient te houden.
Type voegwerk | Gemiddelde kostprijs |
Platvolvoeg met open stootvoeg | Gemiddeld 10 euro per vierkante meter |
Het feit dat een open stootvoeg in principe niets meer of minder is dan een stukje voegwerk aan de gevel waar geen voegspecie in is terug te vinden zorgt er voor dat je deze eigenlijk als doe-het-zelver zelf kan realiseren. Dit is althans het geval wanneer je voor de rest van het voegwerk hebt gekozen voor een platvolvoeg. Heb je eerder de voorkeur gegeven aan een knip- of snijvoeg? In dat geval kies je er toch maar beter voor om contact op te nemen met een gediplomeerde voeger. Hij kan dan ook meteen de open stootvoegen voor je realiseren.