Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Opstijgend vocht is één van de vaakst voorkomende vochtproblemen van tegenwoordig. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om dit probleem in de kern aan te pakken. De kostprijs die je voor het toepassen van vochtbestrijding tegen opstijgend vocht moet betalen is in de praktijk sterk afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. Bovendien is het ook belangrijk om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Hoe langer een vochtprobleem door opstijgend vocht blijft aanslepen, des te hoger de kosten zullen komen te liggen om het probleem op te lossen. Wil jij graag alles te weten komen over het verhelpen van een vochtprobleem ten gevolge van opstijgend vocht? Je ontdekt het allemaal door de informatie door te nemen welke is terug te vinden op deze pagina!

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

In principe kan opstijgend vocht in elke woning voorkomen. Toch moet het gezegd dat het in de praktijk vooraleer een fenomeen is welke kan worden opgemerkt bij oudere woningen. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze wellicht ter hoogte van het grondniveau niet over een zogenaamde waterkering beschikken. Het niet aanwezig zijn van zo’n waterkering zorgt er in de praktijk voor dat het grondvocht zonder enig probleem door de muren kan worden geabsorbeerd. Hoe hardnekkig opstijgend vocht zich precies uit in de praktijk is steeds afhankelijk van verschillende zaken, namelijk:

  • De grondwaterstand;
  • De poreusheid van het materiaal;
  • De dikte van het materiaal;

Opstijgend vocht is een niet te onderschatten probleem. Niet alleen kan ze namelijk de afwerking van de muur beschadigen, ook de constructie van de woning kan zomaar worden beschadigd. Bovendien is het ook nog eens zo dat de gevolgen van opstijgend vocht zich ook op gezondheidsvlak kunnen laten voelen. Zo leiden ze niet zelden bij mensen tot klachten aan de luchtwegen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, opstijgend vocht is een probleem waar je maar beter zo snel mogelijk de nodige aandacht aan kan besteden.

Wat te doen tegen opstijgend vocht?

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat je bij voorkeur zo snel mogelijk actie dient te ondernemen tegen opstijgend vocht. Dat gezegd zijnde is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er verschillende oplossingen bestaan tegen dit type van vochtprobleem. Welke van deze oplossingen voor jou nu precies het meest geschikt zal zijn is niet alleen afhankelijk van de staat van de woning zelf, maar ook van de hardnekkigheid van het probleem.

1.) Het injecteren van de muren

In de praktijk wordt er bij opstijgend vocht het vaakst van allemaal voor gekozen om de muren te injecteren met een soort van vochtwerend product. Ondanks het feit dat dit principe zeer eenvoudig is wordt het sterk aangeraden om dit te laten doen door een echte vakman met kennis van zaken. In ieder geval verloopt het injecteren van de muren op deze wijze:

  1. Er worden net boven het grondniveau gaten geboord. Dit gebeurt om de 10 à 12 centimeter;
  2. De geboorde gaten worden opgevuld met behulp van een vochtwerende gel of een vochtwerende vloeistof;
  3. De vloeistof zal na het injecteren uit gaan zetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht nog de mogelijkheid heeft om de woning binnen te trekken;
  4. Nadat het injecteren plaats heeft gevonden kunnen de muren uitdrogen en vervolgens terug worden bekleed;

2.) Het onderkappen van de muren

De tweede oplossing die kan worden toegepast is het onderkappen van de muren. In dit geval worden er horizontale sleuven in het metselwerk aangebracht waardoor het gebouw als het ware kan worden opgetild. De vrijgekomen ruimte wordt vervolgens opgevuld met een kunststof vochtkering waardoor het opstijgende vocht niet meer door kan dringen tot in het huis. Het onderkappen van de muren is een zeer efficiënte oplossing tegen opstijgend vocht. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ze zorgt voor heel wat stof en schade. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je na het onderkappen van de muren deze opnieuw moet laten afwerken. Dit brengt uiteraard nog de nodige extra kosten met zich mee.

3.) Carebrick vochtbestrijding

Een zeer innovatieve vochtbestrijdingsmethode die in het bijzonder in Nederland steeds vaker wordt toegepast is Carebrick vochtbestrijding. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van elementen die met behulp van een keramische koker worden ingebracht in de vochtige muren. De elementen beschikken over twee openingen waardoor er een luchtstroom ontstaat in de  door opstijgend vocht geteisterde muur. Deze lucht koelt af waarna er een soort van koudebrug ontstaat. Het vocht in de muur zal vervolgens naar deze koudebrug trekken waarna ze naar buiten kan worden afgevoerd. Deze oplossing tegen opstijgend vocht kan zowel worden ingezet op enkelsteens- als spouwmuren.

Hoeveel kost opstijgend vocht verhelpen?

Zoals bovenstaand overzicht reeds duidelijk heeft gemaakt is het op tal van verschillende manieren mogelijk om opstijgend vocht een halt toe te roepen. De manier waarop je dit precies gaat doen is steeds afhankelijk van onder meer de hardnekkigheid van het probleem in kwestie. In ieder geval, de onderstaande prijstabel maakt meteen duidelijk met welke gemiddelde kosten je bij het verhelpen van opstijgend vocht rekening dient te houden.

Type oplossing tegen opstijgend vocht Gemiddelde kostprijs
Het injecteren van de muren Vanaf 100 euro per lopende meter
Het onderkappen van de muren Vanaf 110 euro per lopende meter
Realiseren van Carebrick vochtbestrijding Vanaf 120 euro per lopende meter

Wil je voor wat het verhelpen van opstijgend vocht betreft kunnen rekenen op de meest efficiënte oplossing waardoor (verdere) schade aan je muren of gevel kan worden voorkomen? In dat geval is het altijd de moeite waard om dit project uit te besteden aan een gespecialiseerde vakman. Door verschillende offertes aan te vragen en met elkaar te vergelijken ben je tot slot ook nog eens verzekerd van de scherpst mogelijke prijs!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes