Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We vertellen je wellicht helemaal niets nieuws wanneer we zeggen dat er vandaag de dag tal van verschillende soorten voegen bestaan. De bekendste van alle voegen is ongetwijfeld de platvolvoeg. Het betreft hier een voeg die de groeven precies opvult. Het resultaat hiervan is dat de voegen volledig gelijk staan aan het niveau van de stenen. Hierdoor wordt er eigenlijk één gestroomlijnd en plat geheel gerealiseerd. De toegankelijkheid en de nette uitstraling die door middel van een dergelijke platvolvoeg kan worden gerealiseerd zorgt er voor dat dit veruit het populairste type voegwerk is welke er op de markt bestaat. Ben jij ook vooral geïnteresseerd in het realiseren van een platvolvoeg bij jouw woning? Lees dan snel verder!

Twee verschillende soorten platvolvoegen

Op het ogenblik dat je de keuze maakt om een platvolvoeg te realiseren bij jouw woning is het van belang om stil te blijven staan bij het feit dat er twee verschillende soorten platvolvoegen bestaan. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:

 

  • De platvol geborstelde of gekamde voeg;
  • De platvol gladde voeg;

 

Indien je er voor kiest om de voorkeur te geven aan een platvol geborstelde of gekamde voeg zal je kunnen rekenen op een ruwe afwerking. Het gevolg hiervan is dat het moeilijk is om te controleren of het voegwerk de volledige voeg op correcte wijze heeft gevuld met voegmortel of niet. In principe wordt er in de praktijk vooral gekozen voor een platvol geborstelde of gekamde voeg omdat deze voordelig is in prijs. De afwerking die bij dit type van voegwerk wordt  gerealiseerd gaat gepaard met lage kosten terwijl het voegwerk het aanwezige metselwerk doorgaans toch afdoende bescherming biedt.

 

De platvol gladde voeg, ook wel het doorgestreken voegwerk genoemd, kenmerkt zich door het feit dat de voegspecie na het inzetten nog een keertje extra wordt aangedrukt in de voeg. Het gevolg hiervan is dat er sprake is van een gladde(re) afwerking. Dit brengt een niet onbelangrijk voordeel met zich mee. Op het ogenblik dat er sprake is van delen van de voeg die niet voldoende zijn opgevuld met voegspecie zal dit namelijk zeer snel door de voeger opgemerkt kunnen worden. De niet gevulde holtes van het voegwerk worden dan voorzien van extra voegmortel. In het bijzonder wanneer de steen weinig of geen vocht mag opnemen is het een aanrader om te kiezen voor een platvol gladde voeg.

Wat zijn de voordelen van een platvolvoeg?

De populariteit van de platvolvoeg is natuurlijk het gevolg van de vele interessante voordelen die er aan verbonden zijn. Indien ook jij er voor kiest om gebruik te maken van een platvolvoeg bij jouw gevel of andere muren is het dan ook altijd zo dat je bent verzekerd van de voordelen die in het onderstaande overzicht zijn terug te vinden.

 

  1. Het realiseren van een platvolvoeg is voordelig waardoor het bijzonder toegankelijk is voor eigenlijk zo goed als ieders budget.

 

  1. Door de muur vlak af te werken ontstaat er niet alleen een solide afwerking, maar ook een mooie uitstraling die nagenoeg iedereen wel zal weten te waarderen.

 

  1. De vlakke afwerking van het voegwerk en de aanwezige stenen heeft als gevolg dat de muur optimaal kan worden beschermd tegen vochtschade.

 

Een extra voordeel welke is verbonden aan een platvolvoeg is bovendien terug te vinden in het feit dat deze niet noodzakelijk door een vakman moet worden gerealiseerd. Als handige doe-het-zelver is het dan ook in principe best mogelijk om een platvolvoeg te realiseren. Wil je echter geen enkel risico nemen en wil je honderd procent zeker kunnen zijn van een optimaal eindresultaat? In dat geval is het uiteraard nog steeds een goed idee om even contact op te nemen met een gediplomeerde voeger.

Hoeveel bedragen de kosten voor een platvolvoeg?

In vergelijking met bijvoorbeeld een snijvoeg of een knipvoeg zou je er dus voor kunnen kiezen om een platvolvoeg zelf te realiseren. Wanneer je een beetje handig bent zou je op deze manier best wat geld kunnen besparen. Althans dat is wat veel mensen denken. Echter is het in de praktijk zo dat een platvolvoeg realiseren voor een vakman eigenlijk niet zoveel voeten in de aarde heeft. Dat zorgt er voor dat de kostprijs die voor dergelijk voegwerk wordt aangerekend eigenlijk bijzonder goed meevalt. Je moet jezelf dan ook altijd afvragen of het, het wel waard is om het realiseren van een platvolvoeg toch voor eigen rekening te nemen.

 

Soort voegwerk Gemiddelde kostprijs
Platvolvoeg Tussen 8 & 12 euro per vierkante meter

 

Wil je met absolute zekerheid kunnen zeggen dat je jouw platvolvoeg laat realiseren tegen de meest interessante prijs? Dan is het altijd van belang om niet zomaar in zee te gaan met de eerste, de beste vakman. Vraag gerust offertes op bij verschillende voegers of gespecialiseerde bedrijven en weeg deze af ten opzichte van elkaar. Alleen door het toepassen van deze werkwijze kan je dan ook altijd rekenen op de laagste kostprijs voor jouw platvolvoeg.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes