Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer er plots een scheur opduikt in de gevel van je woning dien je er rekening mee te houden dat deze niet zomaar alleen de uitstraling van de gevel in kwestie aantast, in tegendeel. Het is namelijk zo dat deze scheur er voor zorgt dat de krachten in de buitenmuren niet meer mooi over de volledige muur kunnen worden verdeeld. Dit betekent dat je uiteindelijk geconfronteerd kan worden met ernstige problemen die in de bouwconstructie. Gelukkig hoeft het optreden van een scheur niet meteen reden te zijn tot paniek. Er bestaan tegenwoordig namelijk tal van verschillende mogelijkheden om dergelijke schade op te lossen. Hoe dat nu precies kan gebeuren kom je te weten op deze pagina.

Is er sprake van een dieper liggend probleem of niet?

Op het ogenblik dat er een scheur of een barst in de gevel optreedt dien je er rekening mee te houden dat er zomaar sprake kan zijn van een dieper gelegen probleem. Deze kan zich in de bouwconstructie bevinden, maar ze kan ook een externe oorzaak hebben. Het eerste wat dan ook moet gebeuren om tot een sluitende oplossing te komen is onderzoeken waar het probleem zich exact in bevindt. Op het ogenblik dat je dit hebt weten te achterhalen kan er vervolgens meer actie worden ondernomen. Let op, het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om scheuren in de gevel zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit karwei uitstellen heeft dan ook werkelijk geen enkele zin, in tegendeel.

Mogelijke oorzaken van een scheur in je gevel

Zoals hierboven reeds aangegeven kan er pas een concrete oplossing worden toegepast voor het herstellen van de scheur(en) in je gevel op het ogenblik dat je de oorzaak van de scheurvorming hebt weten te achterhalen. Dat lijkt op het eerste zicht een eenvoudige opdracht, maar dat is het in de praktijk eigenlijk absoluut niet, in tegendeel. Enkele voorbeelden van oorzaken die aan de basis kunnen liggen van scheurvorming zijn:

  • Thermische scheuren die zijn ontstaan ten gevolge van verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur;
  • Scheuren die zijn veroorzaakt door trillingen, bijvoorbeeld door zwaar vrachtverkeer;
  • Roestvorming die de materialen of gesteenten in de gevel heeft aangetast;
  • Een aardbeving (al is deze weinig waarschijnlijk in ons land);
  • Verzakking van de fundering ten gevolge van slecht uitgevoerd funderingsmetselwerk;
  • Doorgeroeste ankers evenals spouwhaken;
  • Lateien die slecht zijn onderhouden;

Het spreekt voor zich dat er voor elk van bovenstaande oorzaken een bepaalde oplossing kan worden geboden. De exacte oplossing evenals de kosten die er aan verbonden zijn is evenwel sterk afhankelijk van de oorzaak in kwestie.

Hoeveel bedragen de kosten voor een scheur herstellen in de gevel?

Bovenstaande brengt ons bij de kern van deze pagina. Op het ogenblik dat je hebt kunnen vaststellen welke oorzaak er aan de basis ligt van de scheurvorming en er door een vakman een bepaalde oplossing naar voren werd gedragen zal het al snel duidelijk worden met welke gemiddelde kosten je rekening dient te houden. Heb je nog geen offerte ontvangen en wil je nu reeds een beetje weten waar je, je mogelijks aan kan verwachten? Dan helpen wij je daar graag mee verder!

Het is in eerste instantie perfect mogelijk dat er slechts enkele stenen die deel uitmaken van de gevel scheurvorming vertonen. Wanneer dat het geval is kan je er voor kiezen om deze gewoon te laten uitbeitelen en bijgevolg uiteraard ook te laten vervangen. Dit gebeurt per aangetaste baksteen (of andere steen). Je kan er wat dit betreft rekening mee houden dat er hiervoor een kostprijs zal worden aangerekend welke is gelegen rond de 13 à 14 euro per stuk. Moet er ook voegwerk worden verwijderd om de stenen te kunnen verwijderen? Dan wordt het allemaal meteen een stukje duurder. De kostprijs voor voegwerk verwijderen is namelijk gelegen rond de 40 euro per vierkante meter.

In het merendeel van de gevallen dient er bij het optreden van een scheur in de gevel te worden vastgesteld dat deze is ontstaan ten gevolge van een verzakte fundering die onder de woning is terug te vinden. Dit is ernstig. Niet alleen is het belangrijk dat deze scheur zo snel mogelijk wordt opgelost om verdere schade te voorkomen, daarnaast kan dit behoorlijk wat voeten in de aarde hebben waardoor je niet alleen met hoge kosten, maar ook met heel wat overlast kan worden geconfronteerd. De gemiddelde kostprijs voor het oplossen van een verzakte fundering is terug te vinden in onderstaande prijstabel.

 

Type opdracht Gemiddelde kostprijs
Verhelpen van verzakte fundering Gemiddeld zo’n 50 à 55 euro per uur

 

In het merendeel van de gevallen is het niet mogelijk om een scheur die is opgetreden in je gevel zomaar zelf te verhelpen waardoor je aangewezen zal zijn op de diensten van een vakman. Wil je er zeker van zijn dat deze vakman je de best mogelijke prijs weet te bieden? In dat geval is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende partijen en pas na ontvangst en deze te hebben vergeleken een beslissing te maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes