Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een vochtige gevel is één van de vaakst voorkomende problemen bij een woning. Dit heeft alles te maken met het feit dat verschillende invloeden zowel van binnen als buiten de woning een niet onaanzienlijke impact kunnen hebben op de vochthuishouding waar je gevel over beschikt. In principe is het mogelijk dat deze op vier verschillende manieren negatief wordt beïnvloed. Zo kan er sprake zijn van doorslaand vocht welke zich van buitenaf een weg tot in de woning probeert te banen, maar wat ook te denken van opstijgend vocht en de manifestatie van bouwvocht? Tot slot kan ook condensatievocht er voor zorgen dat je gevel een stuk vochtiger wordt waardoor er schimmel aan ontstaat. Moet jij ook schimmel vaststellen aan de gevel van je huis en wil je daar graag iets aan doen? In dat geval is het een absolute aanrader om even de informatie op deze pagina uitgebreid door te nemen!

Hoe ontstaat schimmel aan een muur of gevel?

Op het ogenblik dat er schimmel moet worden vastgesteld aan de gevel van je huis is deze in het merendeel van de gevallen het gevolg van poreuze stenen of beschadigd voegwerk. Deze beschadigingen of vatbare onderdelen zorgen er namelijk voor dat vocht de mogelijkheid krijgt om zich te manifesteren. Op het ogenblik dat, dat gebeurt zal dit zich uiten onder de vorm van vervelende en lelijke vochtvlekken evenals schimmels. Het feit dat schimmel aan de gevel tegenwoordig aanzienlijk vaker blijkt voor te komen in vergelijking met vroeger is het gevolg van het feit dat we onze woningen steeds beter isoleren. Daardoor heeft vocht niet de mogelijkheid om zich nog een weg naar buiten te banen met als gevolg dat het zich gaat afzetten op de gevel of de muur. Het ontstaan van schimmel zorgt er niet alleen voor dat de uitstraling van de muur wordt aangetast, ook voor de gezondheid is dit alles behalve gunstig.

Hoe schimmel aan de muur of gevel voorkomen?

Door rekening te houden met tal van  verschillende aandachtspunten is het in principe mogelijk om het risico op schimmel aan je muur of gevel zoveel mogelijk in te perken. Dit gezegd zijnde is het evenwel ook zo dat je het risico in de praktijk niet helemaal kan uitsluiten. Gevels die bijvoorbeeld naar de regenzijde staan gericht krijgen bijzonder veel neerslag te verwerken. De kans dat je bij een dergelijke gevel geconfronteerd wordt met doorslaand vocht is dan ook zeer aanzienlijk te noemen. Door de muur te impregneren wordt er evenwel voor gezorgd dat ze een waterafstotende laag krijgt waardoor er een soort van barrière wordt opgeworpen tegen het doorslaand vocht. Op deze manier kan een blijvende oplossing worden gecreëerd.

 

Het komt tegenwoordig ook steeds vaker voor dat een grondige isolatie van de woning er voor zorgt dat het vocht dat er in terug te vinden is zich geen weg naar buiten meer kan banen… althans niet op een voldoende efficiënte wijze waardoor de vorming van schimmel ontstaat. Om dit te voorkomen is het altijd een goed idee om te zorgen voor een grondige ventilatie van je huis. Alleen op deze manier is het mogelijk om het condensatievocht op efficiënte wijze af te kunnen voeren waardoor je geen rekening meer dient te houden met een manifestatie van het vocht en dus de schimmel die op deze manier kan ontstaan.

Wat te doen tegen schimmel aan je muur of gevel?

Heeft er zich aan de muur of gevel van je woning reeds schimmel gevormd en ben je op zoek naar een mogelijkheid om daar vanaf te geraken? In dat geval is het altijd van belang om de oorzaak van de schimmel te vinden. Is er sprake van opstijgend vocht? Dan dient de gevel geïmpregneerd te worden. Is de schimmel ontstaan ten gevolge van doorslaand vocht? Dan dient er worden overwogen om een impregneerlaag op de gevel toe te passen, etc. Wat het daadwerkelijk verwijderen van de schimmel betreft is dit eigenlijk een karwei welke je wellicht zelf kan doen. Wel wordt het aangeraden om bij het verwijderen van de schimmel een mondmasker te dragen. Alleen op deze manier wordt namelijk voorkomen dat je de schadelijke stoffen van de schimmel gaat inademen met alle gevolgen voor je gezondheid van dien.

 

Net het feit dat schimmel aan je gevel omwille van zoveel verschillende redenen kan verschijnen is het bijzonder moeilijk om aan te geven met welke kosten je in dit geval rekening dient te houden. Op het ogenblik dat de schimmel zich reeds enige tijd heeft weten te manifesteren bestaat namelijk ook het risico dat je de gevelbekleding zal moeten vervangen omdat er blijvende schade aan is ontstaan. Het spreekt voor zich dat dit allemaal extra kosten met zich meebrengt waar je ongetwijfeld helemaal niet op zit te wachten. Wil je graag precies weten hoeveel het verwijderen van de schimmel aan je muur of gevel je zal kosten? In dat geval is het altijd een aanrader om even contact op te nemen met één of meerdere vakmensen om hen een gedetailleerde offerte van de noodzakelijke werkzaamheden te laten maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes