Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Veel mensen houden van het authentieke karakter waar een jaren 50 woning over beschikt. Er voor kiezen om een dergelijk huis te kopen staat dan ook meestal gelijk aan het aanschaffen van een stukje geschiedenis. Hoe mooi en authentiek een jaren 50 woning ook mag zijn, het moet gezegd dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Zo is de isolatiewaarde vaak alles behalve om over naar huis te schrijven… sterker nog, erg vaak is ze gewoon onbestaande. Ben jij eveneens eigenaar van een jaren 50 woning die tot dusver nog over een niet geïsoleerde spouwmuur beschikt? In dat geval vertellen wij je op deze pagina graag wat je hier precies tegen kan ondernemen en waarom dat nu zo interessant is.

Wel een spouwmuur, niet geïsoleerd

Het merendeel van de huizen die werden gebouwd in de jaren 50 werden reeds voorzien van een spouwmuur. Er werd in deze periode echter nog niet of nauwelijks aandacht besteed aan het isolerende karakter van een huis. Dat niet alleen omdat de kennis op dit vlak nog veel te beperkt was, maar ook omdat de energiekosten een investering in isolatie nog niet meteen rendabel maakten. Tegenwoordig is dat uiteraard wel even anders. De energiekosten zijn door de jaren heen explosief gestegen met als gevolg dat ze tegenwoordig een behoorlijke aanslag kunnen plegen op je financiële mogelijkheden. Gelukkig betekent een niet geïsoleerde spouwmuur in je jaren 50 woning goed nieuws. Het feit dat er sprake is van een (vrije) spouwmuur zorgt er namelijk voor dat je deze op zeer eenvoudige wijze kan na-isoleren.

Het isoleren van de spouwmuur van een jaren 50 woning

Wanneer je de isolatiewaarde van je jaren 50 woning structureel wenst te verbeteren zijn er in principe twee onderdelen die als eerste je aandacht verdienen. Het gaat hierbij uiteraard om het dak, maar ook zeker en vast om de spouwmuur. Wanneer er in het verleden al voor werd gekozen om een bepaald onderdeel van het huis te laten isoleren ging het daarbij haast altijd om het dak. Dit kwam omdat men er van overtuigd was dat al het warmteverlies via deze weg werd gerealiseerd. Dat is niet helemaal correct. Warme lucht kent een opwaardse beweging. Ze trekt met andere woorden via de muur naar boven. Wanneer deze muur niet is geïsoleerd treedt er dus in deze fase reeds een structureel warmteverlies op. Het isoleren van de spouwmuur van je jaren 50 woning kan je dan ook zomaar een financieel voordeel op je energiefactuur van 30 procent opleveren.

Stappenplan voor isoleren spouwmuur van jaren 50 woning

Wanneer je de beslissing hebt genomen om de spouwmuur van je jaren 50 woning te laten isoleren is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het merendeel van de mensen maken zomaar meteen een afspraak met een isolatiebedrijf, bestellen de nodige materialen en laten hun spouwmuur isoleren. Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar de kans dat je dan vroeg of laat tegen een probleem aanloopt is zeer groot. Het is dan ook een behoorlijk stuk interessanter om rekening te houden met dit stappenplan:

Stap 1: Controleer de gebruikte materialen in de gevel

Niet elke gevel kan zomaar worden geïsoleerd door het toepassen van spouwmuurisolatie. Omwille van deze reden is het dan ook altijd van belang om goed te kijken naar de materialen die zijn gebruikt. Gaat het daarbij om strengpers stenen of verblendstenen? Of werd er gebruik gemaakt van geglazuurde bakstenen? Wanneer één van deze materialen in de gevel aanwezig is of wanneer er gebruik is gemaakt van een dampdichte verflaag wordt het ten stelligste afgeraden om de spouwmuur te laten isoleren. Doe je dat toch, dan loop je namelijk het risico dat er vochtproblemen in de spouw zullen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Stap 2: Laat een controle uitvoeren van de spouwmuur

Dat de spouwmuur van een jaren 50 woning doorgaans niet is geïsoleerd betekent niet dat er geen obstakels in terug te vinden kunnen zijn. Tijdens de bouw van een jaren 50 woning werd er nog niet zo nauwkeurig omgesprongen met de materialen die werden gebruikt. Dit was eveneens zo voor het gebruik van bijvoorbeeld het cement. Het gevolg daarvan is dat er vaak kan worden vastgesteld dat er zich in de spouwmuur van een jaren 50 woning specieresten of cementbaarden bevinden. Deze moeten eerst worden verwijderd vooraleer de spouwmuur van een (nieuwe) laag isolatie kan worden voorzien. Dit geldt uiteraard ook voor het ogenblik dat er zich mogelijks nog verouderde isolatie in de spouwmuur bevindt.

Stap 3: Combineren van isolerende werkzaamheden of niet?

De kans is reëel dat je jaren 50 woning niet alleen over een niet geïsoleerde spouwmuur beschikt. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het dak van het huis? Is deze eveneens niet geïsoleerd? In dat geval kan het interessant zijn om de beide onderdelen in één keer van het nodige isolatiemateriaal te voorzien. Op deze manier zal je uiteraard iets meer isolatiemateriaal moeten kopen, maar dat zorgt er wel voor dat de kostprijs per vierkante meter aanzienlijk naar omlaag kan worden gehaald. De zogenaamde kwantumkorting die op deze manier wordt toegekend kan dan ook zomaar oplopen tot 10 procent op de eindfactuur.

Stap 4: Het bepalen van het isolatiemateriaal voor in de spouwmuur

Het isoleren van de spouwmuur van je jaren 50 woning is mogelijk door gebruik te maken van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. We onderscheiden op dit vlak deze opties:

 

  • Glaswol(vlokken)
  • EPS parels
  • PUR isolatieschuim

 

Uiteraard zijn er buiten de bovenstaande drie mogelijkheden nog andere opties op de markt terug te vinden, maar deze worden tegenwoordig het vaakst toegepast. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze isolatiematerialen zich als geen ander er toe lenen om geïntegreerd te worden in een spouwmuur. Let wel, wanneer je er dus eveneens voor wenst te kiezen om er ook andere onderdelen van je huis mee te isoleren is het altijd van belang om ook hier rekening mee te houden. Indien je hier zelf niet meteen de nodige kennis voor in huis hebt kan het altijd interessant zijn om even een beroep te doen op een professioneel isolatiebedrijf.

Hoeveel kost spouwmuur van jaren 50 woning isoleren?

De uiteindelijke kostprijs die je zal betalen voor het isoleren van de spouwmuur van je jaren 50 woning wordt beïnvloed door meerdere factoren. Denk op dit vlak dan ook aan:

 

  1. De totale oppervlakte waar de spouwmuur over beschikt;
  2. Het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;
  3. Of de spouwmuur in eerste instantie nog vrij dient te worden gemaakt;
  4. Of er eventueel ook nog andere delen van het huis worden mee-geïsoleerd;

 

Wanneer je er absoluut zeker van wenst te zijn dat je de spouwmuur van je jaren 50 woning tegen zo laag mogelijke kosten kan isoleren is het altijd de moeite waard om te kiezen voor glaswolvlokken. Hou er tot slot ook rekening mee dat je voor het toepassen van spouwmuurisolatie bij een jaren 50 woning nog steeds een subsidie of premie kan aanvragen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes