Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Mensen die er in de jaren 90 voor kozen om een huis te laten bouwen waren zich reeds vrij goed bewust van de noodzaak om deze grondig te (laten) isoleren. De tijd dat men er uitsluitend aan dacht om het dak van de nodige isolatie te voorzien lag dan reeds in het verleden. Dit betekende concreet dat er bij de bouw ook voor werd gekozen om de spouwmuur van een grondige isolatielaag te voorzien. Dat is natuurlijk interessant, maar ondertussen is er reeds heel wat gebeurd. Zelfs bij een jaren 90 woning die je hebt overgekocht kan het dan ook zeker en vast geen kwaad om even na te gaan of de isolatie wel op een vakkundige manier is geplaatst. Hoe je dat precies kan doen ontdek je op deze pagina!

Reeds geïsoleerd tijdens de bouw van de spouwmuur

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de spouwmuur van een jaren 90 woning doorgaans reeds tijdens de bouw is geïsoleerd. Dat heeft voor- en nadelen. In eerste instantie is er uiteraard reeds sprake van een bepaalde vorm van isolatie in de spouw, maar anderzijds kan het perfect gebeuren dat het isolatiemateriaal door de tand des tijds is aangetast of dat ze bijvoorbeeld is komen te verzakken. Dat is uiteraard nefast voor de isolatiewaarde waar je spouwmuur over beschikt. Betekent dit dat je altijd genoegen moet blijven nemen met een slecht geïsoleerde spouw en het daarmee gepaard gaande warmteverlies? Zeker en vast niet! Er bestaat namelijk een mogelijkheid om de aanwezige isolatie te (laten) verwijderen en deze te vervangen door een nieuwe, modernere vorm van isolatie.

Verwijderen van bestaande isolatie uit spouwmuur

De spouwmuur van een jaren 90 woning kan dus perfect reeds voorzien zijn van isolatie, maar wat wanneer deze niet meer voldoet aan de hedendaagse standaard? In dat geval zal je er uiteraard voor willen kiezen om deze te laten verwijderen uit de spouwmuur. Dat is mogelijk. Er kunnen enkele stenen onderaan de gevel worden weggehaald en / of er kan een gat worden gemaakt in de gevel waardoor het isolatiemateriaal naar buiten kan worden getrokken. Het laten verwijderen van aanwezige isolatie uit de spouwmuur is een karwei dat je behoorlijk wat geld kan kosten.

 

Je kan wat dit betreft rekening houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. Dat is behoorlijk wat en ligt eigenlijk gelijk of zelfs nog net iets hoger in vergelijking met het plaatsen van nieuw isolatiemateriaal. Hierdoor ontstaat er toch een niet onaanzienlijke extra kost waar je rekening mee zal willen houden.

Jaren 90 woning spouwmuurisolatie kosten

De kosten die in rekening worden gebracht voor het laten isoleren van de spouwmuur bij een jaren 90 woning zijn altijd gebaseerd op verschillende factoren, namelijk:

 

  • Het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;
  • De hoeveelheid isolatiemateriaal die wordt aangekocht;
  • Het al dan niet vereist zijn van een voorafgaand controle-onderzoek;
  • Het isolatiebedrijf waar je een beroep op doet;

 

De belangrijkste keuze welke je dient te maken heeft uiteraard betrekking tot het soort isolatiemateriaal dat in de spouwmuur van je jaren 90 woning zal worden geïnjecteerd. Veel mensen kiezen wat dit betreft voor glaswolvlokken. Dergelijke vlokken zijn eenvoudig in te brengen, maar vereisen een opening met een iets grotere diameter in vergelijking met bijvoorbeeld EPS-parels. Voor het laten isoleren van de spouwmuur van een jaren 90 woning met glaswolvlokken betaal je gemiddeld zo’n 15 à 20 euro per vierkante meter.

 

De prijs gaat iets omhoog wanneer je er de voorkeur aan geeft om je spouwmuur te laten isoleren met behulp van bijvoorbeeld PUR isolatieschuim. In dit geval loopt de prijs op tot zo’n 30 à 35 euro per vierkante meter. Uiteraard is dit geen verplichting, maar kiezen voor PUR isolatieschuim zorgt er wel voor dat je bent verzekerd van de best mogelijke isolatiewaarde voor jouw spouwmuur.

Gemiddeld 25 tot 30% besparing op je jaarlijkse energiefactuur

Het toepassen van spouwmuurisolatie kan er voor zorgen dat je kan rekenen op een gemiddelde besparing op de energiefactuur die is gelegen tussen de 25 en 30 procent op jaarbasis. Dat is bijzonder mooi meegenomen. Deze besparing wordt veroorzaakt door het feit dat er heel wat warme lucht tijdens het opstijgen verloren gaat via de gevel of spouwmuur. Dat is vervelend, maar het kan vrij eenvoudig worden opgelost. In het bijzonder wanneer je jaren 90 woning nog over een vrije spouwmuur zonder obstakels beschikt is dit in principe slechts een koud kunstje welke binnen de dag kan worden geklaard.

Besparen op het isoleren van de spouwmuur van je jaren 90 woning

Je jaren 90 woning voorzien van spouwmuurisolatie brengt uiteraard altijd een bepaalde investering met zich mee. Zoals reeds aangegeven wordt de hoogte van deze investering altijd grotendeels door de eigenaar van de woning zelf bepaald. Naar welk isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld je voorkeur uit? Er zijn echter ook een aantal bepalende invloeden waar je zelf maar weinig mee te maken hebt. Denk wat dit betreft onder meer aan de aanwezigheid van specieresten en / of cementbaarden in de spouwmuur. Omwille van deze reden hebben we voor jou nog enkele interessante bespaartips op een rijtje gezet.

 

  • Kiezen voor een bedrijf uit de buurt betekent besparen

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan er voor kiezen om een beroep te doen op een isolatiebedrijf welke bij jou in de buurt is gevestigd. Niet alleen steun je op deze manier een lokale ondernemer, daarnaast kan je ook nog eens rekenen op een financieel voordeel. Wist je namelijk dat er tussen de 0,50 en 1 euro voorrijkosten per kilometer in rekening worden gebracht? Hoe verder het bedrijf bij jou uit de buurt is gevestigd, des te hoger deze kosten op het einde van de rit zullen doorwegen op de eindfactuur.

 

  • Koop het isolatiemateriaal aan in grotere hoeveelheden

De kans is op z’n minst bestaande dat jouw jaren 90 woning eerder matig is geïsoleerd. Dit geldt dus met andere woorden niet alleen maar voor de spouwmuur, maar ook voor andere onderdelen zoals misschien wel het dak, de vloer en / of kruipruimte, etc. Door er voor te kiezen om het benodigde isolatiemateriaal in één keer en dus in grotere hoeveelheden te kopen kan je altijd rekenen op een zogenaamde kwantumkorting. Deze korting kan je zomaar een besparing van 10 procent op de kostprijs van je isolatiemateriaal opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes