Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer er bepaalde delen van je woning geïsoleerd moeten worden is de kans groot dat op z’n minst even het idee bij je gaat spelen om dit zelf te doen. In bepaalde gevallen is dat ook zeker en vast financieel interessant, maar dat is lang niet altijd zo. Wat bijvoorbeeld te denken van het isoleren van een spouwmuur? In vergelijking met andere delen van de woning is dit niet zo eenvoudig omdat het isolatiemateriaal via een kleine opening in de gevel moet worden ingeblazen. Wil je de realisatie van je spouwmuurisolatie zelf doen? In dat geval is het altijd aan te raden om de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen zoals aangegeven op deze pagina.

Voordelen van spouwmuurisolatie zelf doen

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die zijn verbonden aan spouwmuurisolatie zelf doen. De belangrijkste reden waarom veel mensen er voor kiezen om op dit vlak zelf de handen uit de mouwen te steken is uiteraard te wijten aan het financiële voordeel dat men denkt op deze manier te kunnen behalen. Zoals je reeds kan merken zijn we erg voorzichtig met deze uitspraak. Dat komt omdat het financiële voordeel dat is verbonden aan zelf spouwmuurisolatie plaatsen doorgaans heel wat beperkter uitvalt dan je zou vermoeden. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig, omdat er niet zelden gebruik dient te worden gemaakt van speciale apparatuur.

 

Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan zelf je spouwmuur isoleren is dan ook terug te vinden in het feit dat je een positieve bijdrage levert aan de waarde van je woning. Nadien kan je zeggen dat jij als handige doe-het-zelver er voor hebt gekozen om jouw spouwmuur zelf van een laag isolatie te voorzien. Voor het financiële voordeel (welke toch het belangrijkste voordeel is volgens velen) hoef je het dus eigenlijk helemaal niet te doen. Hoe komt dat?

Nadelen van spouwmuurisolatie zelf doen

In tegenstelling tot wat veel mensen op het eerste zicht vermoeden brengt het zelf isoleren van de spouwmuur heel wat meer nadelen dan voordelen met zich mee. Om er zeker van te zijn dat jij op dit vlak niet de foute keuze maakt hebben we alle nadelen even verzameld.

 

  • Je kan niet rekenen op de expertise van een vakman

In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat een spouwmuur op zeer nauwkeurige wijze dient te worden geïsoleerd. Er mogen geen spleten of kieren ongeïsoleerd achterblijven, want dan schiet de spouwmuurisolatie haar doel finaal voorbij. Wees er dus altijd honderd procent zeker van dat je spouwmuur op vakkundige wijze is geïsoleerd. Alleen op die manier zal je investering haar volle potentieel weten te behalen.

 

  • Het is niet mogelijk om een subsidie aan te vragen

Het aanvragen van een subsidie of premie voor je spouwmuurisolatie kan pas gebeuren op het ogenblik dat deze is geplaatst door een erkende aannemer of een erkend isolatiebedrijf. Dit betekent dat je door zelf je spouwmuurisolatie te plaatsen altijd op vlak van financieel voordeel moet inleveren. Dit kan je toch zo’n 5 à 6 euro per vierkante meter meer kosten. De meerprijs voor het leveren en plaatsen van het isolatiemateriaal heb je dan eigenlijk zo terugverdiend.

 

  • Lang niet alle vereiste materialen zijn voor handen

Voor het toepassen van spouwmuurisolatie zijn verschillende materialen vereist. Professionele isolatiebedrijven hebben deze voor handen, maar dat geldt niet voor de gewone consument. Zij dienen de materialen met andere woorden te huren of te kopen waardoor er een extra kost ontstaat. Door er voor te kiezen om de plaatsing van je spouwmuurisolatie uit te besteden zit deze meerprijs reeds in de offerte inbegrepen.

 

  • Het controle-onderzoek zal niet gratis kunnen gebeuren

Vooraleer er voor te kiezen om je spouwmuur te laten isoleren is het altijd van belang om een controle-onderzoek uit te laten voeren. Dit onderzoek, welke doorgaans gebeurt door middel van een camera die in de muur wordt ingebracht moet duidelijk maken of er reeds isolatiemateriaal in de spouwmuur is terug te vinden, of er cementbaarden of specieresten aanwezig zijn, etc. Doorgaans gebeurt dit onderzoek gratis wanneer het bedrijf in kwestie achteraf ook de werken mag uitvoeren. Is dat niet het geval, dan zullen hier uiteraard de nodige kosten voor aangerekend worden.

Beperkte invloed op terugverdientijd

Bovenstaande maakt eigenlijk reeds duidelijk dat het financiële voordeel van zelf spouwmuurisolatie plaatsen eigenlijk zeer beperkt, om maar niet te zeggen haast onbestaande is. Het gebeurt dan ook absoluut niet zelden dat mensen die er voor kiezen om zelf hun spouwmuurisolatie te plaatsen meer moeten betalen dan zij die er voor kiezen om dit karwei uit te besteden. De gemiddelde terugverdientijd is bij zowel het zelf plaatsen als het uitbesteden van de plaatsing van spouwmuurisolatie dan ook gelegen tussen de 3 en 5 jaar.

Stappenplan spouwmuurisolatie zelf doen

Wil je toch het liefst van allemaal zelf aan de slag gaan met het plaatsen van je spouwmuurisolatie? In dat geval zijn er meerdere factoren waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben deze alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

 

  1. Bepaal voor jezelf welk isolatiemateriaal er in de spouwmuur zal worden gebruikt. Hou hierbij niet alleen rekening met de kostprijs van het isolatiemateriaal, maar ook met de isolatiewaarde waarover ze beschikt, de eventuele bijzondere kenmerken, etc.

 

  1. Is de spouwmuur vrij van obstakels? Een uitermate belangrijk gegeven vooraleer je zelf je spouwmuur gaat isoleren is controleren of ze vrij is van obstakels. Het kan hierbij niet alleen gaan om oud isolatiemateriaal, maar ook om specieresten, cementbaarden en ga zo maar door. Al deze verschillende zaken kunnen er voor zorgen dat je spouwmuur niet of op onvoldoende wijze kan worden geïsoleerd.

 

  1. Maak met speciaal daarvoor bestemd materiaal een gat in de muur. De diameter waar dit gat over dient te beschikken moet voldoende zijn om het gewenste isolatiemateriaal doorheen te stuwen. Voor glaswolvlokken ligt de vereiste diameter bijvoorbeeld hoger ten opzichte van EPS parels en PUR isolatieschuim.

 

  1. Zorg voor een goede afdichting van het gemaakte gat na afloop van de plaatsing van de isolatie. De kans bestaat dat je altijd rekening zal moeten houden met een bepaalde afwijking op vlak van kleur in je gevel, maar dat kan achteraf nog worden weggewerkt.

 

Tot slot is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat je bepaalde gevels niet kan voorzien van spouwmuurisolatie. Dit is het geval wanneer er voor wordt gekozen om gebruik te maken van een dampdicht isolatiemateriaal. Door er in deze situatie voor te kiezen om de spouwmuur alsnog te isoleren kunnen er aanzienlijke vochtproblemen optreden die het eindresultaat uiteraard in het geheel niet ten goede komen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes