Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Alle gevelmaterialen die gebruikt kunnen worden voor de afwerking van de buitenzijde van je woning zijn in principe (zeer) vatbaar voor schade. Spuitkurk vormt op dat vlak geen uitzondering. Dat hoeft evenwel geen probleem te zijn, zolang je maar de staat van je gevel niet uit het oog verliest. Bij dit laatste knelt nu precies voor veel mensen het schoentje. Zij kijken na het aanbrengen van de spuitkurk vele jaren niet meer naar hun gevel om waardoor de invloeden uit het weer vrij spel krijgen. Moet jij vaststellen dat jouw gevel met spuitkurk ook beschadigd is geraakt en wil je deze graag laten herstellen? Neem dan zeker en vast eerst even uitgebreid de hieronder aangegeven informatie door.

Wanneer spuitkurk herstellen?

In eerste instantie moet je jezelf altijd afvragen op welk moment je er voor moet kiezen om spuitkurk te (laten) herstellen. Het herstellen van een gevel met spuitkurk is logischerwijs altijd duurder dan het reinigen van een gevel die is voorzien van dit gevelbekledingsmateriaal. Omwille van deze reden moet je jezelf steeds afvragen wat nu voor jou de meest gunstige oplossing zal zijn. In het merendeel van de gevallen is het vrij eenvoudig mogelijk om een vervuilde gevel met spuitkurk te laten reinigen. In principe zou je dit zelfs vaak ook gewoon helemaal zelf kunnen doen, bijvoorbeeld wanneer de vervuiling slechts oppervlakkig is. In dat geval volstaat het doorgaans om gewoon de gevel even te reinigen met een eenvoudige tuinslang en wat water. Het spreekt voor zich dat bij oppervlakkige vervuiling het laten herstellen of opnieuw bekleden van de spuitkurk gevel helemaal geen must is.

Wanneer moet je dan wel een spuitkurk geven herstellen? Wel, op het ogenblik dat er zichtbare schade aan de gevel kan worden vastgesteld. Toch zal dit in de praktijk helemaal niet zo vaak voorkomen. Van alle verschillende gevelbekledingsmaterialen die er op de markt zijn terug te vinden is spuitkurk namelijk één van de meest elastische. Dit betekent dat ze meegaat met het in- en uitzetten van de gevel. Het logische gevolg hiervan is dat er veel minder snel sprake zal zijn van scheurtjes in vergelijking met bijvoorbeeld crepi. Dit maakt spuitkurk in ieder geval een duurzame vorm van gevelbekleding die steeds een optimale levensduur en dito kwaliteit weet te waarborgen.

Wat maakt spuitkurk herstellen bij schade zo belangrijk?

Wanneer er schade optreedt aan een gevel met spuitkurk is het veelal zo dat het gaat om slechts minieme schade die vaak helemaal niet in het oog springt. Toch neemt dit niet weg dat het belangrijk is om er waakzaam voor te zijn. Bijzonder veel mensen vinden dat het herstellen van een beschadigde spuitkurk gevel eigenlijk helemaal niet zo noodzakelijk is. Beperkte schade zal de structuur van de gevel namelijk toch niet aantasten en bovendien heeft nu ook niet zo’n grote impact op de uitstraling waar de gevel van de woning over beschikt. Dat mag allemaal waar zijn, maar toch is het belangrijk om schade die optreedt aan je spuitkurk gevel zo snel mogelijk te laten herstellen. Waarom dat zo belangrijk is maakt het onderstaande overzicht ongetwijfeld meteen duidelijk.

  1. Een beschadigde spuitkurk gevel biedt geen optimale bescherming tegen koudebruggen. Dit zorgt er voor dat het wooncomfort terug op negatieve wijze kan worden beïnvloed en daar zit je uiteraard helemaal niet op te wachten.
  2. Een belangrijke reden waarom zoveel mensen er voor kiezen om gebruik te maken van spuitkurk voor het bekleden van hun gevel is terug te vinden in het feit dat ze de gevel van een waterafstotende laag voorziet. Het is onnodig om te zeggen dat, op het ogenblik dat de gevel is beschadigd, dit waterafstotende aspect komt te verdwijnen.

Bovenstaande twee redenen zijn ongetwijfeld voldoende om duidelijk te maken dat het altijd een absolute must is om een beschadigde spuitkurk gevel zo snel mogelijk te herstellen. Alleen op die manier ben je blijvend verzekerd van de meest optimale levensduur voor jouw gevel.

Hoeveel kost spuitkurk herstellen?

Heb je te maken met een beschadigde spuitkurk gevel en wil je deze laten herstellen? In dat geval is het steeds een goed idee om daarvoor een expert in te schakelen. De kosten die je voor het herstellen van een spuitkurk gevel dient te betalen zijn gemiddeld gelegen rond de 40 à 45 euro per vierkante meter. Wil je de kosten zoveel mogelijk binnen de perken houden voor wat het herstellen van de spuitkurk gevel van jouw huis betreft? In dat geval is het steeds een goed idee om stil te blijven staan bij de hieronder aangegeven aandachtspunten:

  • Zorg er voor dat de vakman meteen kan beginnen met het herstellen van de spuitkurk gevel wanneer hij arriveert. Dit betekent dat er geen obstakels voor de gevel terug te vinden mogen zijn. Hoe langer het duurt vooraleer de vakman kan beginnen met herstellen des te hoger de kosten zullen komen te liggen.
  • Kies bij voorkeur voor wat het herstellen van je spuitkurk gevel betreft voor een vakman die in jouw eigen buurt is gevestigd. Op deze manier zorg je alvast voor dat de verplaatsingskosten een zo beperkt mogelijke impact hebben op de uiteindelijke kostprijs die in rekening zal worden gebracht.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes