Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is algemeen bekend dat kurk een materiaal is welke over een bepaald isolerend karakter beschikt. Veel mensen gaan er hierdoor automatisch vanuit dat er bij een gevel die behandeld is met spuitkurk geen extra isolatie meer noodzakelijk is, maar is dat wel correct? Er dient altijd rekening te worden gehouden met het feit dat spuitkurk dan wel over een zeker isolerend vermogen mag beschikken, daar staat tegenover dat dit uiteraard niet hetzelfde is als op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een zeer specifiek isolatiemateriaal. Ben jij dus in het bijzonder geïnteresseerd in het combineren van spuitkurk met een ander isolatiemateriaal? In dat geval is het zeker en vast de moeite waard om even de informatie door te nemen welke is terug te vinden op deze pagina.

Volstaat spuitkurk alleen om je huis te isoleren?

Er wordt van spuitkurk vaak gezegd dat ze over isolerende eigenschappen beschikt. Dat is ook waar, maar zijn deze eigenschappen voldoende om je huis daadwerkelijk te isoleren? Neen. Het is altijd van belang om in je achterhoofd te houden dat spuitkurk een afwerkingsmateriaal is en dus geen isolatiemateriaal. Het feit dat ze als afwerkingsmateriaal een waterdicht, maar dampopen eindresultaat weet te creëren mag dan wel mooi meegenomen zijn, dat neemt niet weg dat dit onvoldoende is om je huis echt op grondige wijze te kunnen isoleren. In principe zorgt spuitkurk er dan ook uitsluitend voor dat er een grondige en sluitende afwerkingslaag wordt gecreëerd voor je gevel. Concreet? Koudebruggen worden voorkomen en je kan zowel tijdens de winter- als de zomermaanden rekenen op een aangenaam klimaat in huis.

Spuitkurk met isolatie aanbrengen

Bovenstaande geeft duidelijk aan dat het voor het optimaliseren van het isolerende karakter van je woning niet voldoende is om uitsluitend gebruik te maken van spuitkurk. Veel mensen proberen dit alsnog te realiseren door bijvoorbeeld een zeer dikke laag spuitkurk aan te brengen, maar dat is moeite voor niets. Het kost je een behoorlijke euro en het eindresultaat wordt er (op isolerend vlak) echt niet beter door, in tegendeel. In ieder geval, hoe moet je dan wel je gevel isoleren? Zeer eenvoudig, namelijk door gebruik te maken van spuitkurk in combinatie met isolatieplaten. De isolatieplaten kunnen bijvoorbeeld zijn vervaardigd uit geëxpandeerde kurk, maar je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van één van de alternatieven die er op de markt zijn terug te vinden. Welke keuze je op dit vlak uiteindelijk zal maken is vooral afhankelijk van het kostenplaatje dat je wenst uit te geven.

Welke isolatie met spuitkurk gebruiken?

Zoals bovenstaande informatie aangeeft is het wenselijk om eerst isolatieplaten te voorzien om daar vervolgens de spuitkurk op aan te brengen. Belangrijk op dit vlak is ook om rekening te houden met de ruimte die de isolatieplaten in beslag nemen. Ga je ze aan de binnenkant van je woning aanbrengen? Dan zorgt dat er altijd voor dat er een bepaalde hoeveelheid aan ruimte verloren gaat. Dat kan het wooncomfort beïnvloeden. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk hoofdzakelijk aangeraden om de isolatieplaten te voorzien aan de buitenkant van de gevel. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om een solide afwerking te voorzien terwijl je ook nog eens kan rekenen op de best mogelijke afwerking voor jouw woning.

In ieder geval, wanneer je spuitkurk wenst aan te brengen op isolatieplaten is het mogelijk om een keuze te maken uit tal van verschillende opties. Het gaat hierbij om de volgende opties:

  • PUR isolatieplaten;
  • XPS isolatieplaten;
  • EPS isolatieplaten;

Het soort isolatieplaten die je gaat gebruiken in combinatie met je spuitkurk is altijd afhankelijk van de plaats waar ze precies aangebracht zullen worden evenals het kostenplaatje dat je moet betalen. Wat dit laatste betreft kan je rekening houden met de informatie die hieronder is terug te vinden.

Hoeveel kost spuitkurk met isolatie?

Wanneer je spuitkurk in combinatie met isolatie gaat aanbrengen op je gevel zal je uiteraard rekening moeten houden met twee verschillende kosten. In eerste instantie zijn er de kosten voor de spuitkurk op zich. Deze zijn gelegen tussen de 45 & 60 euro per vierkante meter. Met deze kostprijs ben je er natuurlijk nog niet, want ze is enkel en alleen goed voor de spuitkurk op zich en dus niet voor de isolerende materialen die je gaat gebruiken. Wil je spuitkurk gaan gebruiken gecombineerd met isolatieplaten? Hou dan rekening met de volgende extra kosten:

Type isolatieplaten Gemiddelde kostprijs
EPS isolatieplaten Tussen 9 & 11 euro per vierkante meter
PIR isolatieplaten Tussen de 8 & 16 euro per vierkante meter
XPS isolatieplaten Tussen de 10 & 15 euro per vierkante meter

Wil je spuitkurk met isolatie laten aanbrengen aan je gevel door een echte vakman en wil je graag met absolute zekerheid kunnen rekenen op de laagste kosten? In dat geval is het steeds de moeite waard om offertes bij verschillende partijen aan te vragen en deze tegenover elkaar af te wegen. Alleen op deze manier zal je uiteindelijk kunnen rekenen op de meest interessante prijs voor het aanbrengen van jouw spuitkurk met isolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes