Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Spuitkurk staat er om bekend niet alleen een zeer kwalitatief, maar bovendien ook een onderhoudsvriendelijk materiaal te zijn. Dit zorgt er voor dat ze tegenwoordig aan steeds meer woningen wordt aangebracht. Het is echter helemaal niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld de invloeden uit het weerbeeld er voor zorgen dat de uitstraling van de spuitkurk door de jaren heen aanzienlijk wordt aangetast. In bepaalde gevallen zal je dan niets anders kunnen dan de spuitkurk te laten herstellen, maar in heel wat andere situaties kan het zomaar reeds voldoende zijn om een reiniging uit te laten voeren. Wil jij graag alles te weten komen over het reinigen van jouw spuitkurk gevel? Dat kan met behulp van onderstaande informatie!

Is het reinigen van spuitkurk noodzakelijk?

Wanneer je een vakman die gespecialiseerd is in het aanbrengen van spuitkurk vraagt of het nu een absolute must is om deze regelmatig te reinigen of niet is de kans bijzonder groot dat hij zal aangeven dat een reiniging niet noodzakelijk is. In de basis is dat ook wel correct. Dat zorgt er voor dat spuitkurk bijvoorbeeld een flink stuk onderhoudsvriendelijker is in vergelijking met crepi. Dat gezegd zijnde neemt dit niet weg dat de omgeving wel perfect een negatieve invloed kan hebben op de uitstraling van de gevel. Wanneer dat het geval is zal je er bij voorkeur toch voor willen kiezen om deze te reinigen. Doe je dat niet? Dan zal het vuil zich manifesteren met alle gevolgen van dien. Ondanks het feit dat spuitkurk reinigen in de basis dus helemaal geen vereiste is kan het zeker en vast ook geen kwaad wanneer je de uitstraling van je gevel zo optimaal mogelijk wenst te houden.

Hoe kan je spuitkurk het beste reinigen?

Het reinigen van spuitkurk heeft niet veel voeten in de aarde, in tegendeel. Het enige wat je in principe hoeft te doen is het oppervlakkige vuil verwijderen met behulp van de tuinslang. Dit geldt uiteraard alleen maar voor oppervlakkig vuil. Is er bijvoorbeeld wat vuil opgespat vanaf de grond op de gevel van je woning en wil je deze schoonmaken? In dat geval is het voldoende om daarvoor de tuinslang in te zetten. Ga zeker en vast je gevel met spuitkurk niet behandelen met allerhande verschillende (chemische) schoonmaakproducten of dergelijke. De kans dat je de gevel op deze manier zal beschadigen is bijzonder groot. Het herstellen van een spuitkurk gevel kost bovendien heel wat meer dan deze gewoon even reinigen dus hou dit zeker en vast in je achterhoofd.

Zelf je spuitkurk gevel reinigen of uitbesteden?

Het reinigen van een spuitkurk gevel heeft zoals bovenstaande informatie duidelijk maakt helemaal niet veel voeten in de aarde, in tegendeel. Dit zorgt er voor dat je als eigenaar van de woning in kwestie het reinigen in principe perfect zelf kan doen. Je dient ook geen dure hulpmiddelen voor de reiniging te kopen. Het enige wat je in principe nodig hebt is een tuinslang en uiteraard een aansluiting voor water. Let wel, het spreekt voor zich dat je op deze manier uitsluitend oppervlakkige vervuiling zal kunnen verwijderen. Heeft er zich bepaald vuil echt op de gevel gemanifesteerd? In dat geval kan een meer doorgedreven reiniging zich opdringen. In dat geval kan het mogelijks alsnog interessant zijn om er voor te kiezen om de reiniging uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Zo ben je pas echt verzekerd van een echt schoon eindresultaat waardoor je terug ten volle zal kunnen genieten van de prachtige uitstraling waar de gevel van je woning over beschikt.

Een nieuw laagje verf aan je spuitkurk gevel geven

In bepaalde gevallen zal je helaas moeten vaststellen dat het louter en alleen reinigen van je spuitkurk gevel niet meer voldoende is om diens authentieke uitstraling te herstellen. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn voor de langere termijn. Het is namelijk zo dat je eveneens de mogelijkheid hebt om spuitkurk te laten schilderen. Veel mensen gaan er vanuit dat dit niet mogelijk is, maar dat is dus foutief. Wel moet je er rekening mee houden dat het (opnieuw) schilderen van een spuitkurk gevel dient te gebeuren met een speciale soort verf welke moet voldoen aan de volgende eisen:

  1. De verf moet over een ademend karakter beschikken;
  2. Het moet gaan om een dampopen verf;

Wanneer de verf die je gaat gebruiken aan bovenstaande eisen voldoet zal je kunnen vaststellen dat deze probleemloos kan worden gebruikt om de uitstraling van je gevel nieuw leven in te blazen. Het spreekt voor zich dat het opnieuw schilderen van je gevel niet iets is wat telkens opnieuw moet gebeuren, in tegendeel. Dit is enkel en alleen het geval wanneer je moet vaststellen dat een standaard reiniging de grauwe kleur van je gevel niet meer kan verhelpen. Hoe snel dit gebeurt is altijd grotendeels afhankelijk van de omgeving waarin je huis is terug te vinden.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes