Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat er heel wat mensen voor kiezen om bijvoorbeeld de renovatie van hun gevel uit te voeren met behulp van crepi of spuitkurk. In het bijzonder dit laatste materiaal lijkt tegenwoordig bijzonder populair te zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis kan worden toegepast. Daarnaast staat (spuit)kurk er uiteraard om bekend over de nodige, isolerende eigenschappen te beschikken en ziet het er ook nog eens lekker strak en modern uit aan de gevel. Ben jij omwille van één of misschien zelfs meerdere van bovenstaande redenen eveneens van plan om gebruik te maken van spuitkurk aan de gevel van jouw woning? In dat geval is het steeds een aanrader om rekening te houden met de hieronder aangegeven tips.

Tip 1: Bekijk de verschillende soorten spuitkurk

In eerste instantie is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat spuitkurk in verschillende vormen bestaat. Wanneer je even de diverse mogelijkheden op vlak van spuitkurk op de markt gaat evalueren zal je meteen kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen fijne en grove korrels. Fijne korrels worden in de praktijk doorgaans vooral binnenshuis toegepast terwijl de grove korrel doorgaans vol trots is terug te vinden aan een buitengevel. Bepaal in eerste instantie dus altijd voor jezelf welke uitstraling je precies met jouw spuitkurk wenst te realiseren. Alleen zo maak je van begin af aan de juiste keuze.

Tip 2: Spuitkurk kan een alternatief zijn voor spouwmuurisolatie

Het is algemeen bekend dat de elastische coating die spuitkurk is over isolerende eigenschappen beschikt. Verschillende aannemers zijn het er zelfs over eens dat ze een waardig alternatief kan vormen voor spouwmuurisolatie. Ben jij dus met andere woorden van plan om de spouwmuur van jouw huis te isoleren? In dat geval is het altijd de moeite waard om even te onderzoeken of het gebruik van spuitkurk voor jou mogelijks toch niet interessanter kan zijn.

Tip 3: Spuitkurk aanbrengen vermindert de lawaaihinder

Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat alsmaar meer mensen er voor kiezen om gebruik te maken van spuitkurk. Het komt niet zelden voor dat deze mensen woonachtig zijn in een drukke, luidruchtige buurt. Dat heeft ongetwijfeld deels te maken met het feit dat spuitkurk enige lawaaihinder kan voorkomen. Bij verschillende producten zou er een vermindering van tussen de acht en tien decibel gerealiseerd kunnen worden. Ben jij dus met andere woorden eigenaar van een pand welke is gevestigd in een regio waarin je geconfronteerd wordt met heel wat geluidsoverlast? In dat geval kan kiezen voor spuitkurk ook voor jou ongetwijfeld heel wat interessante voordelen met zich meebrengen.

Tip 4: Spuitkurk als de oplossing tegen vochtproblemen

Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te maken van spuitkurk kies je voor een volledig dampopen en bovendien ook waterafstotend product. Dit betekent dat de gevel in de praktijk de mogelijkheid heeft om te blijven ademen. Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van geverfde gevels is er vaak sprake van verf welke van de gevel loskomt. Dat is niet zelden te wijten aan vocht in de lucht dat niet op een correcte manier wordt afgevoerd. De gevel opnieuw verven zal uiteraard de uitstraling van de gevel even terug ten goede komen, maar dan wel zonder dat het vochtprobleem in de kern wordt aangepakt.

Spuitkurk is een materiaal welke in staat is om thermische bruggen te verhelpen. Dit heeft als direct resultaat dat interne condensatie geen schijn van kans meer maakt. Het is onnodig om te zeggen dat ook schimmelvorming hierdoor sterk kan worden gereduceerd. Ben je dus met andere woorden op zoek naar een geschikt afwerkingsmateriaal welke het vochtprobleem bij jouw gevel kan verhelpen? In dat geval is kijken in de richting van spuitkurk absoluut de moeite meer dan waard.

Tip 5: Een uitstekend afwerkingsmateriaal ter voorkoming van scheuren

Het is een algemeen bekend probleem dat menig aantal afwerkingsmaterialen voor een gevel op een zeker ogenblik scheuren kunnen gaan vertonen. Dit geldt onder meer voor crepi. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat een groot deel van de populariteit van crepi zich heeft verlegd in de richting van spuitkurk. Dit heeft voor een groot deel te maken met de elastische eigenschappen die er aan verbonden zijn. Spuitkurk is dan ook een materiaal welke over elastische eigenschappen beschikt. Dit betekent dat ze mee kan bewegen met de ondergrond waardoor het risico op scheurvorming tot een absoluut minimum kan worden beperkt.

Tip 6: Hoeveel en wanneer spuitkurk aanbrengen?

Last but not least stellen erg veel mensen die gebruik willen maken van spuitkurk zich de vraag hoeveel van dit materiaal ze nu precies moeten aanbrengen. Eén spuitbeurt met spuitkurk staat in principe gelijk aan een kurklaag van om en bij de 3mm. In principe wordt er altijd voor gekozen om twee verschillende lagen aan te brengen over een tijdspanne van 12 uur. In principe is het mogelijk om de aangebrachte spuitkurk na ongeveer een half uurtje aan te raken. Uiteraard moet er hierbij wel rekening worden gehouden met de omstandigheden. Hou er bovendien rekening mee dat de totale droogtijd voor een laag van ongeveer 8mm tussen de 12 en 24 uur is gelegen. Het spreekt bovendien voor zich dat het aanbrengen van spuitkurk steeds gebeurt onder droge omstandigheden en dus niet als het regent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes