Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is algemeen bekend dat de gevel van een woning aanzienlijk en nagenoeg constant wordt blootgesteld aan de (schadelijke) invloeden uit de omgeving. Het gaat hierbij niet alleen om roetaanslag, maar ook om bijvoorbeeld invloeden afkomstig uit het weerbeeld. Om er zeker van te zijn dat je gevel gedurende een zo lang mogelijke tijd haar meest optimale uitstraling kan blijven behouden is het steeds aan te raden om te kiezen voor een gevelmateriaal welke zich kenmerkt door een prima levensduur. Wat dat betreft lijken gewone bakstenen veruit de beste keuze te zijn. Dit materiaal heeft dan ook een levensduur van zomaar even 100 jaar of meer waardoor je er in principe slechts één keer in je leven in dient te investeren. Geldt hetzelfde ook voor steenstrips? Wij zochten het alvast voor je uit!

Wat is de levensduur van steenstrips?

Wanneer je er voor kiest om je gevel te laten realiseren uit gewone bakstenen kan je er op rekenen dat deze eigenlijk de volledige huidige generatie intact blijven. De kans dat je dan ook ooit terug nieuwe kosten dient te maken aan de gevel is bijzonder klein.  Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest. Bij steenstrips ligt dat wel even anders. Bij dit type van gevelmateriaal is het namelijk niet zo dat er zoals bij baksteen het geval is steeds gebruik wordt gemaakt van hetzelfde materiaal. De exacte kostprijs die je zal moeten betalen voor je steenstrips gevel is dan ook altijd afhankelijk van het materiaal waarvoor je gaat kiezen.

Steenstrips kunnen in de praktijk worden vervaardigd uit tal van verschillende soorten materialen. In de klassieke zin van het woord wordt er voor steenstrips evenwel veelal gebruik gemaakt van baksteen. Deze bakstenen worden als het ware in schijfjes gezaagd waardoor er steenstrips ontstaan. Waarom wordt dat precies gedaan? Zeer eenvoudig, omdat dergelijke schijfjes heel wat minder plaats in beslag nemen in vergelijking met volwaardige bakstenen. Indien jij deze keuze maakt en je met andere woorden kiest voor de klassieke steenstrips zoals iedereen ze kent kan je eveneens rekenen op een levensduur tot wel honderd jaar.

Een compleet ander verhaal wordt het natuurlijk op het ogenblik dat je gaat kiezen voor steenstrips die zijn gemaakt uit één van de verschillende, andere materialen die voor handen zijn. Wat dit betreft kan je bijvoorbeeld ook nog denken in de richting van bijvoorbeeld kunststof of natuursteen. Ook het gebruik van dergelijke materialen kan interessant zijn voor wat het realiseren van steenstrips betreft, alleen kunnen deze zomaar over een veel minder lange levensduur beschikken in vergelijking met de bakstenen uitvoeringen.

Factoren die de levensduur van steenstrips beïnvloeden

Vooraleer over te gaan tot het kopen van bepaalde steenstrips voor het afwerken van de gevel van je woning is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat de levensduur van deze steenstrips op meerdere manieren (aanzienlijk) kan worden beïnvloed. Wat dit betreft dien je op z’n minst rekening te houden met de volgende factoren:

  1. Het soort materiaal waar de steenstrips van zijn gemaakt;
  2. Het type isolatie waar gebruik van wordt gemaakt bij de steenstrips;
  3. Het type van voegwerk waarvoor er wordt gekozen;
  4. De omgeving waarin de gevel is terug te vinden;

Afhankelijk van het gekozen materiaal beschikken steenstrips over een relatief goede weerbaarheid ten opzichte van de invloeden uit de omgeving. Echter kan bijvoorbeeld roetaanslag er nog steeds voor zorgen dat de uitstraling van je gevel in geen tijd wordt aangetast. Is dat het geval? Dan is het de moeite waard om op regelmatige basis even een reiniging van je gevel te doen. Op deze manier zal ze niet alleen haar meest optimale uitstraling weten te behouden, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat dit de algemene levensduur van je steenstrips gevel alleen maar ten goede zal komen.

Bij het (laten) plaatsen van steenstrips is het eveneens van belang om er rekening mee te houden dat dit zowel kan gebeuren met als zonder voeg. Indien je kiest voor een gevel met steenstrips zonder voeg zal je kunnen vaststellen dat deze zich steeds zal kenmerken door de ongelijkheid die wordt veroorzaakt door de verschillende strips. Hierdoor wordt een bijzondere uitstraling gecreëerd welke zeker en vast het overwegen waard is. Bovendien is het ook nog eens zo dat je op deze manier geen rekening dient te houden met mogelijks beschadigd voegwerk. Ook dit kan de algemene levensduur van je steenstrips gevel dan ook eigenlijk alleen maar ten goede komen.

Regelmatige reiniging voor een optimale levensduur van steenstrips

Wil je er tot slot absoluut zeker van zijn dat je bij het gebruik van steenstrips aan jouw gevel kan rekenen op een optimale levensduur? In dat geval mag het duidelijk zijn dat een regelmatige reiniging uitvoeren absoluut geen overbodige luxe is, in tegendeel. Door goed de actuele staat van je gevel in het oog te houden en door indien nodig eventuele vervuiling te verwijderen zal je kunnen vaststellen dat jouw gevel met steenstrips er altijd optimaal uit zal blijven zien. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, kiezen voor een steenstrips gevel kan zowel voor de korte als de middellange tot lange termijn een zeer interessante keuze zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes