Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De gevel is één van de meest vatbare onderdelen van onze woning. Dit heeft natuurlijk niet in het minst te maken met het feit dat ze haast continue wordt blootgesteld aan invloeden uit de omgeving evenals uit het weerbeeld. Ondanks het feit dat steenstrips bijzonder duurzame en kwalitatieve gevelmaterialen kunnen zijn is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat ook hun uitstraling kan worden aangetast. Op het ogenblik dat dit gebeurt is het wellicht de moeite waard om een gevelreiniging te overwegen. Waar moet je op dit vlak nu echter rekening mee houden en welke kosten brengt het reinigen van een gevel welke is voorzien van steenstrips voor jou met zich mee? We vertellen je er alles over op deze pagina!

Hoe jouw steenstrips gevel reinigen?

Vooraleer je een gevel gaat reinigen is het altijd van belang om rekening te houden met de ondergrond waar deze uit bestaat. Dit geldt eveneens voor het moment waarop er gebruik wordt gemaakt van steenstrips. In de praktijk is het namelijk zo dat steenstrips gemaakt kunnen worden uit tal van verschillende soorten materialen. Het kan hierbij niet alleen gaan om baksteen, maar ook om bijvoorbeeld kunststof en natuursteen. Het exacte materiaal waaruit je steenstrips gevel bestaat zal uiteindelijk bepalend zijn voor het type gevelreiniging welke kan worden toegepast. Het spreekt voor zich dat dit eveneens geldt voor het prijskaartje dat voor de reiniging van de gevel dient te worden betaald.

Welke reinigingsmethodes bestaan er voor steenstrips?

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat je voor het reinigen van de gevel van je woning met steenstrips een keuze kan maken uit tal van verschillende reinigingsmethodes. Het type reinigingsmethode is niet alleen afhankelijk van het materiaal waaruit je gevel bestaat, maar ook van het soort vervuiling waarvan sprake is. Oppervlakkige vervuiling kan vaak in een handomdraai en bovendien ook helemaal zelf worden verwijderd. Is er echter sprake van meer agressieve of gemanifesteerde vervuiling? In dat geval zal je een agressievere reinigingsmethode moeten gaan toepassen. In ieder geval, de verschillende reinigingsmogelijkheden voor een gevel met steenstrips worden duidelijk door het raadplegen van het hieronder terug te vinden overzicht.

1.) Het stoomreinigen van een steenstrips gevel

In eerste instantie kan je er voor kiezen om een stoomreiniging van je steenstrips gevel te laten uitvoeren. Een dergelijke reinigingsmethode is in het bijzonder geschikt voor gevels die niet diep vervuild zijn. In het geval van stoomreiniging wordt er verzadigde stoom onder een hoge druk tegen de gevel aangespoten. Deze stoom zal er uiteindelijk voor zorgen dat het aanwezige vuil zich los zal weten te weken. Stoomreiniging wordt in de praktijk in het bijzonder toegepast op gevels die over een natuurlijke patina beschikken. Dit omwille van het feit dat stoomreinigen de patina niet zal aantasten.

2.) Steenstrips gevel reinigen met nevelstralen

Niet alleen stoomreiniging, maar ook nevelstralen zijn een uitstekende techniek om lichte tot middelzware vervuiling van de gevel aan te pakken. Het betreft hier een zachte reinigingstechniek welke aldus bijzonder geschikt is voor het reinigen van gevoelige gevels.

3.) Een chemische reiniging van een gevel met steenstrips

Is er sprake van een zwaar vervuilde gevel met steenstrips? In dat geval kan het de moeite waard zijn om een chemische reiniging toe te passen. Door het reinigingsmiddel op de gevel van de woning aan te brengen zal er een soort van chemische reactie ontstaan waarna het vuil los zal komen van de gevel. Je moet er wel rekening mee houden dat het toepassen van een chemische reiniging lang niet in elke situatie mogelijk is. Door deze reinigingsmethode toe te passen op een foute gevel is het dan ook mogelijk dat het gevelmateriaal beschadigd zal geraken met alle gevolgen van dien. Dit neemt evenwel niet weg dat een chemische reiniging een bijzonder effectieve methode is om zware vervuiling weg te werken.

4.) Het zandstralen van je gevel met steenstrips

Net zoals bij een chemische reiniging het geval is wordt zandstralen eigenlijk enkel en alleen toegepast op een gevel die zwaar is vervuild geraakt. In dit geval wordt zand onder een hoge druk tegen de gevel aangespoten waardoor het meest hardnekkige vuil van de gevel af kan worden gespoten. Zandstralen wordt bij voorkeur uitsluitend toegepast op gevels die bestaan uit harde (en dus ook niet poreuze) gesteenten.

Hoeveel kost een gevel met steenstrips reinigen?

De kostprijs die je gaat betalen voor het reinigen van je gevel met steenstrips wordt steeds bepaald aan de hand van een aantal factoren. Uiteraard is er het soort reinigingsmethode, maar wat bovendien ook te denken van de oppervlakte die moet worden gereinigd? Ben jij van plan om jouw gevel met steenstrips te laten reinigen, maar wil je in eerste instantie precies te weten komen hoeveel kosten je daarvoor nu precies dient te betalen? In dat geval wordt dit meteen duidelijk gemaakt door middel van de hieronder aangegeven prijstabel.

Type gevelreiniging met steenstrips Gemiddelde kostprijs
Stoomreinigen Ongeveer 5 euro per vierkante meter
Nevelstralen Ongeveer 16 à 18 euro per vierkante meter
Chemische reiniging Ongeveer 15 euro per vierkante meter
Zandstralen Ongeveer 13 à 15 euro per vierkante meter

 

Wil jij er graag absoluut zeker van zijn dat de gevel met steenstrips van jouw woning ten allen tijde over haar meest optimale uitstraling zal kunnen beschikken? In dat geval is het een absolute aanrader om deze op regelmatige tijdstippen te (laten) reinigen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes