Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De gevel van onze woning kan worden blootgesteld aan tal van verschillende soorten vervuiling. Uitwerpselen zijn één van deze soorten die een verrassend vervelende uitwerking kunnen hebben op de gevel en de materialen die er deel van uitmaken. Omwille van deze reden is het belangrijk om er voor te zorgen dat je gevel goed is opgewassen tegen de invloeden die uitwerpselen er mogelijks op kunnen hebben. Wat maakt uitwerpselen nu zo gevaarlijk voor de gevel van je woning en wat kan je er precies tegen ondernemen? We vertellen je er alles over wat je moet weten op deze pagina!

Waarom zijn uitwerpselen schadelijk voor je gevel?

Op het eerste zicht lijkt het wellicht niet zo’n groot probleem dat er uitwerpselen op de gevel terechtkomen, maar het is vooral de samenstelling van deze uitwerpselen waar je aandachtig voor moet zijn. In uitwerpselen zijn er namelijk zuren terug te vinden die een beetje vergelijkbaar zijn met luchtverontreiniging. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om uitwerpselen op de gevel zo snel mogelijk te verwijderen. Afhankelijk van de hardnekkigheid van de uitwerpselen kan dit vaak gewoon gebeuren met behulp van wat water.

 

Er wordt vaak gedacht dat de zuren die in uitwerpselen zijn terug te vinden slechts een beperkte impact kunnen hebben op de materialen waar ze op terecht komen. Uit de praktijk blijkt echter vaak het tegenovergestelde. Het is namelijk zo dat deze zuren niet alleen de beschermende laag van een gevelmateriaal kunnen aantasten, daarnaast kunnen ze ook zomaar tot diep in de steen doordringen. Dit laatste is in het bijzonder het geval op het ogenblik dat er bijvoorbeeld reeds sprake was van scheurvorming in de stenen die deel uitmaken van je gevel. Omwille van deze reden is het dan ook altijd uitermate belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden.

 

De zuren die terecht komen op de gevelmaterialen kunnen tot slot een voedingsbodem blijken te zijn voor ander vuil. Dit zorgt er voor dat de situatie zomaar even nog erger wordt gemaakt. Het resultaat is dan namelijk dat de gevel zomaar verder kan vervuilen of zelfs beschadigingen kan oplopen. Het mag dus in ieder geval duidelijk zijn, het is altijd erg belangrijk om er bij het opduiken van uitwerpselen aan de gevel rekening mee te houden dat deze zo snel mogelijk verwijderd dienen te worden. Alleen op deze manier kan je de uitstraling waar je gevel over beschikt zowel op middellange als lange termijn garanderen.

Hoe komen uitwerpselen terecht op de gevel van je woning?

Op het eerste zicht lijkt het misschien een beetje vreemd dat er sprake kan zijn van uitwerpselen op de gevel van je woning, maar in de praktijk is het één van de vaakst voorkomende vormen van vervuiling die aan een gevel kunnen worden vastgesteld. Hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat er een vogel boven je woning vliegt bestaat in principe altijd het risico dat er uitwerpselen op je gevel terecht zullen komen. In het merendeel van de gevallen komen deze uitwerpselen terecht op het dak van je woning, maar het kan ook zomaar gebeuren dat ze aan de gevel blijven hangen. Dit ziet er niet alleen een beetje vervelend uit, daarnaast is het ook nog eens zo dat het de uitstraling van je huis natuurlijk in een behoorlijk negatief daglicht kan stellen. In ieder geval, op het ogenblik dat je vast moet stellen dat er uitwerpselen aan de gevel van je woning zijn terug te vinden is het altijd van belang om deze zo snel mogelijk te (laten) verwijderen.

Hoeveel kost uitwerpselen van de gevel verwijderen?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het lang niet altijd een vereiste om de uitwerpselen van je gevel te laten verwijderen door een gespecialiseerde vakman, in tegendeel. Belangrijk is wel dat je er zo snel mogelijk bij bent om de uitwerpselen te laten verwijderen. De uitwerpselen van vogels mogen niet de tijd krijgen om zich te manifesteren op de gevel. Gebeurt dit wel? Dan loop je niet alleen het risico dat je de reiniging niet meer zelf kan doen, daarnaast is het ook nog eens zo dat de onderliggende steen of gevelbekleding mogelijks kan worden aangetast door het zuur. Wil je er zeker van zijn dat je de kosten voor het verwijderen van de uitwerpselen aan je gevel zoveel mogelijk binnen de perken kan houden? In dat geval moet je er dus waakzaam voor zijn dat ze zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden. Alleen dan kan verdere schade worden voorkomen.

 

Wil je voorkomen dat uitwerpselen zich kunnen hechten aan de gevel van je woning en wil je er bovendien voor zorgen dat de gevel over een waterafstotende laag komt te beschikken? In dat geval kan je er aan denken om een impregneerlaag aan te brengen. Vanaf het moment dat deze laag op je gevel is terug te vinden zal je namelijk kunnen vaststellen dat alle soorten vervuiling zoals niet alleen graffiti, maar ook uitwerpselen in alle eenvoud van de gevel verwijderd kunnen worden. Bovendien wordt je gevel op deze manier ook nog eens beschermd tegen doorslaand vocht. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes