Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

en vochtige gevel is een vaak voorkomend probleem waar altijd de nodige aandacht aan geschonken dient te worden. Vocht kan zich bij je gevel op tal van verschillende manieren manifesteren. In eerste instantie kan er bijvoorbeeld sprake zijn van opstijgend vocht welke zich een weg baant vanuit de grond tot in de gevel, maar daarnaast is het ook mogelijk dat er sprake kan zijn van doorslaand vocht. In dit laatste geval is het zo dat het vocht van buitenaf zich een weg tot in de gevel zal weten te banen met alle gevolgen van dien. Heb jij ook last van een vochtige gevel en wil je daar nu voor eens en altijd actie tegen ondernemen? Op deze pagina vertellen we je graag hoe je daar nu precies voor te werk kan gaan!

Verschillende soorten vocht in of bij je gevel

Er wordt vaak gesproken over ‘een’ vochtprobleem alsof het altijd hetzelfde probleem betreft. In de praktijk is dat natuurlijk helemaal niet correct. De noemer vochtprobleem is eigenlijk een verzamelnaam voor allerhande verschillende problemen die samen of individueel de staat van je gevel kunnen aantasten. Vochtproblemen waarmee je bij je gevel kan worden geconfronteerd zijn dan ook de volgende:

 

  • Opstijgend vocht;
  • Doorslaand vocht;
  • Manifestatie van condensatievocht;
  • Bouwvocht die zich aftekent tegen de gevel;

 

Op het eerste zicht lijkt het er misschien naar uit te zien dat er voor elk van deze verschillende vochtproblemen één concrete oplossing kan worden aangereikt, maar de praktijk is anders. Het is dan ook zo dat elk specifiek vochtprobleem een bepaalde, concrete aanpak vereist. Wat je nu precies kan ondernemen tegen een bepaald probleem met vocht aan je gevel wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de hieronder terug te vinden informatie.

Wat te doen tegen opstijgend vocht in je gevel?

Moet je vaststellen dat de oorsprong van het vochtprobleem bij je gevel vooral onderaan de gevel is terug te vinden? In dat geval is de kans bijzonder groot dat ze wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Het betreft hier vocht welke zoals de naam reeds laat vermoeden uit de grond een doorgang tot in de gevel weet te vinden. In het bijzonder bij oudere woningen is dit een probleem omdat deze veelal niet beschikken over een waterkering. Wanneer je geconfronteerd wordt met opstijgend vocht in de gevel van je huis is het altijd van belang om deze gevel zo snel mogelijk te laten injecteren. Op deze manier wordt voorkomen dat het opstijgend vocht blijvend in de gevel terecht komt en er voor schade of andere problemen kan zorgen. Het injecteren van je gevel dient wel ten allen tijde te worden uitbesteed aan een gespecialiseerde vakman.

Wat te doen bij doorslaand vocht bij de gevel?

Het tweede vaakst voorkomende vochtprobleem bij de gevel heeft betrekking tot zogenaamd ‘doorslaand vocht’. Het betreft hier vocht welke zich van buitenaf een weg tot binnen in de woning weet te banen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de slagregen die een continue dreiging vormt voor de gevel van je woning. Wil je voorkomen dat doorslaand vocht grip krijgt op je gevel? Zorg er dan niet alleen ten allen tijde voor dat je gevel geen scheuren of andere vormen van schade vertoont, maar kies er bij voorkeur ook voor om een impregneerlaag aan te brengen. Het voorzien van een dergelijke, onzichtbare beschermlaag zorgt er namelijk voor dat je gevel in één klap over waterafstotende eigenschappen komt te beschikken.

Condensatievocht voorkomen door te ventileren

Wanneer je er voor hebt gekozen om je woning op een optimale manier te isoleren zal je steeds kunnen rekenen op een beperkte hoeveelheid aan warmteverlies. Het is onnodig om te zeggen dat dit je jaarlijks een zeer aanzienlijk financieel voordeel op de energiefactuur oplevert. Echter heeft het optimaal isoleren van je woning ook een nadeel. Het zogenaamde condensatievocht welke wordt veroorzaakt tijdens het koken en / of het nemen van een bad of douche kan zich op deze manier namelijk manifesteren op de muren van je woning. Dit kan zelfs de binnenkant van de gevel aantasten. Wil je er zeker van zijn dat jij geen problemen zal ondervinden ten gevolge van condensatievocht in jouw woning? Dan is het zo optimaal mogelijk ventileren van het huis in kwestie altijd een aanrader te noemen!

Let op met bouwvocht!

Heb je er net voor gekozen om een volledig nieuwe woning te bouwen of zijn er grootschalige verbouwingen aan een bestaande woning uitgevoerd? In dat geval dien je er altijd rekening mee te houden dat er in de nieuwe bouwmaterialen een niet onaanzienlijke hoeveelheid vocht is terug te vinden. Dit vocht zal op een zeker ogenblik een weg uit de materialen trachten te zoeken waardoor ze in het binnenklimaat van de woning terecht komt. Wil je voorkomen dat bouwvocht zich onder meer op de gevel van je woning gaat afzetten? In dat geval is het mogelijks interessant om voor het laten uitdrogen van je woning gebruik te maken van een bouwdroger. Een dergelijk toestel hoef je niet noodzakelijkerwijs te kopen, want je ze kan voor een paar euro per dag ook gewoon een tijdje huren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes