Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vrees je dat jij in huis te maken hebt met een aanzienlijke vochtigheid? Heb je reeds meerdere malen moeten vaststellen dat er bijvoorbeeld lelijke vochtplekken of schimmels ontstaan op de muren van je huis? In dat geval kan het interessant zijn om er voor te kiezen om een vochtmeter te kopen. Zoals de naam reeds laat vermoeden betreft het hier een toestel welke de vochtigheid van een ruimte of een specifiek materiaal kan meten. In de praktijk worden deze toestellen onder meer gebruikt door schilders en architecten, maar ook door bijvoorbeeld verzekeringskantoren. Ben jij ook van plan om een vochtmeter te kopen, maar wil je er eerst graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!

Wat doet een vochtmeter precies?

Een vochtmeter is een toestel welke je in staat stelt om de relatieve vochtigheid te meten waar een bepaald materiaal over beschikt. Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een vochtmeter om de vochtigheid in de lucht te meten spreken we van een zogenaamde hygrometer. In de praktijk zorgt het inzetten van een vochtmeter er precies voor dat je kan bepalen of je in huis te maken hebt met een bepaald vochtprobleem of niet. Is dat het geval? Dan kan je op basis van de vaststellingen die zijn gebeurd met de vochtmeter meteen ook bepalen welke actie(s) er mogelijks ondernomen dienen te worden tegen het vochtprobleem.

Welke verschillende vochtmeters bestaan er?

Vooral over te gaan tot het kopen van een vochtmeter is het van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen een moderne en een digitale vochtmeter. Een moderne vochtmeter heeft de mogelijkheid om eveneens de temperatuur te meten van bijvoorbeeld vloeistoffen, voedingsmiddelen en zelfs gassen. In de constructie wordt een moderne vochtmeter vooral gebruikt om materialen zoals bijvoorbeeld beton, gips, pleisterwerk en isolatie te meten.

 

Een tweede mogelijkheid is kiezen voor het kopen van een digitale vochtmeter. Deze geeft je nagenoeg meteen weer over welke vochtigheid een materiaal beschikt. Ze worden in de praktijk het vaakst gebruikt voor hout en muren. Bovendien zijn er op de markt ook verschillende digitale vochtmeters terug te vinden welke de vochtigheid in de grond kunnen meten. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het soort vochtmeter waarvoor je zal kiezen is altijd afhankelijk van het exacte doel waarvoor deze zal worden gebruikt. Dit is dan ook iets waar je absoluut rekening mee zal willen houden!

Waarom gebruikmaken van een vochtmeter?

In de praktijk kan er sprake zijn van verschillende redenen waarom je er voor zou kunnen kiezen om gebruik te maken van een vochtmeter. Wel is het zo dat er het vaakst gebruik wordt gemaakt van een dergelijk toestel op het ogenblik dat er reeds sprake is van klachten over bijvoorbeeld schimmels of condensvorming. In ieder geval is het ook voor de gezondheid van de inwoners van het huis een goed idee om gebruik te maken van een vochtmeter. De meest optimale luchtvochtigheid in de woning is gelegen tussen de 40 en 60 procent. In dit geval is er voldoende vocht aanwezig om te kunnen spreken van een echt gezond binnenklimaat. Alles wat daarboven is gelegen vergroot de kans (aanzienlijk) op de vorming van schimmel. In ieder geval mag het duidelijk zijn, wil je vochtproblemen in je woning voorkomen? In dat geval is het eigenlijk een absolute must om er voor te kiezen om een vochtmeter te kopen en met de nodige regelmaat metingen uit te voeren.

Hoeveel kost een vochtmeter?

Indien je er voor kiest om een vochtmeter te kopen welke in de bouw wordt gebruikt, dan moet je er rekening mee houden dat je voor een dergelijk toestel al snel een kostprijs dient te betalen welke is gelegen rond de 250 euro. Voor deze prijs krijg je dan wel een toestel welke is uitgerust met allerhande snufjes en die kwalitatief ook nog eens bijzonder sterk zijn. Een dergelijke vochtmeter kan meten tot op een diepte van zo’n vier centimeter en bovendien kan er indien je dat wenst een alarm worden ingesteld. Op het ogenblik dat het alarm zich laat horen betekent dat, dat de ingestelde vochtigheidsgraad is overschreden. Op deze manier kan er natuurlijk heel wat effici├źnter worden gewerkt.

 

Ben je niet zozeer op zoek naar een zo kwalitatief mogelijke vochtmeter, maar wil je vooral een goedkoop exemplaar kopen? In dat geval kan je rekening houden met een prijskaartje welke is gelegen tussen de 30 en 100 euro. Vooraleer over te gaan tot het kopen van een vochtmeter doe je er in ieder geval goed aan om even de verschillende modellen die op de markt zijn terug te vinden met elkaar te vergelijken. Zo kies je gegarandeerd die ene vochtmeter die het beste al je vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes