Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer er vroeger voegen uit een gevel moesten worden verwijderd werd er daarvoor altijd handmatig te werk gegaan. De tijden zijn echter veranderd en tegenwoordig wordt er dan ook vooral gebruik gemaakt van een speciale voegen uithakken machine. Een dergelijke machine werkt niet alleen bijzonder efficiënt, daarnaast is ook het risico op schade een behoorlijk stuk kleiner geworden. Ben jij ook van plan om de voegen die in je gevel zijn terug te vinden uit te laten hakken en wil je dat er daarvoor gebruik wordt gemaakt van een machine? In dat geval is op deze pagina alle mogelijke informatie terug te vinden waar je ook maar enigszins nood aan kan hebben. Zo waag je met jouw voegen uithakken machine geen sprong in het diepe!

Waarom gebruikmaken van een voegen uithakken machine?

Vroeger werd er doorgaans voor gekozen om het uithakken van de voegen uit de gevel te doen met behulp van een beitel en een hamer. Dat werkte best goed, maar het probleem was dat er op deze manier al snel behoorlijke schade aan de gevel kon worden veroorzaakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om de efficiëntie naar een hoger niveau te tillen en tegelijkertijd het risico op schade aan de gevel zoveel mogelijk terug te dringen hebben verschillende bedrijven er voor gekozen om speciale machines in het leven te roepen voor het uithakken de voegen die in een gevel zijn terug te vinden.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echter helemaal niet zo dat het hierbij steeds om één en dezelfde machine gaat, in tegendeel. De voordelen waar je op kan rekenen bij het machinaal uithakken van de voegen uit de gevel zijn in ieder geval de volgende:

 

  1. Het uithakken van de voegen kan heel wat efficiënter gebeuren dan vroeger;
  2. Het risico op schade tijdens het uithakken wordt aanzienlijk teruggedrongen;

 

Bovenstaande voordelen zorgen er niet alleen voor dat het voor meer mensen interessant is geworden om het laten uithakken van hun voegwerk uit te besteden, daarnaast is de kans dat je nog met extra kosten wordt geconfronteerd die worden veroorzaakt door schade aan de stenen in de gevel aanzienlijk kleiner geworden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, voegen uithakken met een machine brengt heel wat interessante voordelen met zich mee!

Het gebruik van een voegen uithakken machine

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het zo dat er twee verschillende soorten machines bestaan voor wat het verwijderen van voegen betreft. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:

 

  • Een elektrische hakhamer;
  • Een slijptol;

 

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de situatie waarin er voor wordt gekozen om de voegen uit te hakken. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een elektrische hakhamer, of wanneer je het op klassieke wijze wil doen, van een hamer en een beitel. We gaan er toch even vanuit dat ook jij de voorkeur hebt gegeven aan het inzetten van een elektrische hakhamer. Deze kenmerkt zich door op en neer gaande bewegingen en beschikt over een beitel als kop. De hakbeweging die door deze machine wordt gemaakt zorgt er voor dat de specie los komt te zitten en de voegen dus gecontroleerd, stukje voor stukje uit de gevel getrild kunnen worden.

 

Vooraleer er wordt begonnen met het machinaal uithakken van de voegen wordt het steeds aangeraden om de gevel eerst even af te spuiten met een hogedrukspuit. Op deze manier zal er ongetwijfeld een deel van het (beschadigde) voegwerk komen te verdwijnen waardoor je hier al geen omkijken meer naar hebt. Volg met de elektrische hak beitel in eerste instantie de horizontale voegen om vervolgens de verticale voegen op veel eenvoudigere wijze te kunnen verwijderen uit de gevel.

 

Het belangrijkste nadeel van het inzetten van een elektrische hakhamer? Dat blijft nog altijd het feit dat een ongelukje zo is gebeurd. Het risico dat je één of meerdere stenen die deel uitmaken van je gevel per ongeluk gaat beschadigen blijft dan ook steeds aanwezig. Voorzichtig te werk gaan is wat dat betreft dan ook een absolute must.

Wat bij het uitslijpen van de voegen?

Vandaag de dag wordt er in de praktijk toch steeds vaker voor gekozen om in plaats van een elektrische hakhamer gebruik te maken van een zogenaamde slijptol. Bij voorkeur wordt er bovendien gebruik gemaakt van een slijptol waar een zuigslang aan is bevestigd. Bovendien wordt het aangeraden om de slijptol te voorzien van een speciaal voeg snijblad. Snijbladen zijn op de markt verkrijgbaar in diverse afmetingen en voor verschillende diktes van voege. Een gewone voeg heeft doorgaans een dikte van 12mm.

 

Ook bij het inzetten van een slijptol wordt het aangeraden om in eerste instantie de gevel even grondig te reinigen met behulp van een hogedruk spuit. Op deze manier kan reeds een gedeelte van het voegwerk worden verwijderd. Daarna volg je met de slijptol in eerste instantie terug de horizontale voegen om vervolgens de verticale voegen te verwijderen. Deze laatste zijn doorgaans ook een stukje kleiner waardoor je hier eigenlijk geen problemen bij kan ondervinden. Het belangrijkste voordeel van het slijpen van de voegen is dat het niet alleen erg snel gaat, daarnaast is het met behulp van een slijptol ook een stuk eenvoudiger om de voeg netjes en op een rechte manier te verwijderen.

 

Ook bij het uitslijpen van de voegen met behulp van een slijptol dient er tot slot zeer nauwkeurig gewerkt te worden. Doe je dat niet? Dan is het ook bij het inzetten van een slijptol mogelijk dat je geconfronteerd zal worden met schade aan de stenen in de gevel van je huis.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes