Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Moet je op een bepaald ogenblik vaststellen dat de voegen aan de buitenmuur van je woning aan vernieuwing toe zijn? In dat geval wacht je hier beter niet te lang mee. Beschadigd voegwerk zorgt er namelijk niet alleen voor dat de uitstraling van je buitenmuur op zeer negatieve wijze zal worden beïnvloed, daarnaast is het ook nog eens zo dat op deze manier vochtproblemen kunnen ontstaan en dat is uiteraard al helemaal niet de bedoeling. Heb jij tijdens een controle van de buitenmuur ook moeten vaststellen dat het aanwezige voegwerk dringend dient te worden vervangen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om even goed de informatie door te nemen welke is terug te vinden op deze pagina.

Wanneer is voegen vernieuwen buitenmuur nodig?

Vanaf het ogenblik dat je moet vaststellen dat de voegen in de buitenmuur zijn verouderd of zijn beschadigd is het belangrijk dat je deze laat vernieuwen. Het vernieuwen van de voegen in de buitenmuur is niet alleen van belang omdat het de uitstraling van je woning kan aantasten, daarnaast is het ook nog eens zo dat beschadigde voegen vochtproblemen in de hand kunnen werken met alle gevolgen van dien. Enkele voorbeelden van beschadigde voegen zijn:

 

  • Voegen die gedeeltelijk of volledig zijn afgebrokkeld;
  • Voegen die rot zijn geworden;
  • Voegen die door vervuiling te vuil zijn geworden om te reinigen;

 

In bovenstaande gevallen is voegen vernieuwen buitenmuur eigenlijk het enige wat je nog kan doen. Op het ogenblik dat je graag het aanwezige voegwerk wenst te laten verwijderen of vervolgens nieuw voegwerk te realiseren is het mogelijk dat de vakman daarvoor gebruik maakt van twee verschillende werkwijzen. Zo is het namelijk mogelijk dat de versleten voegen ofwel worden uitgehakt ofwel worden uitgeslepen. Tegenwoordig wordt er vooral de voorkeur gegeven aan deze laatste oplossing omdat op deze manier de kans op schade aan de gevel tot een absoluut minimum kan worden beperkt.

Wat moet er gebeuren bij voegen vernieuwen buitenmuur?

Vooraleer er nieuwe voegen gerealiseerd kunnen worden is het belangrijk om de bestaande, verouderde of kapotte voegen te verwijderen. Zoals reeds aangegeven kan dat op twee verschillende manieren gebeuren. Het manueel uithakken van het voegwerk is het minst populair. Dit heeft alles te maken met het feit dat er mogelijk schade door kan ontstaan aan de gevel. In principe worden bij het manueel uithakken van de voegen eerst de horizontale voegen onder handen genomen en vervolgens de verticale. Niet alleen dien je er rekening mee te houden dat er bij het toepassen van deze werkwijze mogelijks schade kan worden veroorzaakt aan de buitenmuur, daarnaast is het ook nog eens zo dat het verwijderen van de kapotte of verouderde voegen op deze manier behoorlijk wat tijd in beslag zal nemen.

 

De tweede mogelijkheid, het uitslijpen van de voegen is dan een flink stuk interessanter. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een speciale slijptol waar in het merendeel van de gevallen een zuigslang aan is vastgemaakt. Haar functie is uiteraard om het puin af te zuigen. Net als bij het uithakken van de voegen is het ook bij het uitslijpen zo dat eerst de horizontale voegen worden verwijderd en vervolgens pas de verticale varianten. Het slijpen gaat erg snel, maar ook hierbij is waakzaamheid geboden. Verlies je even de controle over de slijptol of ben je even verstrooid? Dan is het zomaar mogelijk dat je met de slijptol één of meerdere stenen in de gevel zal beschadigen en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling!

Hoeveel bedragen de kosten voor voegen vernieuwen buitenmuur?

De kosten die je voor voegen vernieuwen buitenmuur dient te betalen zijn altijd afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard speelt de omvang van de opdracht hierin een niet onbelangrijke rol, maar er is meer. Wat bovendien namelijk ook te denken van het soort voeg waar gebruik van wordt gemaakt? Op het ogenblik dat je over een beperkt budget beschikt is het wellicht aan te raden om te kijken in de richting van een platvolvoeg, een teruggehouden voeg of een verdiepte voeg. Dergelijke voegen kunnen worden vernieuwd voor een prijskaartje welke om en bij de 10 euro per vierkante meter is gelegen.

 

Heb je wat meer budget voor handen, maar wil je er zeker van zijn dat er een echt bijzondere uitstraling met behulp van het voegwerk aan je buitenmuur kan worden gecreëerd? In dat geval zijn er op de markt enkele interessante alternatieven terug te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om de snijvoeg, maar ook om de zogenaamde knipvoeg. Indien je voorkeur uitgaat naar één van deze twee soorten voegen dien je rekening te houden met een prijskaartje welke rond de 75 à 80 euro per vierkante meter is gelegen.

 

Ben je iemand die het voegen vernieuwen buitenmuur voor diens eigen rekening zou willen nemen? Ook dan moet je rekening houden met het type voeg waar je voorkeur naar uitgaat. Daar waar een platvolvoeg bijvoorbeeld zonder al teveel problemen door een doe-het-zelver kan worden gerealiseerd geldt dat niet voor een snij- of knipvoeg. Daarvoor is echt een gediplomeerde voeger vereist. Ook dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes