Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je één of meerdere muren van je woning laat voegen zal je er waarschijnlijk niet meteen aan denken, maar er zal een tijd komen waarop het voegwerk terug moet worden vervangen. Gelukkig duurt dit in de praktijk best een behoorlijke tijd waardoor je, je hier nog niet meteen zorgen om hoeft te maken. Voegwerk vervangen is een vereiste op het ogenblik dat er moet worden vastgesteld dat de voegen poreus zijn geworden of zelfs uit de muur of gevel zijn gevallen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien niet zo’n groot probleem te zijn als er slechts een klein stukje van het voegwerk is aangetast, maar dat is het wel. Door niet tijdig in te grijpen kan de situatie namelijk aanzienlijk erger worden waardoor de kosten voor je voegwerk vervangen alleen maar hoger zullen oplopen. Wil jij ook graag meer te weten komen over voegwerk vervangen en de kosten die dit met zich meebrengt? Dat kan op deze pagina!

Wanneer is voegen vervangen belangrijk?

Ongeacht het type gevel waar je woning over beschikt is het altijd zo dat het wordt aangeraden om regelmatig even een kleine controle van de gevel uit te voeren. Dat is noodzakelijk omdat er eigenlijk alleen maar op deze manier kan worden vastgesteld of er op een bepaald ogenblik sprake is van schade aan de gevel of niet. Tijdens deze controle zal er tevens vastgesteld kunnen worden waar de schade zich nu precies bevindt. Heeft deze namelijk betrekking tot de stenen in de gevel of tot het voegwerk?

 

In het laatste geval zal je moeten nagaan welke oorzaak er aan de basis ligt van de beschadigde voegen. Werd de schade bijvoorbeeld veroorzaakt door toedoen van de weersomstandigheden of is ze gewoon het gevolg van het verouderingsproces? In beide gevallen is het echter van belang om de voegen in kwestie zo snel mogelijk te vervangen. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk:

 

  1. De beschadigde voegen ontsieren de uitstraling van je gevel;
  2. De beschadigde voegen vergroten de kans op vochtproblemen;
  3. De beschadigde voegen kunnen ook de gevelstenen aantasten;

 

Voegen vervangen dient na vaststelling van de schade steeds zo snel mogelijk te gebeuren. Hoe langer je wacht, des te groter de kans wordt dat het probleem zich gaat manifesteren. Het gevolg daarvan zal niet alleen zijn dat het herstellen van de schade lastiger zal worden, daarnaast zullen ook de kosten voor het herstellen uiteraard hoger komen te liggen.

Zelf voegen vervangen of uitbesteden?

Voegen vervangen bij schade is dus zeer belangrijk, maar kan je dit zelf doen of kies je er bij voorkeur toch maar voor om dit uit te besteden aan een vakman? In principe zou voegen vervangen voor een doe-het-zelver niet echt een probleem mogen zijn. Belangrijk is echter dat er gebruik wordt gemaakt van het juiste materiaal voor het uitslijpen van de voegen. Bovendien moet er ook voorzichtig te werk worden gegaan. Ga je bij het uitslijpen of uithakken van het voegwerk te wild te werk? Dan is het zomaar mogelijk dat je de gevel zal beschadigen. Het is onnodig om te zeggen dat het laten herstellen van deze schade er uiteindelijk alleen maar voor zal zorgen dat je met nog hogere kosten zal worden opgezadeld.

 

Een tweede vraag die je, je ook altijd moet stellen bij zelf voegwerk vervangen heeft betrekking tot het soort voeg dat je nu wil gaan realiseren. Op het ogenblik dat je een voorkeur hebt voor een standaard platvolvoeg is dit in principe geen probleem. Elke doe-het-zelver heeft namelijk wel de mogelijkheid om een dergelijk type voeg te realiseren. Dat is slechts in veel mindere mate het geval voor een snij- of een knipvoeg. Bij deze types van voegwerken is de kans dan ook bijzonder groot dat je genoodzaakt zal zijn om een beroep te doen op een gediplomeerde voeger.

Hoeveel bedragen de kosten voor voegen vervangen?

De kosten waar je rekening mee moet houden voor voegen vervangen worden altijd bepaald aan de hand van een groot aantal verschillende factoren. Denk op dit vlak niet alleen aan het aantal vierkante meter aan te vervangen voegen, maar wat bovendien ook te denken van het soort voeg waar gebruik van wordt gemaakt? Een platvolvoeg vervangen door een nieuwe platvolvoeg is bijvoorbeeld heel wat goedkoper dan wanneer je er voor kiest om de uitstraling van je voegwerk te veranderen door te opteren voor een knip- of snijvoeg.

 

Naast bovenstaande moet er bij voegen vervangen ook worden gekeken naar de manier waarop dit gebeurt. Wordt er bijvoorbeeld voor gekozen om de bestaande voegen uit te hakken of uit te slijpen? Indien er wordt gekozen voor het uithakken van de voegen, gebeurt dit dan met behulp van een hakhamer met luchtdruk of wordt er nog gebruik gemaakt van een gewone beitel met een hamer? Het zijn stuk voor stuk belangrijke zaken die de kostprijs van voegen vervangen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

 

Afhankelijk van het soort voeg waarvoor je kiest evenals de gekozen methode voor het verwijderen van het verouderde / beschadigde voegwerk kan je rekening houden met een sterk uiteenlopend kostenplaatje van tussen de 50 en wel 100 euro per vierkante meter.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes