Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Zandstralen is wellicht één van de bekendste manieren om een gevel te reinigen. Ondanks het feit dat dit een zeer efficiënte manier van gevelreiniging is dient er wel rekening mee te worden gehouden dat ze in bepaalde situaties ook schade kan aanbrengen aan de gevel van je woning en dat is uiteraard niet de bedoeling. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wanneer zandstralen nu wel interessant is en wanneer je er maar beter voor kiest om een andere vorm van gevelreiniging toe te passen. Stel jij jezelf ook de vraag wanneer zandstralen nu wel en wanneer het vooral niet interessant is? We geven je op deze pagina graag een duidelijk antwoord op deze veelgestelde vraag!

Zandstralen bij hardnekkige vervuiling

Zandstralen mag dan een interessante en efficiënte reinigingsmethode zijn, dat betekent niet dat het is aan te raden om deze zomaar op elke gevel en in elke situatie te gaan toepassen, in tegendeel. Zandstralen zou je dan eigenlijk alleen maar moeten gaan toepassen op het ogenblik dat je gevel te maken heeft met hardnekkige vervuiling. Het kan hierbij gaan om roetaanslag, maar wat ook te denken van vandalisme? Menig aantal gevels van huizen krijgen tegenwoordig te maken met bekladding onder de vorm van graffiti die zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. Door de gevel in kwestie te zandstralen zal niet alleen de bekladding komen te verdwijnen, daarnaast wordt er meteen ook voor gezorgd dat de volledige gevel terug over een hernieuwde uitstraling komt te beschikken.

Zandstralen bij bekladding met graffiti

Bovenstaande zei het eigenlijk al een beetje, ook wanneer je te maken hebt met bekladding aan de gevel van je woning kan het de moeite waard zijn om zandstralen toe te gaan passen. Het verwijderen van graffiti van een gevel lijkt op het eerste zicht misschien niet zo’n groot probleem te zijn, maar in de praktijk blijkt het toch doorgaans net wat lastiger dan je zou verwachten. Zandstralen bij bekladding met graffiti werkt gelukkig bijzonder efficiënt waardoor je in geen tijd terug over een netjes uitziende gevel beschikt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het toepassen van zandstralen niet zomaar op elke ondergrond tot de mogelijkheden behoort. Ga je zandstralen op het verkeerde oppervlak? Dan is het zomaar mogelijk dat je gevel wordt beschadigd met alle gevolgen van dien.

Hou rekening met de materialen waaruit je gevel bestaat

Omwille van het feit dat zandstralen een behoorlijk agressieve reinigingsmethode is, is het van belang dat de gevel is opgebouwd uit een hard materiaal. Deze dient bestand te zijn tegen een schoonmaakbeurt met een zandstraler. Bij zwakke of poreuze materialen is de kans bijzonder groot dat er tijdens het zandstralen schade zal ontstaan met alle gevolgen van dien. Hou er bovendien ook rekening mee dat de buitenmuur in een goede staat moet verkeren. Zeer oude gevels waarbij er sprake is van allerhande beschadigingen zijn dan ook veelal meer gebaat met een grondige renovatie in plaats van ze gewoon te zandstralen.

 

Op het ogenblik dat zandstralen voor jouw gevel geen optie blijkt te zijn hoef je nog niet meteen te wanhopen. In dat geval is het namelijk altijd nog mogelijk om in de richting van nevelstralen te kijken. Het betreft hier een reinigingsmethode die zich kenmerkt door een aanzienlijk lagere druk waardoor milde en middelzware vervuiling perfect van de gevel kan worden verwijderd. Voor de meer hardnekkige vervuiling zal je evenwel min of meer genoodzaakt zijn om te kijken in de richting van een meer ingrijpende en agressievere reinigingsmethode. Nogmaals, wanneer je twijfelt of jouw gevel wel is opgewassen tegen een reiniging met zandstralen is het altijd van belang om dit eerst even te controleren met een vakman. Zo voorkom je vervelende problemen.

Let op eventuele gebreken in het voegwerk

Vooraleer je gaat beginnen met zandstralen moet je niet alleen even goed nadenken of zandstralen het materiaal waaruit de gevel bestaat niet gaat beschadigen, daarnaast dien je ook aandachtig te zijn voor mogelijke gebreken in bijvoorbeeld het voegwerk. Veel mensen staan hier niet bij stil en beginnen gewoon met zandstralen zonder de staat van de voegen te controleren. Dit kan in de praktijk echter als gevolg hebben dat het voegwerk nog meer beschadigd raakt waardoor ook het herstellen er van uiteraard heel wat meer voeten in de aarde zal hebben en aldus hogere kosten met zich mee zal brengen. Het mag dus in ieder geval duidelijk zijn, vooraleer te gaan zandstralen is het altijd de moeite waard om even een grondige check-up van het voegwerk te doen.

Wanneer zandstralen zelf doen?

Tot slot, het zandstralen van een gevel is eigenlijk een vrij specialistisch karwei. Dit neemt echter niet weg dat er verschillende bedrijven op de markt zijn terug te vinden die zandstraal machines te huur aanbieden. Voor een bedrag van gemiddeld zo’n 30 à 35 euro per dag is het mogelijk om een dergelijke machine te huren en het zandstralen van je gevel zelf te doen. Dit lijkt op het eerste zicht financieel misschien bijzonder interessant, maar in de praktijk moet je wel rekening houden met mogelijke bijkomende kosten (brandstof, ophalen & afhalen van de machine, etc.). Overweeg dus altijd goed wanneer zandstralen zelf doen nu echt interessant is en vooral ook of je het risico wil lopen om op die manier mogelijks je gevel te beschadigen. Wellicht is het toch veel interessanter om gewoon een vakman onder de arm te nemen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes